Salgın bize neler öğretmedi ki?

Salgın bize neler öğretmedi ki?
Pandemi sürecinde bazılarımız kendimizi bağ ve bahçe işlerine verirken, bazılarımız da balkonlar da çiçek ekmeye başladık.
Öte yandan gözlemlediğim kadarıyla Pandemi evcil hayvanlara olan ilgiyi de artırdı. Uzun süre ve kapanan insanlar kuş, balık, kedi ve köpek gibi evcil hayvanlar almaya başladı. Kedi ve köpek yavrusu sahiplenen kişilerin sayısı arttı.
Alınan korona virüs tedbirleri, sokağa çıkma kısıtlamaları ile birlikte insanlar vaktinin büyük bölümünü evinde geçirmeye başladı. Pandemi sürecinde sosyal yaşam da adeta durma noktasına gelirken, evde bunala insanlar çare aramaya başladı. Çoğu kuş ve akvaryum aldı, sokaktan kedi, köpek sahiplendi. Bu süreçte kuş ve akvaryum balıklarının satışlarında da artış görüldü.
 
Eskiden sokaklarda hayvan besleyen hayvan severlere uzaylı gibi bakarken, şimdi belediyeler başta olmak üzere, esnaflar da sokak hayvanları için duyarlılık göstermeye başladı. Kapılarının önüne su ve mama koydular. Yasakta düzenli olarak hayvanları beslemeye başladık.
 
Sanki biraz merhametimiz ve bakış açımız da değişti.
 
Eskiden mama koyunca sokakların kirleneceğini sananlar şimdi bunun normal ve alışılmış bir durum olduğunu düşünmeye başladılar.  Hayvan severlerle empati yapmaya başladılar. Onlara deli gözü ile bakmayı bıraktılar. Bunun insani bir olgu olduğunu kavradılar.
 
Doğanın döngüsünde hayvanların da önemi anlaşıldı. Hepimizin bir bütün olduğunu ve onlara muhtaç olduğumuzu da idrak ettik.
 
Bizi hapishaneden çıkarmalarına da yardımcı olan evcil hayvanlarımıza ise minnet etmeye ve gözümüz gibi bakmaya başladık…
 
Bundan daha güzel ne olabilir ki?