Kepez’de sahil kesiminde son birkaç gündür farklı farklı tasmalı kedilerin dolaşması dikkatimi çekiyor.

Kepez’de sahil kesiminde son birkaç gündür farklı farklı tasmalı kedilerin dolaşması dikkatimi çekiyor.

Kedilerin evcil olduğunu tahmin ediyorum, ama nereden geldikleri ve de nasıl bırakıldıkları konusunda hiçbir fikrim yok.  

Çanakkale Kepez Sahilinde her gün bir tasmalı kedi görünüyor. Tüyleri ve dış görüşünden evcil kedi olduğu tahmin edilen son günlerde etrafta dolaşan birkaç kedi, kepez sahil ve ara sokaklarda dolaşıyor. Bırakıldıkları ya da sahiplerinden kaçtıkları düşünülen kedilerin akıbeti çevre halkı tarafından merak ediliyor.
Kötü düşünmek istemiyorum elbette ama kediyi tasmalı ya da tasmasız alıştığı ev hayatından koparıp sokakta yere bıraktığınız anda ona en büyük kötülüğü yapıyorsunuz.
Uzmanlara göre temiz havaya çıkmak, merak duygularının peşinden koşmak, keşifler yapmak ve sosyalleşmek söz konusu olduğunda ev kedilerinin bu ihtiyaçlarının her zaman karşılanamadığını biliyoruz. Güvenli bir ortamda, tehlikelerin uzağında yaşam süren dostlarımızın dışarıya hevesle baktığına, ev kapısını zorladıklarına ve içli içli miyavlamaya başladıklarına da şahit olabiliyoruz. Bu gibi bir durumda da "kedim dışarı çıkmak istiyor" fikri bir ölçüde hepimize cazip geliyor ancak kedilerin dışarı çıkabilmesi için birçok unsurun göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Kedilerin dışarı çıkabilmesi için tüm aşılarının eksiksiz bir şekilde yapılmış olması karşılanması gereken en önemli şart. Dışarı çıktıkları alanda trafik olmamasına özen gösterilmesi büyük bir önem taşıyor. Kediyi dışarı çıkarmak kararı verildiğinde mümkünse bu sürecin birlikte yönetilmesi öneriliyor. Kedi tasmaları bu anlamda oldukça işe yarayan kedi ürünleri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle uzun bir süre evde yaşayan ve dışarı çıkmaya başlayan kedilerin sahipleri ile birlikte kontrollü bir şekilde açık havada zaman geçirmeleri güvenlik için olmazsa olmazlar arasında. Sokakta yaşayan kedilerle istenmeyen karşılaşmaların yaşanmaması, kısır olmayan kediler için istenmeyen gebeliklerin önlenmesi ve yoldan geçen bir aracın yol açabileceği tehlikelerin bertaraf edilebilmesi için kedilerin tasma ile gezdirilmesi büyük bir avantaja dönüşüyor.
Ev kedilerinin dışarıya çıkarılması kontrollü bir şekilde gerçekleşecekse olası risklerin minimize edilmesi mümkün oluyor. Ancak kediler tek başına dışarı bırakılacaksa tüm aşıları tamamlandıktan sonra yavaş yavaş çevreye alıştırılmaları ve her zaman temkinli olunması gerekiyor. Evin yerini tam olarak bilmeyen kedilerin öncelikle yaşadıkları çevreyi benimsemelerinin beklenmesi oldukça önemli. Ek olarak serbest bırakılacakları alanda araç trafiğinin olmamasının da belirleyici bir faktör olduğu düşünülüyor. Günün belli kısmını dışarıda geçiren kedilere eve döndüklerinde ödül mamalarının sunulması ve dışarıdaki kediyi çağırmak için ismini bildiğinden emin olunması gerektiği de tavsiyeler arasında.