.

250 kişinin hayatını kaybettiği ve halen birçok noktası bilinmeyen 15 Temmuz darbe girişimini 3. Yılında o gün yaşananları topladığım bilgilerle sizlere hatırlatmak istedim.
.
8 bini aşkın asker,
74 tank,
36 helikopter ve
34 uçak darbe girişimine katıldı.
.
İlk ihbar;
Saat 14.00’de Pilot Binbaşı O.K.’nin Ankara Yenimahalle’deki MİT karargahına gidip “TSK içerisinde darbe faaliyeti olabileceğini” ihbar etmesiyle başladı.
.
Binbaşı O.K. şunları demişti;
“Kara Havacılık Komutanlığı’nda görevli bir pilot bana ‘Akşam 19.00’dan itibaren 2 Sikorsky ve 1 Cougar helikopteriyle izinsiz uçuş yapılacağını, uçuşun geç saatlere kadar devam edeceğini, bu arada MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın alınacağını, kendisi gibi çağırdığı pilotun da aynı cemaatten olduğunu, uçuşu yaparken başka bir pilot yarbayın kendilerine yardımcı olacak’ söyledi.”
.
Saat 16.00 sularında ihbarcı subayın kimliğinin teyit edilmesi sonrası MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Karargahında İkinci Başkan Orgeneral Yaşar Güler’i aradı. Fidan, Güler’e, “Bugün MİT müsteşarlığına bir subay geldi. Çok önemli şeyler anlattı. Ben size yardımcımı gönderiyorum o size teferruatını anlatacak” dedi.
.
Saat 17.32’de MİT Müsteşar Yardımcısı, Genelkurmay Karargahına geldi. Bilgilendirmeyi yapıp 17.45’te ayrıldı. Bu sırada Orgeneral Yaşar Güler, MİT’ten gelen bilgiyi Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’a iletti. Akar, Fidan’ı karargâha çağırttı.
.
Saat 18.15’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Karargahına geldi.
Orgeneral Güler’in ifadesine göre Fidan, toplantıda “Bu olay daha büyük bir şeyin parçası olabilir” ifadesini kullandı.
.
Bunun ardından Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, “Türk hava sahasının her türlü askeri uçuşa kapatılması emrini verdi.”
.
Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Salih Zeki Çolak’ı çağırarak ihbar edilen uçuşun gerçekleştirileceği saat olan 19.00 öncesi Kara Havacılık Komutanlığı’na gitmesini istedi. 19.00’da uçuş yapılması halinde, uçanların derdest edilmesi emrini verdi.
.
Satt 18.30 MİT Müsteşarı Hakan Fidan, yaşananlardan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı haberdar etmek üzere Koruma Müdürünü aradı. Fidan, “Sayın Cumhurbaşkanıyla görüşebilir miyim?” diye sorduktan sonra “Peki Muhsin (Koruma Müdürü), dışarıdan bir saldırı olsa yeterli gücün, silahın ve adamın var mı?” sorusunu sordu. Fidan bu soruyu bir kez daha sorduktan sonra “Kolay gelsin” diyerek telefonu kapattı.
.
(Ara not: Erdoğan’dan 5 değişik açıklama:
*Marmaris’ten geldiği Atatürk Havaalanı’nda 16 Temmuz 2016 saat 04.22’de yaptığı açıklamada Erdoğan, “Öğleden sonra bir hareketlilik ne yazık ki silahlı kuvvetlerimizin içinde mevcuttu” dedi.
*Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbeyi ne zaman öğrendiğine dair 18 Temmuz 2016’da CNN International’a verdiği yanıtta “O gün akşam 20.00 gibi bir haber aldık, dediler ki 'böyle böyle Türkiye genelinde İstanbul, Ankara gibi bazı gelişmeler var, bir hareketlilik var” demişti.
*Erdoğan, 20 Temmuz 2016’da Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada ise “İlk haberi eniştemden aldım. Açık ki bir istihbarat zaafı var” demişti.
