Tam kapanmada yaşadığımız ekonomik belirsizlik, evde hapis kalma hissi, hareketsizlik ve sosyal hayattan uzaklaşma bizi çaresiz kıldı.

Tam kapanmada yaşadığımız ekonomik belirsizlik, evde hapis kalma hissi, hareketsizlik ve sosyal hayattan uzaklaşma bizi çaresiz kıldı.
 
17 Günlük tam kapanma sürecinde hastalıklarımız da arttı.  Başta bacak ağrısı olmak üzere, sırt ağrısı belirginleşti. “Kalbim sıkışıyor” diyenler bile var.
Tam kapanma süreci 29 Nisan saat 19.00’da başladı. 17 gün sürecek olan tam kapanma süresinde evlerinde çıkamayan vatandaşlar, bu süreçte sadece market mesafesinde yürüyebildiler. Bu hareketsizlik ile birçok rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimali olan bu süreçte en başta kas ağrıları bacak rahatsızlıkları ve psikolojik olarak ortaya çıkan panik atak krizleri ve bazen bu krizlerin kalp rahatsızlığı sanılması gibi birçok farklı şikâyeti eden vatandaş hastanenin yolunu tuttu. Uzmanların bunun büyük bir nedeninin evde kalınan uzun süreçlerde düşünecek ve uğraşacak şeyler olmayınca psikolojik ağrılara geçilebildiğini düşünüyor.
 
Psikolojimiz yerlerde, hepimiz kaygılı ve suratsız oldu. Birbirimizi aramaktan bile sıkıldık, yalnızlıktan şikayet ederken, daha fazla yalnızlığa saplandık kaldık.
 
Maddi kaygılar bir yanda, maneviyat da bitti.
 
Bir yandan havalar ısındı.  Lakin güneşi görüp, hissedip gezememek, kıra, bayıra gidememek, arabayı bir sahil kenarına çekememek üzüyor.
 
Varsa yoksa market, markete gide gide marketi zengin eder olduk. 
 
Uzman Psikolojik Danışman Seyhan Sevinçler, "Hepimizin üzerinde bir yılın yıpranmışlığı var" diyerek özetliyor bu durumu. Sevinçler'e göre son bir yılda kimilerinin koronavirüs yüzünden hastalığa yakalanması, kimilerinin yakınlarını kaybetmesi, ekonomik ve sosyal açıdan yaşanan hırpalanmışlıklar yüzünden insanların psikolojisinde bir tükenmişlik hali var.
 
Bitsin artık, tükendik gayri…