Süper Lig de şampiyon belli oldu. Başakşehir Cemil Usta sezonunun da ligin bitmesine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.

Süper Lig de şampiyon belli oldu. Başakşehir Cemil Usta sezonunun da ligin bitmesine bir hafta kala şampiyonluğunu ilan etti.
Şampiyonun çılgın taraftarları ülkenin değişik yerlerinde sabahlara kadar şampiyonluğu kutladı. Televizyonlar sabaha kadar süren, çılgınca eğlenilen şampiyonluk kutlamaları canlı yayınla verdiler.
Tabi ki ironi yapıyorum. Tahminimce Süper lig, 1.lig ve 2 lig takımları içerisinde en az taraftarı olan, abartılı olacak belki de, gerçek taraftar olmayan ya da elle sayılacak kadar az olan Başakşehir’ in Yoklarından birisi.
1990 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan kulüp 2006-2007 yılında süper lige çıktı. 2012 2013 sezonuna kadar ligde kalmayı başararak, gerek ligde gerekse Türkiye kupasında üst sıraları zorlayarak Var olma yolunda ilerledi. Ancak 2012-2013 sezonunda süper ligden düştü.
Ertesi yıl 2013-2014 sezonunda Süper lige tekrar döndü. 2014 yılında ayrıca Büyükşehir Belediyesi bünyesinden ayrılarak Bağımsız futbol kulübü olarak devam kararı alındı. Ayrılık kararıyla Var olma yolunda bir adım daha atılarak kulübün adı Başakşehir olarak değiştirildi.
Tekrar Süper lige dönüşüyle beraber Abdullah Avcı’ yla uzun dönemli bir antlaşma yapılarak teknik kadroda istikrarlı bir Var oluş sergilendi.
Kulübün kuruluşundan itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gerek tesis gerek imkân gerekse maddi destekleri önemli bir Var oluş nedeni. Zira Üç Büyüklere kafa tutarak şampiyonluk yarışlarında ilk olarak bende varım diyen Anadolu’nun en köklü takımlarından Eskişehirspor bugün 3. Lige düşmüş vaziyette. Kulübün güçlü bir kurum tarafından desteklenmemesi gerek yöneticilerin aşırı hesapsızlıkları abartılı borç politikaları nedeniyle icralarla puan silmelerle baş edemeyerek bu günkü hale düşmüş vaziyette. Buda büyük desteklerin yardım ve maddi imkanların ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. 
Kulübün ayrıca Medipol grupla yaptığı sponsorluk anlaşması da bir başka Var oluş nedeni. Modern Tesislerinin oluşu maddi imkanları, önemli kişi ve kurumlarca desteklenmesi , federasyondaki kulis gücünün olması da bir başka Var oluş nedeni.
Başakşehir’ in taraftar gücünün olmaması en büyük Yok’ larından biri demiştik. Ayrıca takımın tecrübe eksikliği Takımın şampiyonluğa koşarken son düzlükte stresi kaldıramaması ise bir başka Yok’ u. Geçen sezon yine şampiyonluğa koşarken bu kez şampiyonluk için rakibi kurt hocasıyla ve stresle baş etmeyi bilen Galatasaray karşısında son haftalarda bocalamış sürpriz puanlar kaybetmişti. Galatasaray’ da fırsatı kaçırmayarak 22.şampiyonluğunu ilan etmişti
Ancak bu sezon olaylar daha farklı gelişti. Sezonun ilk yarısı üç büyükler için tam bir hayal kırıklığı oldu. Ancak Trabzonspor ve Başakşehir zirvede yer almayı başardılar. Sezonun ikinci yarısına Galatasaray iyi bir başlangıç yaparak zirvede bende varım dedi. Ancak araya Corona salgını ve liglerin ertelenmesi girince bütün takımlar için tam bir kaos yaşandı.
Korona tedbirlerinin sonunda ligler tekrar başladığında birçok kişinin senaryosuna göre Galatasaray Federasyon tarafından kollanıyor zannedilmesi Trabzon gerek seyircisi gerekse siyasi kulis gücü nedeniyle en büyük şampiyonluk adaylarıydı.
Korona sonrası dönüşün ilk haftası tamamen bir sürprizler paketi halindeydi. Galatasaray Var skandallarıyla Rize de puan kaybederken en büyük kozu Kaleci Muslera nın bacağı kırılmış golcüsü ağır sakatlık yaşarken maça hakemin kararları damga vurmuş Galatasaray puan kaybetmişti. Başakşehir son dakikalarına 1-0 geride girdiği maçı Var hakemleriyle 2-1 kazanmayı başarıyordu. Trabzonspor ise tecrübesiz hocasının hatalarıyla boğuşuyordu.
Başakşehir yine son haftalara doğru yine aynı stres ve tecrübesizliği ile puan kayıpları yaşayarak YOK sayfasında bir çentik atıyordu. Ama rakibinin kayıplarını avantaja çeviremeyen Trabzonspor’un şampiyonluğu götüremeyeceği ortaya çıkmıştı çoktan. Ancak son düzlükte tecrübe ve stresini kontrol edebilen Galatasaray ‘ın üç maçta çoktan VAR ile ipi çekilmiş tartışmalı hakem kararlarıyla kaybettiği puanlarla şampiyonluktan uzaklaşmıştı. Trabzonspor’un da son haftaları iyi oynayamaması Başakşehir’in şampiyonlukta tek başına kalmasındaki en büyük neden oldu.
Burada Başakşehir’ in şampiyonluğu hak etmediğini söylemiyorum. Ama Başakşehir’ in son haftalardaki rakibi başta Galatasaray olmak üzere üç büyüklerden biri olsaydı acaba şampiyonluk stresini atıp şampiyon olabilir miydiler yine. Tabi ki süreçte maçların seyircisiz oynanması da şampiyonluğun belirlenmesinde en büyük etken. Bu nedenle Başakşehir’in  Yok’ larından biri olan seyircisizliği  maçların seyircisiz oynanmasıyla Var hale dönüşerek şampiyonlukta en büyük avantajı oldu.
Başta Başakşehir teknik direktörü Okan Buruk ve oyuncuları şampiyonluklarından dolayı kutluyorum. Ama taraftarı olan takımları şampiyon olmaları daha güzel. Birçok ilçe takımının kendi liglerinde şampiyonlukları bile çok daha güzel çok daha heyecanlı. Umarım bundan sonra taraftarı olan takımların şampiyon olması çünkü ben bu şampiyonluktan bir şey anlamadım. Adeta yağsız ve tuzsuz yemeğe benzedi.