Son yıllarda en çok duyduğumuz sözcüklerden biri karma. Peki bu karma nedir?

Son yıllarda en çok duyduğumuz sözcüklerden biri karma. Peki bu karma nedir?
Neden son zamanlarda ortaya çıktı? Yaşadığımız çağın ağırlığı ve maruz kaldığımız bilgi  bombardımanı adeta çöp tenekesine dönüşen zihinlerimizi mi bulandırdı da, genel temizliğe gittik? 
Karma; hem fiziksel hem de zihinsel her türlü eylemin sonuçlarının kaçınılmaz olduğunu ifade eder; düşündüğümüz her şey ya da yaptığımız her eylemin sonuçlarının, bizi bu yaşamımızda ya da sonraki yaşamımızda etkileyeceğini söyleyen bir kural. Yani; gerçekleştirmiş olduğumuz, fiziksel ya da zihinsel her türlü eylemin etkilerini şu anki gerçek yaşam içinde görmesek bile, bir sonraki yaşamımızda bu etkiler mutlaka kendini gösterecektir.
Hint dinlerindeki karma öğretisi, “yeniden doğuş” inanışı olan Samsara ile bağlantılıdır. Sebep –sonuç (etki-tepki) ilkesinin geçerliliği ruh var oldukça devam eder. HinduizmBudizm ve Jainizm‘de karma; herhangi bir eyleminin veya düşüncenin sonucunun, her şekilde sadece o kişiyi etkilediğini ifade eder. Karma, Tanrı’nın ya da dünyada bir hâkimin hüküm vermediği, “ilahi bir lütuf” ya da “ceza” olmadan, kişinin kendini değerlendirdiği bir öğretidir. Yeniden Doğuş Döngüsünü (Reenkarnasyon) sadece kötü eylemlerde bulunup, kötülük düşünenler değil, aynı zamanda iyilik yapıp, temiz niyetli olanlar da yaşayacaklardır. Son amaç ise bu şekilde devam etmeden, Karmanın sona ermesidir.
Zen sisteminde karma yasası öte-alemdeki yaşamı ve tekrar doğuşları belirleyen evrensel nedensellik yasasıdır. Yani Upanişadlar’da belirtildiği şekilde karma yasası insanın şimdiki ve geçmiş yaşamında yaptıklarıyla karşılaşmasıdır. Yapılan hareketlerin karşılığı olarak yaşanması gereken sonuçların planlı ve programlı bir şekilde düzenlenmiş haline karmik plan denir.
Kişi her an iradesiyle yeni hareketler yapmakta olduğundan karmik plan kısmen belirli, kısmen oluşum halindedir. Bu bakımdan karmik planın oluşum süreci ve bu süreçteki hareketler üç grupta ele alınır:
Mukadderat üzerine bir etkide bulunmuş hareketler (agami-karma)
Neden oluşturmuş ve mukadderat üzerinde bir etkide (sonuçta) bulunma sürecine girmiş hareketler (prarabdha-karma)
Birikmiş, fakat henüz mukadderat üzerinde bir sonuç oluşturmamış hareketler. Bazı psikologlara göre ise insanlar başlarına gelen iyi veya kötü her şey için bir anlam aramaktadır. Karma veya ilahi adalet dediğimiz kavramda ise ödül ve ceza beklentisi olduğu için insanlar inanma eğilimi gösterir. Karma felsefesine göre her şey, yaşamınızın her anı kadar doğal ve akışında ilerliyor. Çok basit bir açıklama ile karma; bizim kendi eylemlerimizin bütününden sorumlu olmamızı sağlar. Aslında bizi, bu eylemlerin sonuçlarını kabul etmek durumunda bırakan bir doğa yasası. Karmaya göre; herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda ve herhangi bir şekilde yaptığınız her eylem bir gün mutlaka size döner.
Yani kısaca eden bulur…