Pandemi süresince yasaklar da devam ederken evde geçirdiğimiz süre arttı.

Pandemi süresince yasaklar da devam ederken evde geçirdiğimiz süre arttı. Salgın sürecinde evde kalırken yapacağımız en verimli ve keyifli işlerin başında yemek yapmak geliyor.
Özellikle restoran gibi toplu aktivitelerinin yapıldığı, hazır yeme içme işlemlerinin olduğu alanların da kapatılmasıyla insanlar kendi çabalarıyla yemek yapmaya başladı. İnternette çeşitli yemeklerle ilgili yüzlerce video var.
Ama kendi yaşadığımız, havasını soluduğumuz kentin lezzetlerini yeterince tanıyor muyuz? Bir kaçını anımsatmakta fayda var.
Ovmaç çorbası
Soğan ve unun bir araya gelmesiyle oluşan, tercihe göre üzerine salçalı ya da kırmızı pul biberli bir sos hazırlanan çorba, az malzemeyle yemek yapmanın çok daha fazla hüner gerektirdiğinin en lezzetli kanıtlarından.
İskorpit çorbası
Denizin nimetlerinden bol bol faydalanan mutfaklardan olan Çanakkale, iskorpit balığından yapılan çorbasıyla iddiasını konuşturuyor. İskorpite eşlik eden domates, un, havuç ve türlü çeşit yeşillik de işin içinde dahil olunca ortaya çok özel bir lezzet çıkıyor.
Ispanak çorbası
İçinde ıspanak haricinde domates salçası, un, sarımsak, sirke ve soğan gibi malzemeler yer alıyor. Özellikle uzun ve soğuk kış akşamlarında iç ısıtmak için ondan iyisi olmuyor.
Tumbi
Çanakkale'nin yöresel lezzetlerinden en güzel ve en özel olanlarından biri tumbi. İçinde göce, patlıcan, domates ve maydanoz gibi lezzetler gizli. Tavada kavrulduktan sonra fırındaki yolculuklarına uğurlanan bu minikler, tatlarının güzelliğini ise zeytinyağıyla perçinliyor. Dumanı üstünde sofraya çıktığında insan kaç tane yediğini sayamıyor.
Çırpma
Ispanak ve soğanın, un ile sudan oluşan karışımla bir araya gelip fırında nar gibi kızarmasıyla oluşuyor çırpma. Bir yiyen bir daha unutamıyor tadını, her gün olsa bıkmadan yenecek bir lezzet oluveriyor bir anda. 
Melki
Melki adlı bir mantarın başrolde olduğu nefis bir lezzet. Mantarların buluştuğu malzemeler arasında ise soğan, salça ve tuz karabiber ikilisi bulunuyor. Az ve öz malzemeyle hazırlanabilecek en güzel ana yemeklerden sayılıyor.
Yumurtalı tiken
Yumurtalı tiken, şevketi bostan, soğan, yumurta ve salça gibi malzemelerle hazırlanıyor. Yumurtanın bolca proteinine şevketi bostanın vitamin dolu yapısı eklenince besleyicilikte de üst seviyelere tırmanıyor. Daha da ne olsun zaten? Doysan da yemeye devam etmek istersin:
Metez
Farklı yörelerde peynirle yapılanı olsa da Çanakkale usulü metez, genel olarak kıymanın lezzetiyle dolu bir yemek. Özenle hazırlanan ve yarım ay şeklinde açılan hamurun içine önce kıymalı iç harcı yerleştiriliyor, ardından bu hamurlar 10 dakika kadar suda pişiriliyor ve salçalı sosla buluşuyor. Sonrası sonsuz bir lezzet, damaktan silinmeyecek bir tat oluyor..
Herkese afiyet olsun…