.

Memleketimizin yetiştirdiği değerlerden biri, Prof.Dr. Haydar Baş, geçtiğimiz Salı günü salgın hastalığa yenik düştü ve 73 yaşında ebediyete intikal etti. Allah gani gani rahmet eylesin.
Haydar Baş, Türk siyasi hayatının en renkli simalarından biriydi ve son derece barışık idi. Sosyal barış temelinde de önemli çimentolardandı.
Bağımsız Türkiye Partisinin kurucularından olan Haydar Baş, günümüze değin genel başkanlık görevini yürütüyordu. Aynı zamanda Kadiri Tarikatının İcmal kolunun da lideri idi. İş adamlığının yanında ağırlıklı olarak dini yayınlar yapan Meltem TV, Mesaj TV, Köy TV, Öğüt, Mesaj ve İcmal dergileri ile Yeni Mesaj gazetesinin sahibi idi.
İlk, orta ve lise öğrenimini memleketi Trabzon'da tamamlayan Haydar Baş, 1970 yılında Kayseri Yüksek İslam Enstitüsünden mezun olmuş, akademik derecelerini Bakü Devlet Üniversitesi’nden almıştır.
Kayseri Yüksek İslam Enstitüsünü bitirdikten sonra Milli Selamet Partisine girmiş, ancak partinin genel başkanı Necmettin Erbakan tarafından uzaklaştırılmıştır. Ömrü boyunca da benzer çizgideki partilerden uzak durmuştur.
Siyasetle ilişkisi hep sürmüştür. 1994 yılında yapılan seçimlerinde Doğru Yol Partisini desteklemiştir. DSP-ANAP-MHP’nin kurduğu üçlü koalisyonun sorunlu dönemlerinde 2001 yılında Bağımsız Türkiye Partisini kurmuş ve vefat edene kadar bu partinin genel başkanlığını sürdürmüştür.
Siyasette 2007 yılında yapılan seçimlerde geliştirdiği sloganla bütün Türkiye tarafından tanınmıştır. İş, aş, bu defa Haydar Baş sloganı hemen bütün seçimlerde tekrarlanmıştır.
Rahmetli Haydar Baş, 2011 yılı genel seçimlerinde Demokrat Partiden milletvekili adayı olmuştur. 2015 seçimlerinde Milli Ekonomi Modeli ile seçmenin karşısına çıkmıştır. Sahibi olduğu medya kuruluşlarında ciddi propaganda çalışmaları yapmış, ancak seçmeni ikna edememiştir. 2018 yılı seçimlerine ise katılmamıştır.
Memleketi Trabzon'da, ailesinden 8 kişide virüs testleri pozitif çıkmış, 9 Nisan'da Akçaabat ilçesinde özel bir hastanede koronavirüs tedavisine alınmıştır. Özel hastanede 4 gün tedavi gördükten sonra, solunum cihazına bağlanmış, yoğun bakıma alınmıştır. Bütün çabalara rağmen kurtarılamamıştır.
Haydar Baş, mezhepler arasında düşmanlığın ortadan kaldırılması, İslam kardeşliğinin geliştirilmesi için büyük çabalar sarf etmiştir. Bu çabalarıyla dinci yobazlardan çok fazla tepki görmüştür. Yobazlar, Haydar Baş’ın bu çabalarından dolayı kendisini Şii olmakla suçlamışlardır.
Haydar Baş’ın Atatürk’le ilgili olarak yazdığı ‘Hoşgeldin Atatürk’ isimli eseri takdire şayandır. Atatürk’ün, emperyalistler, özellikle İngilizler tarafından desteklenen cemaatlerde din düşmanı gösterilmeye çalışılmasına karşın, Atatürk’ün her açıdan dini ve milli bir kimlik olduğunu anlatmıştır.
Sahibi olduğu Köy TV’de iki defa canlı yayın yapma imkânımız olmuştu. Birini öğrencimiz Sinan Kara ile Bursa stüdyolarında, diğerini ise Bal Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Yalçın Sezer ile İstanbul stüdyolarında gerçekleştirmiştik. Bir televizyon kanalı ile de olsa Türk tarımına hatırı sayılır hizmetleri olmuştur. Mekânı Cennet olsun.