İnsan sağlığında arının bütün ürünleri önemli rol oynuyor. Baldan kovan havasına kadar hemen bütün ürünlerinden sağlıklı kalmak için yararlanmak mümkün.

Üniversitemizin ortak olduğu, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Polonya’dan Çevre ve Yaşam Bilimleri Üniversitesi, Litvanya’dan Vitautas Magnus Üniversitesi, İtalya’dan Umbria Çiftçiler Birliği ve Aydın Arıcılar Birliğinin görev aldığı projenin ikinci toplantısı İtalya’nın Perugia kentinde gerçekleştirildi. Dr. Massimo Canalicho’nun organizasyonunda gerçekleşen toplantıda, arıcıların ürettikleri ürünlerin çeşitlendirilmesi, geliştirilmesi ve değerlerinin arttırılması için önemli eğitim çalışmalarına ihtiyaç duyulduğu, proje ile arıcılara sunulacak katkılar tartışıldı.
Tamamlayıcı ve destekleyici tıbbi uygulamalarda en çok kullanılan ürünlerin başında arı ürünleri geliyor. Bazı bal çeşitleri dünya çapında üne sahip. Manuka balı, Altay balı, Anzer Balı, Kara meşe balı yüksek fiyattan alıcı buluyor. Önemli olan adına doğru balı üretebilmek. Türkiye’de dünyanın tanımadığı, şifalı bal olarak kullanılan hayıt balı, deli bal, kestane balı, kantaron balı ve daha nice ballar bulunuyor. Ancak Türkiye bitki örtüsü yönünden çok zengin. Arının da yuları yok. Bu nedenle çiçeklenme dönemlerini takip edip adına doğru bal üretmek gerekiyor.
Propolis arı ürünleri içerisinde sağaltımda kullanılan en önemli ürün. Bununla birlikte içeriği bilinen propolis üretiminde daha dikkatli olmak gerekiyor. Propolisin içeriğinin bitki örtüsüne ve mevsime göre değiştiğini unutmamak gerekiyor. Aynı zamanda asfalta yakın arılıklarda arıların kovan açıklıklarını ve uçuş deliğini asfaltla kapattığını, bu tür propolislerin insan sağlığı için daha tehlikeli olduğunu bilmekte yarar var. Propolis üretimi için örtü tahtası yerine propolis tuzağı kullanıp, bitki örtüsünün kompozisyonunu mutlaka belirlemek gerekiyor.
İnsan sağlığında tamamlayıcı ve destekleyici ürünler içerisinde polen ve arı sütü önemli rol oynuyor. Polen içerikleri propolis gibi bitki örtüsüne göre doğal olarak değişiyor. Bu nedenle her coğrafyanın poleni farklı özelliklere sahip bulunuyor. Türkiye arı sütü üretiminde ve pazarlamasında ciddi sıkıntı yaşıyor. Hem üretimin geliştirilmesi hem de sağlıklı arı sütü üretiminin artırılması gerekiyor.
Balmumu üretimi ve kullanımı konusunda Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de yetersizlik var. Genelde eskimiş mumlar, temel petek yapımında kullanılıyor. Süs eşyaları ve aydınlatma aracı olarak kullanımı her geçen gün düşüyor. Heykel yapımı son zamanlarda artıyor ama bal mumunun insan sağlığında kullanımı, krem ve yüz maskelerinin ötesine geçmiyor.
Arı zehri güzellik salonlarında az da olsa kullanılmaya başladı. Üretimi son derece yetersiz görünüyor. Ticarileşmediği için arıcılar arı zehri üretiminde yavaş davranıyor.
Erkek arı larvası konusunda önemli gelişmeler var. Erkeklerde testosteron hormonunu artırdığına dair araştırma sonuçları var. Bununla birlikte, hasat zamanı ve saklama koşullarının belirlenmesi gerekiyor. Arıcılar için önemli bir gelir kaynağı olacak diğer arı ürünleri konusunda da hem üretim hem de kullanımı alanlarında yeni bilgilere ihtiyaç var.
MediBeeB kısa adıyla ‘Tıbbi Arıcılık’ projesi kapsamında yapılan çalışmalar https://www.medibeeb.eu/ internet sayfasından da arıcılara önemli katkılar sunuyor.