.

Zeytin ve zeytinyağı kazandırıyor artık. Her ne kadar maliyetler artmış olsa da yok yılında zeytinyağı elmas oluyor. Ağaçlara iyi bakmak lazım. Verimleri iyice azaldı. Bir yandan halkalı leke, bir yandan akarlar, diğer yandan dal kanseri, zeytin güvesi, zeytin sineği derken ürün almak her geçen yıl zorlaşıyor. Taşın çakılın üstünde yetişen tatminkâr ürün veren zeytinin derdi adamakıllı çoğaldı. Kaçak girişler ve sahtekarlıklar dışında çok fazla sorunu kalmayan zeytinyağı piyasası üreticiyi kazandıracak gibi görünüyor. Dolayısıyla zeytinlere iyi bakmakta yarar var.
Eskiden bu kadar yaygın olmayan zeytin güvesi, son zamanlarda özellikle genç bahçelerde fidan gelişimini durduruyor adeta.
Zeytin güvesinin ergin kelebeği genellikle gümüşi renklidir. Üst kanatlarının üzerinde siyah renkli lekeler ve kenar uçlarında da gümüşi renkli saçaklar bulunur. Kelebeğin zeytine neredeyse hiçbir zararı yoktur. Esas zararı larvaları yapar. Genellikle kirli beyaz ve sarımtırak renkli olan larvalar genç sürgünleri yiyerek beslenir. Kışı geçirdiği pupa hali ise, dıştan görülebilen seyrek dokulu beyaz bir kokon içindedir.
Zeytin güvesi yılda 3 nesil vermektedir. Her nesil zeytin ağacının gelişme dönemlerine göre isimlendirilir. Nesiller zarar yaptığı döneme göre yaprak nesli, çiçek nesli, ve meyve nesli olarak adlandırılır.
Zeytin güvesi larvalarının meydana getirdiği zararları zeytin ağacının 3 ayrı fenolojik döneminde incelemek mümkündür. Yaprak nesli olarak isimlendirilen nesil yaprağın iki epidermisi arasında, açtıkları galerilerle, yaprak ve sürgün uçlarında beslenmek suretiyle zarar yapar. Özellikle sürgün uçlarını köreltir. Çiçek dölü, çiçek salkımları arasında beslenerek salkımlardaki tomurcuk ve çiçekleri tahrip eder ve meyve tutumunu önler. Meyve dölü ise, meyvenin içine sapın dibinden girerek meyve ile meyve sapının birleştiği kısmı tahrip eder ve meyvelerin dökülmelerine neden olur. Zeytin güvesinin meyvelerdeki zarar oranı yıllara ve bölgelere göre değişmekle birlikte, bazı yıllarda bu zarar % 30'a kadar çıkabilir.
Zeytin güvesi, zeytin yetişen hemen her yerde görülür. Yaprak dölü, ilk çıkan nesil, sürgün uçlarını, büyüme noktalarını tahrip eder ve ağacı çalılaştırır. Bir yıl sonraki ürün verimini yarı yarıya düşürür.
Güveyle mücadelede kültürel tedbirlere öncelikle başvurulmalıdır. Kimyasal mücadele son çare olarak düşünülmelidir. Zeytin güvesiyle mücadelede çekici tuzaklar etkili olmaktadır. Erkekleri cezbeden tuzaklar güvede popülasyon artışını önemli derecede azaltmakta, güvenin doğal düşmanlarına da zarar vermemektedir. 3 zeytin ağacına bir delta tipi erkek çekici tuzak asılarak düşük ve orta yoğunluktaki popülasyonlarda bu zararlı ile etkili bir mücadele yapılabilmektedir. Mart ve nisan aylarında asılan tuzaklar, yaprak ve çiçek dölü olarak isimlendirilen nesilleri önemli bir şekilde kırmaktadır. Tuzakla başa çıkılamadığı durumlarda mayıs ayı başından itibaren ilaçlı mücadeleye başlamakta yarar vardır. yoksa seneye de zeytin hayal olabilir.