Mutlaka sorumluların çok değişik fikirleri vardır.


 
Mutlaka sorumluların çok değişik fikirleri vardır. Özellikle Çanakkale Belediyesi Sarıçay’la ilgili güzel projelere sahiptir. Bir kısmı da uygulanıyor zaten. Sarıçay, Çanakkale’nin hayat kaynağı gibidir. İçme ve kullanma suyu bu çayın üzerinde kurulu olan Atikhisar barajından temin edilmektedir. Bunun yanında görsel güzellikler açısından da önemli potansiyele sahiptir.
Çanakkale’nin 30-40 yıl öncesinde kordonu oldukça sakindi. Günümüzde havaların iyi olduğu dönemlerde artık yürümenin zorlaştığı bir hale dönüşmeye başladı. Gezinti ve dinlence alanları insanımıza yetmiyor. Yeni kordonda ise gezinti ve dinlence alanları yönünden yeterli alan bulunmuyor. İlin nüfusu sürekli artıyor. Şimdilerde yüz elli bine doğru gidiyor.
Nüfusun gezinti ve dinlence alanları anlamında kullanacağı çok sayıda alternatif bulunmasına rağmen, yürüme mesafesinde yeterli alan bulmak oldukça zor. Arabası olsa bile insanın, arabalı bir yere gitmek için program yapması gerekir. Oysa şehir sakinlerinin yürüme mesafesinde dinlence alanlarına daha çok ihtiyacı vardır. Bu anlamda Sarıçay büyük bir potansiyele sahiptir. Truva caddesinin de yerleşim yoğunluğu dikkate alındığında, Bursa çevreyoluna kadar olan kısmın imar edilmesi gerekmektedir.
Elbette tekne ve sandal gezileri için altyapı oluşturmak çok elzem gibi görünmese de, günümüzde tekne barınağı olarak kullanılan Sarıçay, yakın zamanda tamamen dolacaktır. Bu yönden de iyileştirme ve alt yapı oluşturma işlemlerine ihtiyaç bulunmaktadır.
Çayın verimli bir şekilde kullanımı için hemen bütün yönleriyle değerlendirme yapılmalı ve projeler geliştirilmelidir. Cuma pazarı ve Balık haline paralel olarak oluşturulan araç park yerleri önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır. Bu alanların alışveriş için önemi kayda değerdir. Bununla birlikte, bu alanlar dinlence amacıyla da kullanılabilir.
Sarıçay boyunda sosyal etkinlik alanları zayıftır. Aile çay bahçeleri başta olmak üzere, spor amaçlı kullanılabilecek donanımların da çoğaltılmasıyla daha verimli kullanmak mümkün olabilir.
Bursa çevreyolundan başlayacak yeşillendirme çalışmalarında mesire alanlarının, çay ve kahvaltı salonlarının oluşturulması, Çanakkale’nin sıkışan kordon trafiğini önemli ölçüde rahatlatacaktır. Ulaşım ve park kolaylıkları, dinlence tercihleri içerisinde önemli bir unsurdur. Kordonda yaşanan trafik ve park sorunu caydırıcı bir özelliktir.
Sarıçay ve çevresinde yapılacak güzelleştirme çalışmalarında önemli noktalardan biri de doğal yapısının korunmasıdır. Özellikle su ürünleri yönünden sahip olduğu zenginlik korunmalı, mümkünse geliştirilmelidir. Hatta görsel anlamda, doğal yapısına zarar vermeyen bazı görsel canlılar da eklenebilir. Ördek ve kaz gibi su kuşlarının çevre düzenlemeye eklenmesi cazibesini daha da artıracaktır. Bunların çok fazla masrafı da yoktur aslında. Gelir getiren alanların tesisi, zaman içerisinde çevresel güzellikleri destekleyecektir. Kim istemez ki bir akşamüstü yeşil bir ortamda çay içmeyi?