Sağlık Bakanlığı, 23 Mayıs Pazar günündeki vaka sayısına göre, son 24 saatte 197 kişi hayatını kaybetti.

Sağlık Bakanlığı, 23 Mayıs Pazar günündeki vaka sayısına göre, son 24 saatte 197 kişi hayatını kaybetti, semptom gösteren 710 ile birlikte günlük vaka sayısı 7 bin 839 oldu. Vaka sayılarının geçtiğimiz hafta başından belli kademeli olarak düşüş gözlenirken bu düşüşün devam etmesi bekleniyor. Eğer vakaların binli rakamlara gelmesi mümkün olursa maskelerinde çıkabileceği düşünülüyor.
 
Sağlık Bakanlığı’nın vaka sayılarında azalmanın yaşandığı günlük vaka tablosunu her gün paylaşıyor. Önce 10 bin altına inen vakalar sonra 9 bin geçtiğimiz pazar 8 binli sayılara geriledi. Vaka sayılarındaki azalma kademeli olarak her gün gerçekleşirken, vaka azalmasının aşılanmaların yapılması ve bağışıklığın artması ile daha da azalacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de 17 günlük gerçekleştirilen tam kapanmanın üstünden bir hafta geçerken azalmanın önümüzdeki 3 hafta daha tam kapanmanın etkilerine göre daha azalması bekleniyor. Tam kapanma sürecinde kısa vadede hedefin 5 binli rakamlara inmesi ve ardından binli rakamlara gelmesi hedefleniyor. Bu hedef gerçekleşirse önümüzdeki aylarda normalleşmenin daha hızlı gerçekleşmesi bekleniyor.
 
Geçtiğimiz hafta Amerika’da Açık alanlarda aşı olanlara yönelik maske zorunluluğun kaldırılmasının ardından, Türkiye’de de akıllarda ne zaman maske çıkaracağız? sorusunu akıllara getiriyor. Ama Türkiye’de bunu yapmak için erken olduğunu söyleyen uzmanlar şunları söyledi. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, hastalığı geçirerek ve aşılama ile toplumun yüzde 70'e yakınının bağışıklık kazanması durumunda sonbaharda hem vaka sayılarının çok düşük kalacağını belirterek, maske zorunluluğunun kalkabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da Türkiye'deki korona virüs aşılama süreciyle ilgili geçtiğimiz günlerde değerlendirmelerde buluarak önemli değerlendirmeler yaptı, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, ‘’Bu biraz vaka yoğunluğuyla ilgili. Vaka sayılarımızı böyle binli rakamlara indirebilirsek belli yerlerde belli şartlarda maskeleri çıkartabiliriz. ABD'de aşılı insanlar, kalabalık olmayan ortamlarda maskeleri çıkarabiliyor’’ dedi. Uzmanların değerlendirmelerine göre vaka sayılarının binli rakamlara gelmeden maskesiz gezmenin mümkün olmadığı düşünülüyor. Vaka sayısındaki düşüşün ise bu rakamlarla devam ederse eğer yaz aylarında binli rakamları göreceği düşünüyor.