*21 Temmuz 2016’da Reuters’a yaptığı açıklamada ise bambaşka bir ifade kullanan Erdoğan, Saat 16.00-16.30 civarı kendisini arayan eniştesinin, Beylerbeyi civarında hareketlilik olduğunu, köprüye girişlerin engellendiğini söylediğini aktardı.
*30 Temmuz’da ATV-A Haber Ortak yayınında konuşan Erdoğan, “O gün 21.15 civarında falan bir şeyin başladığını duyuyoruz. 21.30’da eniştem beni aradı” dedi.)
.
Saat 18.48 Orgeneral Çolak’ın konvoyu Kara Havacılık Komutanlığı’na giriş yaptı.
.
Saat 19.12’de Genelkurmay Başkanı Akar’a herhangi bir hareketlilik gözlenmediğini rapor etti.
.
Çolak, teftişi sırasında herhangi bir tespitte bulunamayarak 21.25’te Komutanlık’tan ayrıldı. Darbecilerin bu saatlerdeki hareketlilik üzerine saat 03.00’te başlaması planlanan darbe girişimini erkene, 20.30’a çektiği Akıncı Üssü iddianamesinde yer aldı.
.
20.22 MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay Karargâhı’ndan ayrıldı. Fidan’ı uğurlayan Üsteğmen Kübra Yavuz da darbe girişimi sonrası tutuklananlar arasındaydı.
.
Saat 20.30 Silahlı Kuvvetler Merkezi’nin emrine rağmen Hava Kuvvetleri Harekât Merkezi ulaştırma uçakları için uçuş iznini serbest bırakan bir emir yayınladı.
.
Bu saatlerde 33 Özel Kuvvetler görevlisini taşıyan otobüs, Genelkurmay Karargâhı’na doğru yola çıktı.
(Mesai saati bittiği için personel dahil pek çok üst düzey komutan binayı terk etmiş. İçeride Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Genelkurmay. 2. Başkanı Yaşar Güler, bir kaç kuvvet komutanı ve onların hizmetindeki emir subayları ile özel kalem müdürleri var.
Her iki komutanın korumaları ortalıkta yok, çünkü “Güvenlik Tedbirleri!” gerekçesiyle bir toplantıya sokulmuşlar. Koca Genelkurmay'ın kapısında (darbe söylentilerine rağmen) sadece nöbetçiler dışında iki veya üç asker var.
O sırada ana kapıya beyaz bir otobüs yanaşıyor. Asker kıyafetli, maskeli ve uzun namlulu silah taşıyan 60 kişi seri bir şekilde iniyor.)
.
Saat 20.46 Stratejik Dönüşüm Daire Başkanı Mehmet Dişli, 40 dakika önce ayrıldığı Genelkurmay Karargâhı’na geri döndü. Genelkurmay Başkanı Akar’ın Başdanışmanı Albay Orhan Yıkılkan’ın odasına geçti. Dişli saat 21.00’de Akar’ın odasına girdi. Akar’ın başyaveri Yarbay Levent Türkkan’ın ifadesine göre Dişli, Akar’a darbeyi tebliğ etti. Ancak Akar, darbenin başına geçmeyi reddetti. Bunun üzerine Akar, Dişli’nin emriyle derdest edildi ve kelepçelendi.
.
Saat 21.15 Darbe girişimine katılan askerler, kuzey ve güney nizamiyeleriyle nöbet kulübelerinin girişlerini kontrol altına aldı. Akıncılar Üssü’nden hareket eden 33 Özel Kuvvetler personeli 21.20’de karargâha girdi. Karargâhı ele geçirme harekâtı başlatıldı.
.
Saat 21.30 İkinci Başkan Yaşar Güler, elleri ve gözleri bağlı bir şekilde bir araca bindirilip güney nizamiyeden çıkarıldı. Bu sırada durumu fark eden Nöbetçi Muhafız Tabur Komutanı Yarbay Osman Tolga Kılınçarslan müdahale etti. Kılınçarslan’a 3 el ateş edildi. Kılınçarslan’ın yaralanması üzerine Nöbetçi Subayı Üsteğmen Muhammet Reşit Budak, Kılınçarslan’a ateş eden Mehmet Akkurt’u vurarak öldürdü. Akkurt, 15 Temmuz’da öldürülen ilk darbeciydi.
