.

Korona virüsüne karşı oluşabilecek yeni pozisyonlara karşı devletin hemen bütün birimleri tedbir almaya çalışıyor. Sağlık Bakanlığı hemen bütün birimlerini tedavi ve önleme odaklı harekete geçirmiş iken, bir yandan da eğitimin sürdürülmesi, ekonomik faaliyetlerin çok fazla etkilenmemesi için tedbirler ardı sıra alınıyor. Hemen bütün birimler salgının bir ucundan tutmaya çalışıyor.
İlk başlarda gıda arzında herhangi bir sorun olmaz, gerekirse ithal ederiz söylemlerinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı, üretim seferberliği başlatmak için kolları sıvadı. Oysa on beş yıldan beri memleketin ekili arazileri sürekli azalıyordu ve gıda ürünleri ithalatı da sürekli artıyordu. Kimin işine geliyordu bilinmez ama memleket zaten gıda da dışa bağımlı hale gelmişti.
Korona salgını Tarım ve Orman Bakanlığının da aklını başına getirmiş olacak ki, gıda üretimiyle ilgili tedbirler pişe sıra dökülmeye başladı. İnşallah işe yarar.
Gazete haberlerine göre, Tarım ve Orman Bakanlığı, ekilebilir tüm arazileri üretime kazandırmak için harekete geçti. Bakanlık tarafından başlatılan “Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi” programı kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilere tohumların yüzde 75’i hibe edilecek.
COVİT19 salgını dolayısıyla, bitkisel üretimin devamlılığı ve gıda arz güvencesini sağlamanın önümüzdeki dönem için büyük önem taşıdığının altını çizen Bakan Pakdemirli “Bu doğrultuda gerek Bakanlığımızın tüm birimleri gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşları nezdinde girişimlerde bulunmak suretiyle tedbirler almaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yaz dönemi ekilişlerinde kesinti olmaması ve mümkün olan tüm işlenebilir arazilerde ekiliş yapmak için Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi programını başlattıklarını ifade eden Pakdemirli “Bu proje ile ülkemiz için, hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamayı, aynı zamanda üreticilerimizi bu dönemde üretime yönlendirmeyi, dolayısıyla da tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Tohum dağıtımına başlandı. Uygulamayı 21 ilde başlatıldı. Ekimi yapılacak ürünler ise buğday, arpa, kuru fasulye, mercimek, mısır, ayçiçeği ve çeltik olarak belirlendi.
Ekimi yapılacak tohumların sertifikalı ve miktarının 6 bin 700 ton olduğu belirtildi. Proje kapsamında 364 bin dekar alanda ekiliş yapılacak ve hasat edilecek olan ürünlerin toplam rekoltesi 80 bin ton olacak.
Proje sonucunda elde edilecek bitkisel üretim değeri 220 milyon TL, proje bütçesi ise yaklaşık 20 milyon TL olacak.
Bakan beyin ifadeleri böyle. Yatırılan para çiftçinin deyimiyle bire on verecek. 100 lira harcayan bin liralık ürün satacak. Artık buğday mı satar, ekmek mi satar bilinmez. Üretim kalemleri içinde tohumluk en düşük girdi kalemlerinden biridir.
Proje kapsamındaki iller, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Çanakkale, Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak ve Yozgat.
Ayçiçeği Trakya’da yetişiyor. Trakya’dan il yok. Listede, Samsun ve Çanakkale’den başka çeltik eken il yok. Buğdayın, arpanın, mercimeğin zaten ekim zamanı değil.
Daha akıllıca ve teknik bilgiye dayalı tedbirlere başvurmak gerekmez mi?