.

İçimiz dışımız Covid-19 oldu ama bu konuyla ilgili yeni araştırma sonuçlarını, farklı boyutlarını paylaşmakta yarar var.
Korona salgınında toplanan vakalarda elde edilen bazı sonuçlar, farklı bakış açıları ve boyutları, tanı ve teşhislerde yol gösterici olacak gibi görünüyor.
Ağız, burun ve boğaz ilk giriş yeri olarak görünen Covid-19, koku ve tat kaybı ile ilgili etkilerde de bulunuyor. Uluslararası bir forumda yayınlanan çalışmada, uzmanlar korona şüphesiyle hastaneye gelen hastalar üzerinde yaptıkları çalışmayı geçen gün yayınladılar.
San Diego’da yürütülen çalışmada, duyu kaybı ile yeni Covid-19 enfeksiyonu arasında ilginç bir ilişki ortaya çıktı.
Çalışmada, koku ve tat kaybının, Covid-19 enfeksiyonuna yakalanma olasılığının diğer enfeksiyon nedenlerinden 10 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Covid-19 hastalığına yakalanmış olma belirtisi olarak ilk sırada yüksek ateş gösterilmektedir. Bununla birlikte, yorgunluk, koku ve tat kaybı da önemli göstergelerinden biri olarak kabul edilmektedir.
Kulak burun boğaz uzmanları, koku ve tat kaybının da Covid-19 belirtileri arasında sayılmasında yarar olduğuna işaret ediyorlar.
3 Mart'tan 29 Mart 2020'ye kadar sürdürülen araştırmada, Covid-19 enfeksiyonu ile ilgili grip benzeri belirtileri ve endişeleri olan 1.480 hasta üzerinde çalışılmıştır. Çalışmada, 102 hastanın virüs testi pozitif, diğer hastaların testi ise negatif çıkmıştır.
Araştırmada, 59 Covid-19 virüsü pozitif çıkan hasta ile 203 Covid-19 testi negatif çıkan hastanın endişe ve şikâyetleri incelenmiştir. Aynı zamanda testi pozitif çıkan hastalar, entübe olmayan, hastalığı hafif geçiren hastalardır.
Çalışmada Covid-19 testi pozitif olan hastalarda bazı duyusal bozuklukların yüksek prevalans gösterdiği ortaya konmuştur. Koku ve tat kaybını bildirenlerin hemen tamamı yüksek düzeyde olduğunu bildirmiştir. Hastalarda yüksek tat ve koku kayıpları genellikle enfeksiyonun iki ila dördüncü haftasında meydana gelmiştir.
Bu çalışma, sadece yüksek koku ve tat kaybının Covid-19 ile ilgili olduğunu göstermekle kalmamış, hastaların çoğunda duyusal iyileşmenin genellikle hızlı olduğu tespit edilmiştir. Koku kaybı olan Covid-19 hastaların %70'inden fazlası koku alma duyusunun düzeldiğini ifade etmişlerdir. İyileşmediğini bildiren hastaların ise çoğunu Covid-19 teşhisi yeni konanlar oluşturmuştur.
Tat ve koku kaybının hızla iyileşmesi, duyusal geri dönüş, hastaların iyileşmeye başladığının da bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. İlginç bir şekilde, araştırmacılar boğaz ağrısı yaşadığını bildiren hastaların çoğunun Covid-19 testlerinin negatif çıktığını tespit etmişlerdir.
Araştırmayı gerçekleştiren kulak burun boğaz uzmanları, virüs bulaşma riskini azaltmak için hastanelerde ziyaretçi ve çalışanlarda, virüs testi gerekçesi olarak koku ve tat kaybının da dikkate alınması gerektiğini ifade ediyorlar.
Covid-19'un en bilinen belirtileri olarak ateş, halsizlik, öksürük ve nefes almada zorluk bulunuyor. Anılan araştırmada, tat ve koku kaybı da yaşadığını belirten ve rahatsızlığı ayakta geçiren hastalar, virüsü bulaştırma riski yüksek olan hastalardı.
Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar, korona taramasında, tat ve koku kaybı olan insanların da Covid-19 virüsünü taşıma riski listesine alınmalarında yarar olduğunu belirtiyorlar.
Korona salgınıyla ilgili dünyanın dört bir tarafında yapılan araştırma sonuçları peyderpey açıklanıyor. Bizim uzmanlar ise ne yazık ki hala yaptıkları bir çalışmayı yayınlayamadılar. Özgün araştırma sonuçlarına acilen ihtiyaç. Üç vakte kadar laflarına doyduk artık.