Türkiye en fazla altın ithal eden ülkelerden biri. Türk insanı altına ayrı bir değer veriyor.

Türkiye en fazla altın ithal eden ülkelerden biri. Türk insanı altına ayrı bir değer veriyor. Hindistan altın ithalatında ve takı olarak kullanımda birinciliği kimseye bırakmıyor. Hindistan dizilerinde kadınların ziynet eşyaları dikkati çekiyor. Güneydoğu’da yapılan düğünlerde de takıların fazlalığı haberlere düşüyor.
Altından bahsederken tüketim kelimesini kullanmamak gerekir ama hazinenin satışları dikkate alınınca tüketimin yerini başka kelime doldurmuyor. Altın ne yenilir ne içilir çünkü. Tükenmez. Bir yerde yastık altına gider. Kullananlar güvence olarak görür.
Aslında altın çevre kirliliğiyle özdeşleşen bir maddedir. Doğanın tahribatı kaçınılmazdır. Doğanın kirlenmesi, çevre kirliliği beraberinde sağlık sorunlarını da gündeme getirmektedir. Dünyada çıkarıldığı bütün bölgelerde doğa tahrip edilmiş, sular kirlenmiş, sağlık sorunları en önemli sorun haline gelmiştir.
Altın dünyada en az bulunan maden. Daha kıymetlisi yok. Paranın basıldığından bu yana altın insanın en kıymet verdiği maden olmuştur. Herhangi bir ülkenin, özellikle ABD’nin faiz kararları veya iki ülke arasında çıkan savaş altın fiyatlarına rekor üstüne rekor kırdırmaktadır. Peki, altına neden bu kadar kıymet verilir? Ne yenilir ne içilir bir madendir. Bakır kadar bile işe yaramaz. Ancak yarışmalarda birinci olana altın madalya, ikinci olana gümüş, üçüncü olana bronz madalya verilir. Değeri tamamen insanın duygusal olarak oluşturduğu değerdir.
Gerçek hayatta en kıymetli seremonilerde altın kullanılır. Altının değerine değer katılır. Düğünlerde, önemli günlerde en önemli hediyedir altın. Adeta verilen kıymet altından yapılmış hediye ile gösterilmek istenir. Hatta eskiden düğünlerde kimin ne taktığı ilan bile edilirdi. Babasından altın zincir, annesinden Adana burması diye. Küçük altına kadar artık bütün sülale sayılırdı. Şimdilerde de kameraya alınıyor kim ne takmış diye.
Altın hediyeyle kıymetlendirildiği gibi hayat garantisi olarak da görülmektedir. Türk filmlerine hep konu olmuştur. Anneanneden kalan yüzük veya bilezik fakirlikte aç kalmamak için bozdurulur. Hayatın son noktasında yapılan eylemin büyüklüğü altının his dünyasındaki boyutunu büyütür de büyütür. Zor zamanların en önemli malzemesidir neticede.
Altının değeri gelecekte azalır mı sorusunun cevabı ne yazık ki hayır olacaktır. En önemli günlerde, düğünlerde altın takılarla verilen kıymet dillendirilirken, altın günleri hala güncelliğini korumaktadır. Altın bu kadar pahalı olmasaydı, tüketimi yarıya düşer miydi? Elbette hayır. Harcanan paraya bakılırsa neredeyse aynı paradır.
Faiz veya bono benzeri altın fonları dışında altın çoğunlukla takı olarak kullanılmaktadır. Şunu kabul etmek gerekir. Altın çıkarılırken çevreye verilen zararı, kaybolan yeşili, siyanürlü sudan içip ölen kuşları, düğünlerde veya özel günlerde altın bilezikleri, zincirleri hediye ederken aklımıza getirmiyoruz. Onun yeri ayrı, bunun yeri ayrı demek doğru değildir. Altına verilen değerin arkasında yarattığı vahşet unutulmamalıdır.