Engeli olmak, engelli olmaktan oldukça farklı bir kavramdır ama aynı anlamda kullanılırlar. Engeli olmak tamamen doğaldır. İnsanın doğuştan veya sonradan engeli olabilir.

Eksiklik değildir. Engelli olmak daha vurguludur ve yapay nesneler taşır içeriğinde. Özürlü olmak da aynı anlamda kullanılan ifadedir. İfadelerin derinliğine bakılmaz genelde, anlatılmak istenen nasıl olsa insanlarda farklı düzeylerde algılanmaktadır.
Acıma duyguları yüksek olmalı ki insanımızın, engeli olan insanımızı doğal olarak kabullenmekte zorlanıyor. Elbette engeli olan bir insanın emelleri, duyguları insanın içini burkar ama gözyaşlarına boğulmak acıma duygularının baskın çıktığını gösterir. Bu da doğal bir dışa vurumdur. Çok eleştirmemekte yarar vardır. Fakat bu davranışların engeli olan insanı üzeceğini de unutmamak gerekir.
İnsanın her uzvunun önemi vardır varoluşu kadar. El, tutmak için ne kadar önemliyse, elin bir parmağı da tutmak kadar önemlidir. Bununla birlikte, doğuştan veya sonradan bir şekilde Allah göstermesin, insanın herhangi bir uzvu iş görmez hale gelebiliyor. Nüfusumuzun %14’ü engeli olanlardan oluşuyor. Seçime girseler barajı kesinlikle geçerler. Mecliste çok sayıda vekille kendilerini temsil ettirebilirler.
Görmek, işitmek, dokunmak, yürümek, koşmak, güzel cümleler kurabilmek insanların çoğunlukla farkında olmadan yaptıkları eylemler. Bunlar yaşamın doğal süreci içine yerleşmiş veya çok kanıksanmış olmalı ki farkına varılmıyor yapılamadıkça.
Engeli olmak elbette bir eksikliktir. Koşmak isteyen bir insana ayağı koşamam diyorsa sonuçta üzülmek vardır. Aslında odaklanılırsa çözümsüzdür engeli olmak ve gerçekten acı verir. Bu nedenle donanımlardan ziyade yaşamanın değeri, var olmanın güzelliği merkezinde kabullenişler çok daha doğal ve insana yakışandır.
Geçtiğimiz cumartesi günü Dünya Engelliler Günü idi. 1992 yılından bu yana 3 Aralık'ta kutlanan uluslararası bir farkındalık günüdür. Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilmiştir. Bu önemli günde dünya çapında organizasyonlar düzenlenmektedir.
Dünya engelliler haftası pek çok açıdan farklı engellerin aslında engel olmadığına dikkat çekmek ve her engelin kendi içinde pek çok farklı sorunları olduğunu göstermek, engeli olan bireylerin katkılarını ve başarıları hedef alan konular üzerinde durulmaktadır.
Yine farklı tarihlerde engelin tanımına göre dünya genelinde farkındalık günleri organize edilmektedir. 10 Mayıs Engelliler Haftasıdır ve bu hafta içinde Görme, İşitme ve Konuşma, Ortopedik Engelliler, Zekâ ve Ruhsal Engelliler, Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günleri tertip edilmektedir.
Bu sene Ampute Futbol Milli Takımı Dünya Şampiyonu oldu. Maçın son düdüğüyle futbolcularımızın değnekleri atmaları bütün milleti duygulandırdı. Sevinçten bütün takım ağladı. Kazanma ruhunun ne kadar güçlü olduğunu gösterdiler. İşin doğrusu normal milli takımdan çok daha güzel oynuyorlar. Engelin engel olmayacağını adeta ispatlıyorlar.