.

Maske takmayla ilgili kullanım zorunluluğu artırılıyor haklı olarak. Artırılması da gerekiyor. Bu mikrobun en çok çoğaldığı, konakladığı alanlar yüz bölgesi ve eller de gayri ihtiyari yüz bölgesinde geziyor sürekli.
Cerrahi maskeler, yeni araştırmalara göre, enfekte olmuş kişilerin korona virüsleri de dahil olmak üzere mevsimsel virüslerin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilmektedir.
Laboratuvar deneylerinde, Hong Kong Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Don Milton tarafından geliştirilen ve nefes alan "Gesundheit II makinesi" kullanılarak ölçülen enfekte hastalardan gelen çeşitli hava kaynaklı virüslerin miktarını maskelerin önemli ölçüde azalttığı tespit edilmiştir. Bu çalışma 3 Nisan'da Nature Medicine dergisinde yayınlanmıştır.
ABD’de maske takmayla ilgili tartışmalar halen devam etmektedir. ABD’de yaşayan Asyalılar maske taktığı halde bazı perakendeciler, çalışanların müşterilere karşı olumsuz görüntü oluşturacağı endişesi nedeniyle takmalarına izin vermemişlerdir.
Çalışmada, mevcut COVID-19 virüsünün yayılmasının önlenmesi esnasında tüm insanların ihtiyaçlarını temin için evlerinden mağazalara veya diğer kalabalık yerlere çıktıklarında maske takmalarının önemli yararı olacağı belirtilmektedir. Araştırıcılar virüsün evden alışveriş alanlarına veya alışveriş alanlarından eve yayılmasını durdurmada düşük bir faydası da olsa sonuçların daha büyük olacağını ifade ediyorlar. 
Önceki çalışmalar, koronavirüs ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının çoğunlukla yakın temas sırasında yayıldığını göstermektedir. Diğer bir deyişle uzmanların çoğunluğu virüs hastalıklarının temas veya hapşırma esnasında damlacıklar halinde yayılacağını belirtmektedir.
Dr. Milton, yaptığı çalışmada, öksürmeyle damlacıklarda yayılan hastalık etmeninin, daha küçük parçacıklarla da yayılabileceğini göstermiştir. Bu nedenle COVID-19 sadece öksürerek değil, belirtileri olsun ya da olmasın, yakındaki birinin nefesini teneffüs ederek de geçeceği ihtimali yüksektir. Dolayısıyla maske kullanımı havada asılı mikrop salınımını önemli ölçüde düşürmektedir. Nefes alıp vermede hasta insanın nefesinden yayılacak mikropları tuttuğu gibi, sağlıklı insanın aldığı nefeste de dışarıdan gelecek mikropları tutmaktadır.
Dr. Milton, araştırmasından ürettiği bilgilere ek olarak, marketler gibi halka açık yerlerde havalandırmayı iyileştirmek veya tavanı havaya doğru çekmek ve virüsleri yok etmek için tavan vantilatörleri ile birlikte çalışan UV-C ışıkları takmak gibi uygulamaların maskeler kadar etkili olduğunu ifade etmektedir.
El ve yüz hijyeniyle ilgili epey mesafe alındı. Korna virüsleriyle mücadelede insanımız bilinçleniyor ise de, eskiden gelen alışkanlıklarını değiştirmek zor görünüyor. Maske ve eldiven kullanımıyla ilgili de eğitim gerekiyor. Eldiven eskiyinceye kadar kullanmak doğru değil. Maske de öyle. Kullandıktan sonra oraya buraya sigara izmariti gibi atmanın bir faydası yok. Aksine hastalığın yayılmasına destek olur.
Maske takmakta fayda var. Biriken mikropları da hapsetmenin yolu poşete koyup kilitlemektir. Devlet ücretsiz dağıtıyor diye, cepten para çıkmadı diye sağa sola atmanın anlamı yok.