.
Saat 21.37 Darbeciler tarafından ele geçirilen Personel Plan ve Yönetim Daire Başkanlığı Mesaj ve Evrak Dağıtım Sistemi (MEDAS) üzerinden “HAZIRLIK I·KAZI VE BI·RLI·K I·NTI·KALI·” konulu mesaj yayınlandı.
 
Saat 21.49 Akar’ın başyaveri Levent Türkkan’ın “Komutanımız bekliyor” diyerek çağırdığı Kara Kuvvetleri Komutanı Çolak, derdest edilmek istenince koruma Başçavuş Bülent Aydın müdahale etmek istedi ve darbeciler tarafından öldürüldü. Aydın, darbe girişiminde öldürülen ilk kişi oldu. Çolak’ın koruma müdürü Yüzbaşı Burak Aydın da sol bacağından vuruldu.
.
Saat 22.09 Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri askerler tarafından kapatıldı. Bu saatlerde F-16’lar Ankara’da alçak uçuş yapmaya başladı. TRT Genel Müdürlüğü de ele geçirildi.
.
Saat 23.00 İstanbul Büyükşehir Belediye binasına askerler girdi. Gece boyunca belediye binası önünde toplanan sivillere açılan ateşte 20’ye yakın kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi yaralandı.
 
Saat 23.03 Başbakan Binali Yıldırım, bir televizyon kanalının canlı yayınına bağlanarak “Bir kalkışma girişimi” olduğunu duyurdu. Yıldırım, “Bu girişime izin verilmeyecektir. Bunu yapanlar en ağır bedeli ödeyecektir. Askerin içerisinde bir grubun kalkışması söz konusu” dedi.
.
Saat 23.05 Genelkurmay Başkanı Akar, darbeci Mehmet Dişli, Fırat Alakaş ve diğer özel kuvvet görevlileriyle A-1 kapısından çıkartıldı ve Akıncı Üssü’ne götürülmek üzere helikoptere bindirildi.
.
Saat 23.24 Ankara Gölbaşı’daki Özel Kuvvetler Eğitim Merkezi bombalandı.
.
Saat 23.45 Atatürk Havalimanı’ndaki hava trafiği engellendi.
.
Saat 00.00 Güvenlik kaynakları, “Askeri kalkışma ordu içerisindeki FETÖ/PDY mensubu bir grup subay tarafından yapılmaktadır” açıklaması yaptı.
.
Saat 00.09 Ankara Yenimahalle’deki MİT karargahına askeri helikopterlerce ateş açıldı.
.
Saat 00.11 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Marmaris’ten Atatürk Havalimanı’na doğru hareket etti.
.
Saat 00.13 Darbeci askerlerin bildirisi TRT’de Spiker Tijen Karakaş’a okutuldu. “Tüm yurtta yönetime el konmuştur, Silahlı Kuvvetler sıkıyönetim ilan etmiştir” denildi. Daha sonra TÜRKSAT, TRT’nin yayınını kesti.
.
Saat 00.37 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, CNN Türk canlı yayınına bağlanarak halkı meydanlara çağırdı. Erdoğan, “Bugünkü gelişme Silahlı Kuvvetlerimizin içerisindeki bir azınlığın kalkışma harekâtıdır” dedi.
.
Saat 00.40 Camilerden sela okunmaya başlandı.
.
Saat 00.45 Genelkurmay Başkanlığı resmi internet sitesinden darbe bildirisinin tam metni yayınlandı.
.
Saat 00.50 Anadolu Ajansı, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın rehin tutulduğunu duyurdu.
.
Saat 00.50 Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal, İstanbul Moda Deniz Kulübü’ndeki düğünde darbeciler tarafından derdest edildi. Düğünde 22 hava generali yer alıyordu.
