Obezite günümüzde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli sağlık sorunları arasına girmiş bulunuyor.

Bu alanda tıbbi çalışmalar da hızla artıyor. Kilolu insanları sağlığına kavuşturma çabaları yanında tıbbi operasyonlar da ön sıralarda yer alıyor. İnsanlar boğazlarına hakim olamazken, aynı zamanda manken gibi görünmeyi de istiyorlar. Haliyle boğazını kesemeyen insanlar mideyi kesmekte çareyi buluyor.

Obezite genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Santimetre cinsinden gidip yüzden sonrası dikkate alındığında ağırlığın boyu geçtiği durumlar kilolu olarak tanımlanır. Diğer bir deyişle 170 cm boyunda olan bir insanın 80 kilogram ağırlığa ulaşmasıdır. Efendim ayva göbeğiydi, balık eti gibi ifadelerle obeziteyi inkar ediyoruz ama nüfusun neredeyse üçte biri aşırı yemek yemekten muzdarip ama saklamayı yeğliyoruz.

Her ne kadar çağdaş dünya zengin olduğu için daha fazla yemek tüketiyor gibi görünse de az gelişmiş ülkelerde obezlik daha yaygın görünüyor.

Beslenme; anne karnında başlayarak yaşamın sonlandığı ana kadar devam eden yaşamın vazgeçilmez bir ihtiyacıdır. İnsanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besinleri yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanabilmesi gerekmektedir.

Günlük yaşamda bireylerin yaşa, cinsiyete, yaptığı işe, genetik ve fizyolojik özelliklerine ve hastalık durumuna göre değişen günlük enerjiye ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekir.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18'i, kadınlarda ise %20-25'ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda ise %30'un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve şişmanlamaya neden olmaktadır. Diğer yandan, teknolojik gelişmeler, yaşamı kolaylaştırmakta ve enerji yakımını azaltmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır. Dünyada bir milyar civarında aç insan yaşam savaşı verirken, aşırı yemek tüketimi nedeniyle ortaya çıkan obez sayısı milyarı geçmiş durumdadır. Gelecek onbeş yıl içinde 4 milyara çıkacağı tahmin edilmektedir. Hazır gıda ve evlere yemek servisleri obez insan sayısını hızla artırmaktadır.

Aşırı ve dengesiz yemek tüketimi çocuk yaşlarda da sorun oluşturuyor. Özellikle sınava hazırlanan çocuklarda hareketsizlik de vücutta yağ birikimini artırmakta obez eğilimini desteklemektedir. Ailelerin bu konuda son derece dikkatli olmaları gerekmektedir.

Türkiye’de istatistikler çok sağlıklı olmasa nüfusun önemli bir kısmı aşırı kilolarla mücadele etmektedir. Aslında eğitimle bu problemin üstünden gelmek mümkündür. Bütün mesele ipi ucundan kaçırmadan tedbir almaktır.