Yasal olarak arı duraklarının yerleşim yerlerine yakın yerlere kurulması yasak. 200 metreden daha fazla yakın olamaz.

Dünyanın değişik bölgelerinde kent içerisindeki park ve bahçeleri oluşturan bitki örtüsünün polen ve nektar kaynağı olarak kullanımına yönelik bazı çalışmalar yapılıyor.
Kentsel arıcılık, arı kolonilerini kentsel alanlarda tutma uygulamasıdır. Ayrıca hobi arıcılık veya arka bahçe arıcılığı olarak da tanımlanmaktadır. Şehir yerleşim yerlerinde çok yoğun kovan bulunmadığı için tatminkâr verim de alınmaktadır. Tozlaşmayla sağladıkları yarar kadar bal ve diğer ürün gelirleri ile de ekonomik sayılabilecek gelir getirebilmektedir.
Kuzey Amerika kıtasında çoğu şehirler belediye encümeni kararlarıyla şehir içinde arıcılık yapmayı yasaklamıştır. Ancak arıcılar bu yasakları bozma konusunda başarılı olmuşlardır.
2003 yılında Chicago Belediye Başkanı belediye binasına iki adet kovan koyarak yasakları delmede başarılı olmuştur. Ardından kentsel arıcılık hızla yaygınlaşmış, ancak 2013 yılında şehir içinde arıcılık yapmak yasaklanmıştır. Kentin şehir merkezinde, arıcılıkların sadece çatılarla sınırlı kalmasına izin verilmiştir.
Güney Afrika Cumhuriyetinde Jahennesburg adeta yağmur ormanları içinde bulunan bir şehirdir. Balözü ve polen yönünden çok zengin olan şehir merkezinde kovan başına verim çok yüksektir. Kentsel arıcılığa izin verilmiştir ve arıcılar son derece memnundur.
Londra'da arıcılık giderek daha popüler hale gelmiştir. Arıcılar sayısı 1999 ve 2012 yılları arasında %220 artmıştır. Bu artış 2008 ve 2013 yılları arasında %200’e ulaşmıştır. Londra şehir merkezinde tahmini 3.200 arı kovanı bulunmaktadır ve kayıtsız arıcılar da az dağildir. Londra’daki kovanların yoğunluğu, İngiltere’nin diğer bölgelerine göre çok daha fazladır. Arılar tozlaşma ve tohum tutma alanında önemli bir fonksiyonu yerine getirmektedirler. İngiltere hükümeti, şehir arıcılık amaçlı plastik arı kovanını serbest bırakarak şehirlerde arıcılık faaliyetlerine destek olmaktadır. Sarayların çatılarında, hatta merkez bankasının üstünde bile arılıklar bulunmaktadır. İngiltere aynı zamanda otoyol boylarını böcek yaşam alanları ilan etmiş ve ilaçlamayı kaldırmıştır. Londra Arıcılar Birliği, kentsel arıcılık üzerine etkili bir şekilde çalışmaktadır.
2010 yılına kadar, New York'ta arıcılık yasaktı. Yasak kalktıktan sonra sadece saldırgan olmayan Türkiye ve Akdeniz havzasından götürülen arılara izin verilmiştir. Şehir içinde 400’den fazla arı kovanı bulunduğu tahmin edilmektedir.
Toronto’da belediye başkanının bahçesinde arıcılık yapmaya başlamasıyla, şehir içinde kentsel arıcılık önemli artış göstermiştir. Şehirde arıcılık malzemeleri ticareti de her geçen gün artmaktadır. Şehir merkezinde 2010'da 300 kovan var iken, bugün binden fazla kovan bulunmaktadır. Gençler hobi olarak gittikçe daha fazla ilgi göstermektedirler. Arıcılığa yeni başlayanlar için kurslar düzenlenmektedir.
Slovakya Cumhurbaşkanı, köşkün bahçesinde kendisi 40 kovan ile arıcılık yapmaktadır.
Ne diyelim. Darısı başımıza inşallah. Arıcıları oradan oraya kovan kandırttıran kanunlar bir gün değişir belki.