.
Saat 00.57 TRT yayınlarını kesen TÜRKSAT’ın Gölbaşı’daki tesisleri bombalandı. Bombardıman sonrası yayını kesilen kanallar arasında olan Hayatın Sesi TV internet üzerinden canlı yayınına devam etti. Türksat yayını 04.00 sıralarında geldi.
.
Saat 01.00 Darbe girişimine katılmayan generaller, televizyon kanallarına bağlanarak darbe girişiminin başarılı olamayacağına dair açıklamalar yapmaya başladı.
.
Saat 01.01 Ankara Emniyet Müdürlüğü bombalandı.
.
Saat 01.39 TBMM Genel Kurul Salonu açıldı.
.
Saat 01.40 Boğaziçi Köprüsü üzerindeki sivillerin üzerine ateş açıldı. Gece boyunca köprüde sivillere 4 kez tank atışı yapıldı.
.
Saat 02.00 Darbe girişiminde bulunanlara yönelik gözaltılar başladı.
.
Saat 02.16 Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’nın emriyle, Özel Kuvvetler Komutanlığı’nı ele geçirmek üzere 40 kişiyle karargâha giren Semih Terzi’yi, askerlerin arasına karışarak öldüren Ömer Halisdemir, darbeci askerler tarafından vurularak yaşamını yitirdi.
.
Saat 02.20 Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı havadan bombalandı, 42 polis hayatını kaybetti.
.
Saat 02.42 TBMM bombalandı. Kulis camları kırıldı. Milletvekilleri sığınaklara indi. TBMM, darbe girişimi gecesi 7 kez bombalandı.
Saat 03.00 TRT’yi ele geçirmeye çalışan askerler gözaltına alındı. Darbe bildirisini silah zoruyla okuyan Spiker Tijen Karakaş, yaşadıklarını anlattı. TRT’de yayın normale döndü.
.
Saat 03.00 Darbenin merkez üssü Akıncı’ya giden sivillerin üzerine ateş açıldı.
.
Saat 03.20 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın uçağı, İstanbul Atatürk Havalimanı’na indi.
.
Saat 03.27 Askerler, Doğan Medya Center’a girdi. CNN Türk yayınını kesti. Yayın, 04.30 sıralarında normale döndü.
.
Saat 04.00 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe girişiminde bulunan Yurtta Sulh Konseyi üyeleri hakkında gözaltı kararı verdi.
.
Saat 04.42 Erdoğan’ın Marmaris’te ayrıldığı otele ateş açıldı.
.
Saat 06.40 Boğaziçi Köprüsü’nü işgal eden askerler teslim oldu. Gece boyunca köprüde 32’si sivil, 2’si polis toplam 34 kişi katledildi. Darbe girişiminde yer alanlardan 2’si er, 5’i rütbeli 7 asker öldürüldü.
.
Saat 06.43 Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sarayının çevresi bombalandı.
.
Saat 06.52 Genelkurmay Başkanlığına vekâleten 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar atandı.
.
Saat 07.50 İçişleri Bakanı Efkan Ala, 5 general ve 29 albayın görevden alındığını duyurdu.
.
Saat 08.32 Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üssü’ne operasyon düzenlenerek Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar kurtarıldı.
.
Saat 08.36 Jandarma Genel Komutanlığı’nda hakimiyet yeniden sağlandı.
.
Saat 09.46 Eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ile Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanlığı Muhabere ve Destek Eğitim Komutanı Korgeneral Metin İyidil hakkında vatana ihanet suçundan işlem başlatıldı.
.
Saat 10.07 Genelkurmay Başkanlığı’ndan çıkan 700’e yakın silahsız er ve erbaş polise teslim oldu.
.
Saat 12.25 Başbakan Yıldırım, Çankaya Köşkü’nde “Kalkışma bastırılmıştır” açıklaması yaptı. Yıldırım, “Bu olaya karışan 2 bin 839 subay ve asker gözaltına alınmıştır” dedi.
