İklimler değişti, mevsimler şaştı. Bir gün sıcak, bir gün soğuk. Bir gün kış, bir gün yaz…

İklimler değişti, mevsimler şaştı. Bir gün sıcak, bir gün soğuk. Bir gün kış, bir gün yaz…

Bir kuraklıktan bahsediyoruz, bir sel oluyor, baraj kapakları açılacak diye uyarılarda bulunuluyor.

Yağmur ya hiç yağmıyor, ya da yağınca afet şeklinde zararlar veriyor. Kışın çiçek açan meyvelere de şaşırmıyoruz artık, tip değiştiren ürünlere de,
Çanakkale’de fırtınanın vurduğu bölgelerde hasar tespit çalışması yapıldı. Geçtiğimiz hafta yine Çanakkale’de etkili olan şiddetli yağmur ve fırtına belirli bölgelerde etkili oldu.

Şiddetli yağış ve fırtınada bazı evlerin camları kırılıp, çatıları uçarken, bir caminin kubbesi düştü ve tarım arazileri de zarar gördü. Çanakkale’de fırtınadan en çok etkilenen bölge Ezine ilçesi ve köyleri olmuştu. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, afetin yaşandığı bölgelere giderek hasar tespit çalışmaları yaptı. Karagömlek köyündeki köy camiinin kubbesi düşerken, Köseler köyünde yapan dolu birikintisi de 1,5 metre boyuna ulaşmıştı. Ev ve hayvan ağıllarında yapılan hasar tespit çalışmalarının ardından, mağdur olan vatandaşlara gerekli yardımların yapılacağı bildirildi.

Mevsim geçişleri ve değişkenlik de insanı etkiliyor…
Mevsim geçişlerinde duygusal durumumuzun etkilenmesi son derece normal. Pek çok kişi bunu yaşıyor ve şikayet ediyor.
Eğer, modunuz düşükse ya da depresif hissediyorsanız, dışarıda vakit geçirmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Uyandıktan sonraki 2 saat içinde dışarı çıkmaya çalışın. Bazı araştırmacılar, düşük güneş ışığından gelen D vitaminin, serotonin (mutluluk hormonu) seviyelerini etkilediğini buldu. Bu nedenle gün içerisinde hava kapalı olsa dahi dışarı çıkmak önemli. Vücudumuzun düzgün çalışması için düzenli bir şekilde uyumak da büyük önem taşıyor. Eğer gece uyanık kalıp, gündüz uyuyorsanız bu da gerekli hormonların salgılanamadığı anlamına gelir. Bu durum için tedavi, şaşırtıcı olmayan bir şekilde ışık terapisi lambası olarak adlandırılan, ışık üreten terapötik bir lambadır. Bu lamba sirkadiyen ritminizi düzenlemeye yardımcı olur. Işık tedavisi lambaları, parlaklık ve ışık türüne göre değişir, bu nedenle satın almadan önce bir doktora danışmanız gerekli. Kendinizi kötü hissediyorsanız, konuşmak ve hissettiklerinizi başkalarıyla paylaşmak iyi gelebilir. İlk başta bu konuda istekli olmayabilirsiniz ancak hissettiklerinizi dışa vurmamak size kendinizi daha kötü hissettirebilir. Eğer arkadaşlarınızla konuşmak fayda etmiyorsa, bir uzmandan yardım almayı düşünebilirsiniz. Mevsim geçişleri sırasında yaşanan duygusal bozukluk, size kendinizi stresli hissettirebilir. Bu stres ise hem zihinsel, hem de fiziksel sağlığınız için kötüdür. Stres seviyenizi azaltmak için şunları yapabilirsiniz, yoga, Egzersiz, yürüyüş, meditasyon. Sağlıklı beslenmenin de ruh ve beden sağlığı üzerindeki etkisi yapılan pek çok araştırmayla kanıtlandı. Özellikle kış aylarında vücudumuz daha fazla karbonhidrata ihtiyaç duyuyor. Ancak sağlıklı karbonhidratları tüketmelisiniz. Bol miktarda protein, işlenmemiş gıdalar ve sebzeler beslenme programanıza ekleyebileceğiniz gıdalardan bazıları. Ayrıca fasulye ve tahıllarda gizlenenler gibi kompleks karbonhidratlar, serotonin seviyelerinin korunmasına yardımcı olabilir.