Yüz yıllar önce Truva 1’in yok olma sebebi de deprem öncelikle bunun farkında olmak ve kabul etmek ve de ve ona göre hayatımızı, düzenimizi kurmamız lazım.

Deprem ülkemizin gerçeği bizim yaşadığımız Çanakkale de öyle biliyor musunuz bilmiyorum ama yüz yıllar önce Truva 1’in yok olma sebebi de deprem öncelikle bunun farkında olmak ve kabul etmek ve de ve ona göre hayatımızı, düzenimizi kurmamız lazım.
Bugünkü yazımı bu konuya ayırmak istedim farkındalığımızı yükseltmek için ;
 
Öncelikle deprem olmadan önce neler yapabiliriz?
   Evinizdeki, eğitim merkezinizdeki veya iş yerinizdeki yüksek riskli yerleri belirleyerek tehlikeyi önceden tahmin edin. Bir deprem durumunda acil durum planını ve evden tahliye yollarını katılımcı bir şekilde belirlemek için ailenizi toplayın. Suyu, gazı ve elektriği nerede ve nasıl kapatacağınızı bildiğinizden emin olun.
İlk yardım çantası, radyo ve yedek piller, el feneri ve düdük, yiyecek ve su rezervi ile acil durum çantanızı her zaman hazır bulundurun.
Son kullanma tarihini ve durumunu ve hava durumunu sık sık kontrol edin.
Peki deprem anında ne yapılmalı?
Öncelikle sakin ol .. Kendini tut. Kaçma, panik yapma bu çok önemli çünkü deprem kadar tehlikeli olabilir.
Aile acil durum planınızı etkinleştirin. Önceden belirlenmiş tahliye yollarını takip edin. Bir binanın içindeyseniz ve dışarı çıkamıyorsanız, kendinizi korumak için güvenli bir yer bulun. Pencerelerden, kitaplıklardan, aynalardan, asılı bitkilerden ve düşebilecek diğer ağır nesnelerden uzak durun.
 
Depremden sonra ne yapılmalı?
 
Tekrar girmeden önce evinizin veya iş yerinizin durumunu kontrol edin. Çatlaklar, eğimli duvarlar görürseniz veya gıcırtılar veya kırılma sesleri duyarsanız, uzman personel tarafından kontrol edilene kadar evinize girmeyin. Gaz, su ve elektrik hizmetlerini mümkün olan en kısa sürede kapatın. Aile üyelerinizi güvenli bir yerde toplayın. Kendinizi kapana kısılmış bulursanız, bağırarak, ses çıkararak, ıslık çalarak veya mümkünse cep telefonunuzla uyarın. Telefonların veya cep telefonlarının çalışıp çalışmadığını kontrol edin ve sadece kısa sürelerle kullanın. Yapabiliyorsanız, yaralılara ilk yardım uygulayın. Herkesin güvenliği için topluluğunuz içinde sahip olduğunuz kaynakların bir listesini yapın.
Evet dostlar dediğimiz gibi deprem bizim gerçeğimiz yokmuş gibi davranmak yanlış evet var kabul ediyoruz ve neler yapabiliriz bunları yapmaya çalışıyoruz. Evimizi barkımız, sağlamlaştırıyoruz, güvenliğimizi alıyoruz.
Gerisi takdir ilahi.
Elimizden geldiği kadarıyla depremzede kardeşlerimize destek olalım. Gün birlik günü.
Evet değerli dostlarım herkesin sevgiye ihtiyacı olduğu bugünlerde kendinize ve çevrenize sevgiyle bakın.
Selam ve Sevgilerimle
SİZİ SEVİYORUM…
SİZİ SEVİYORUM…
SİZİ SEVİYORUM…