.
Saat 16.08 140 Yargıtay, 48 Danıştay üyesi hakkında gözaltı kararı alındı.
.
Saat 16.30 İddiaya göre Mehmet Dişli, Hulusi Akar’ın talimatıyla Başbakanlık’ta gözaltına alındı. Dişli, saat 21.00’den, 23.04’e kadar Akar’la Genelkurmay Karargahı’ndaki odasında kaldı. 23.04’te Akar’ın bindirildiği helikopterle Akıncı Üssü’ne geçti. 10.30’da yine Akar’la birlikte helikoptere binip Çankaya Köşkü’ndeki Başbakanlık binasına geçti.
.
Saat 17.00 Başbakan Yıldırım, 17.00’de olağanüstü toplanan TBMM’ye hitap etti.
.
Saat 20.02 Anayasa Mahkemesi Üyesi Alparslan Aslan gözaltına alındı.
.
Saat 20.50 Ankara Akıncı 4. Ana Jet Üssü’ndeki operasyonla Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi kurtarıldı.
.
Saat 21.57 Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, başlattığı ‘FETÖ’ soruşturması kapsamında idari ve adli yargıda görev yapan 2 bin 745 hâkim ve savcı için gözaltı ve soruşturma kararı verdi.
 
***
SONRASINDA NE OLDU?
.
15 Temmuz darbe girişimi sonrası ilan edilen Olağanüstü Hal'in (OHAL) verdiği yetkilerle Cumhurbaşkanı tarafından onlarca Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldı.
2 yıl süren OHAL döneminde on binlerce kişi görevinden ihraç edildi, gözaltına alındı yahut tutuklandı ve on binlerin pasaportu iptal edildi.
(Bu KHK'ların bazılarında ise evlilik programları yasaklandı, kış lastiğine dair düzenlemeler yapıldı.)
.
15 TEMMUZ 2016'DAN BUGÜNE OHAL BİLANÇOSU
*15 Temmuz darbe girişiminde 251 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 194 kişi ise yaralandı.
*21 Temmuz 2016’da ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) 18 Temmuz 2018 itibarı ile sona erdi.
*OHAL toplamda 7 kez uzatılarak 2 yıl sürdü.
*2 yılda toplam 37 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) çıkarıldı
*Ocak 2019’da yayımlanan OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu Faaliyet Raporu’na göre OHAL kapsamında çıkarılan KHK’lar ;
131 bin 922 "tedbir" gerçekleşti.
OHAL’de en az;
125 bin 678 kamu görevlisi ihraç edildi,
270 kişinin öğrencilikle ilişiği kesildi,
2 bin 761 kurum ve kuruluş kapatıldı,
3 bin 213 personelin rütbesi alındı.
*OHAL sürecinde;
Toplam 204 medya kuruluşu kapatıldı. Bunlardan 25’i hakkında kapatma kararı iptal edildi.
Kapatılan 179 medya kuruluşu arasında;
53 gazete,
37 radyo istasyonu,
34 televizyon,
29 yayınevi,
20 dergi ve
6 haber ajansı bulunuyor.
*Ocak 2019'da yayımlanan “2. Yılında OHAL'in Toplumsal Maliyetleri Araştırma Raporu”na göre,
KHK/OHAL mağdurlarının gerçek sayıları 250 binden fazla.
Raporda, "”Okulları kapatılan, mezuniyetleri geçersiz sayılan, askeri okullardaki öğrenciler, polis okulları öğrencileri, diğer kamu ve özel kurumlarda KHK’larla mağdur edilenlerin sayıları da yukarıdaki rakamlara ilave edildiğinde, doğrudan mağdur olanlar 250.000’i geçebilmektedir.” ifadeleri yer aldı.
Rapora göre ayrıca, OHAL/KHK mağdur yakınları olan ikincil mağdurların sayısı 1 milyon 500 bine yaklaştı.
*İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya göre 234 bin 419 pasaport iptal edildi. Pasaport tahditleri aşamalı olarak kaldırıldı. Soylu'ya göre Mayıs 2019'da “75-80 bin civarında” bir tahdit kaldı.
Pasaportu iptal edilenlerin yakınları ve çeşitli nedenlerle yurt dışı yasağı konulanlar dikkate alındığında seyahat engeliyle karşılaşan kişi sayısının 500 binden fazla olduğu iddia ediliyor.
*80’i raportör 250 personelin görevlendirildiği OHAL Komisyonu’na toplamda 126 bin 200 başvuru yapıldı. Komisyon, 22 Aralık 2017’de karar verme sürecinin başlamasından 26 Haziran 2019 tarihine kadar başvuruların 77 bin 900’üne yönelik karar çıktığını, 48 bin 300’ünün ise incelenme aşamasında olduğunu açıkladı. Karar verilen 77 bin 900 başvurunun 6 bini kabul, 71 bin 900’ü ise reddedildi.
*KHK’lar ile ihraç edilen 134 bin 144 kişinin 3 bin 981’i yeni bir KHK ile görevine iade edildi.
*Türkiye Medya Sahipliği İzleme raporuna göre 2 yılda 6 bin 81 akademisyen ve üniversitelerin idari kadrosundan bin 427 personel ihraç edildi, bu ihraç kararlarından 185’i kaldırıldı. 5 bin 896 akademisyen ve 1427 idari kadro personeline görelik ihraçlar geçerliliğini koruyor.
*Kararnameler kapsamında cezaevlerindeki insan sayısı 50 bini geçti
*OHAL sonrası 2 bin 49 Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ihraç edildi, 176 emekli askerin rütbesi geri alındı.
*İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Mart 2019 tarihinde yaptığı açıklamada 15 Temmuz 2016’dan sonraki süreçte 511 bin kişinin gözaltına alındığını ve 30 bin 821 kişinin tutuklandığını” söyledi.
*Haziran ayında karara bağlanan Genelkurmay Çatı Davası’nda “Yurtta Sulh Konseyi” üyesi olmakla suçlanan 16 sanıktan her biri 141 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
 
***
KHK’LAR ANAYASAYA AYKIRIMIYDI?
Muhalefet, bu kararnamelerin bir kısmının Anayasa’ya aykırı olduğunu öne sürdü.
CHP;
İptal için Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.
AKP;
Anayasa'nın 148. maddesine göre AYM'nin OHAL döneminde hazırlanan KHK'ları inceleyemeyeceği görüşünü savundu.
CHP;
Anayasa'nın 121. Maddesine göre KHK'ların “Olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda” çıkarılması gerektiğini, OHAL'in gerekçesi olan Gülenci yapılanmayla mücadele ile alakası olmayan KHK'lar çıkarıldığını öne sürdü.
.
AYM;
Daha önceki kararında “KHK'lar konu bakımından yalnızca olağanüstü hal durumunun gerektirdiği pratik önlemleri içermeleri gerekirken, yasa veya KHK değiştirmenin ve bunlara ekler yapmanın bir aracı olarak kullanılmışlardır” diyerek KHK'larla getirilen pek çok düzenlemeyi iptal etmişti.
AYM 2016’da ise;
CHP'nin başvurusunu değerlendirirken, “KHK'ları inceleme yetkisi olmadığını” açıkladı.
.
AYM bu kararı ile;
Anayasa’yla çelişen KHK’lar çıkarma imkânını hükümete tanımış oldu.
Böylece;
OHAL döneminde çıkan KHK’ların içeriğinin denetlenemeyeceği 10 yıllığına kesin karara bağlandı.
 
***
OHAL döneminde;
Bir Referandum,
Bir de Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Seçimlerinin bir arada yapıldığı Genel Seçim düzenlendi.
 
***
“15 Temmuz’un siyasi ayağı ortaya çıkarılsın” önergeleri;
Birincisinde AK Partinin,
İkincisinde ise AK Parti ve MHP’nin oyları ile
İki kere reddedildi.