Malumunuz okullar pek yakında açılacak.

Malumunuz okullar pek yakında açılacak. Tabii ki ümidimiz bu yönde bildiğiniz gibi Corona Pandemisi hala devam ediyor. Herkes gibi benim de bir an evvel Corona aşısının ya da ilaçlarının bir an evvel bulunması yönünde. Gerçi Rusların aşı bulduğu yönünde haberler olmasına rağmen işi bilen tıp uzmanlarımız olaya biraz temkinli yaklaşmakta.
 Ülkemize gelince yaz bitmek üzere ve maalesef Corona testi ve hasta sayımız her geçen gün artmakta. Umarım vaka ve ölüm sayımız daha da artmaz. Ama tüm uyarılara rağmen tedbirler konusunda toplumca bir hayli gevşek davrandığımızda bir gerçek. Örneğin düğünlerdeki halaylarımız sıkı sıkıya, yan yana asker uğurlamaları sarmaş dolaş, sahillerimiz   iç içe iğne atsan düşmez. Dışarılarda dip dibe yürüyenler cabası.
Toplumca maske takmanın onlarca şeklimi bulmuş vaziyetteyiz. Kimisi olması gerektiği gibi ağzını ve burnunu kapatır vaziyette, kimisi çenesini korumaya almış vaziyette ağız burun açıkta. Bazıları sadece ağzını kapatırken burunları Nara Burnu misali denize uzanıyor. Sigara içenlerimiz ise aç kapa garaj kapısı kullanır gibi.  Saçına çok önem verenler ise maskelerini bandana olarak kullanıyor. Bazı entellerimiz maskelerini boyunlarına fular olarak takıyor. Koluna dirseklik olarak takanları bir tarafta, bileğinde aksesuar olarak takanları bir yanda görüyoruz. Bir de görmediklerimiz var cebinde çantasında maskesini taşıyanlar var.  Sanırım maskenin belirli bir görünmeyen koruyucu perde gibi olduğunu düşünenlerimiz var. Bu maskelerini gizli koruyucu olarak kullananlar ancak görevliler sorunca sakladıkları yerden çıkartıyorlar. Bir de bana bize bir şey olmaz deyip hiç takmayanlar var. Ben gencim diyenler. Salgına inanmayanlar var maalesef.
Bence bu tür vatandaşlara karşı yaptırım artırılmalı ancak burada Sağlık Bakanlığının Coron ayı anlatırken görsellikte eksik kaldığını düşünenlerdenim. Toplumun genelinde olduğu gibi burnunun dibinde olup bitenleri görmediği gibi. Coronadan hasta olunduğunda neler olacağını görmüyorlar, göremiyorlar.  Coronalı hastanın hastalık sürecini görmeden olayın vehametini anlamamakta ısrarcılar.
 Bu nedenle Sağlık bakanlığı hastalık sürecini gösteren gerçek resim ve videoları toplumu, gerçek anlamda inandırmak için kamu spotları halinde televizyon ve billboardlarda vermeliler ki insanlar kendileri ya da yakınları hastalandığında başlarına geleceği bilmelidir. Bence böylece Corona ile çok daha etkin önleme ve toplumsal bilinçlenme sağlanacaktır
Yazıma okullar yakında açılacak diye başlamıştım zira hala okullarla ilgili net bir durum belirlenmedi. Okullar hangi şart ve uygulamalarla açılacak bu tam bir muamma. Sınıflar ikiye mi bölünecek haftanın 2 ya da 3 günü mü okula gidilecek. Öğrenciler arası mesafe ne olacak vesaire vesaire. Birçok söylenti dolaşıyor ancak hala net bir durum henüz açıklanmadı. Tabii ki bir de devlet okulları ve özel okulların durumları ile ilgili birçok aydınlatılmaya muhtaç nokta var. Ama şehrimiz deki özel okulların harıl harıl yeni döneme hazırlık yaptıkları kulağımıza geliyor.
Bizim evde de bir adet öğrencimiz var ve Çanakkale’ mizin nadide bir özel fen lisesinin 11. sınıfına bu yıl başlayacak. Geçen dönemde Corona nedeniyle çocuklar evlere kapandığında, okulumuzun değerli öğretmenleriyle belki de ilk on-line ders veren öğretim kurumlarından oldular ve düzenli olarak güzel ders yaptılar. Hepsini kutluyorum. Hatta bu yılı da düşünerek çocuklarımıza yaz döneminde çocukların isteğine bağlı olarak bazı test kitapları önerdiler bence okuldan bir hayli uzak kalmış ve bilgisayardan veya televizyondan dersi öğrenmiş öğrenciler için çok iyi oldu.
Bu dönem içinde değerli öğretmenlerimiz çoktan eğitim öğretim moduna girmişler. Şimdiden bazı öğretmenlerimiz kitap önermeye başlamışlar. Pek tabii ki bir öğrenci babası olarak hemen kitap alımına başladık. Ancak alınan iki kitabın ücreti bile dudak ısırtacak cinsten. Çok öğrencisi olan ya da geliri sınırlı aileler için gerçekten aileler zorlanacaktır. Geçen yıla göre fiyatların iki katı civarında olduğunu söyleyebilirim.
Daha bu çocukların diğer kitaplar, kırtasiye malzemeleri, okul servis paraları, okulda yemek yiyenler için yemek parası giyimi kuşamı derken akla gelen gelmeyen masraflarıyla özellikle dar gelirli ailelerin Allah yardımcısı olsun. Şimdiden Eğitim öğretim dönemi hayırlı olsun. Allah Corona illetinden tüm milletimizi korusun.