İnsanların önemli bir kısmı imaj yapıyor, değiştiriyor, tazeliyor. Hatta imaj yapıcılık önemli bir meslek haline geldi.

Tarihin bütün dönemlerinde de güzel görünmenin yolları çareleri aranmış, bulunmuş ve uygulanmıştır. Bu alanda en güçlü tarihi geçmişe sahip ürün de baldır.
Saç yağlarından el kremlerine kadar yeni bir güzellik ürünleri dalgası, binlerce yıldır kullanılan balın faydalarından yararlanıyor.
Bal bütün şekerli tatlılığına rağmen, cilt temizliği ve tazeliğinin korunmasında en çalışkan maddelerinden biridir. Antioksidanlar açısından son derece zengin, hem güçlü bir nemlendiricidir. Nemi çekip hapsedebilme yeteneğine sahiptir. Aynı zamanda çok güçlü antimikrobiyal etken maddelere sahiptir.
Asırlardır insanoğlu tarafından güzellik sektöründe kullanılıyor olması balın iki yönlü güçlü yeteneklerine sahip olduğunu kanıtlıyor. Milattan Önce 2000’li yıllarda eski Sümerler tarafından kil tabletlere oyulmuş (ve daha sonra şimdi Irak'ta keşfedilen) şifalı merhemler için tariflerde balın kullanıldığı görülmektedir.
Kleopatra'nın altın sıvı ile aşılanmış sütle düzenli olarak banyo yaptığı söylenir. Çin’de Ming hanedanlığı döneminde kadınlar balı cilt lekelerini temizlemek için kullanmışlardır.
Son yıllarda cilt bakımındaki bilimsel gelişmelere rağmen bal, günlük diyetlerde yerini korumanın yanında güzellik alanında da önemini artırmaya başlamıştır.
New York’ta şirketi olan ve aynı zamanda arıcılık yapan Claire Marin müşterilerinin iki önemli ürününü daha fazla tercih ettiğini gözlemlemiş. Aslında sabit arıcılık yapıyor ama bitki örtüsünün çiçeklenme mevsimi farklılık gösteriyor. Koyu olan ballar daha çok akçaağaç ve kestane florasından gelen nektara, açık renkli olan ballar ise bahar balı olup yonca ve meyve çiçeklerinden gelen nektara dayanıyor. Müşteriler bu iki bal çeşidini hem beslenmede hem de cilt maskesi olarak cilt sağlığında kullanıyorlar.
Güzellik sektörü, doğal ve çevreye duyarlı uygulamalara doğru daha da kayarken, saç ve cilt bakım markaları da etkili bir yenileyici bileşen olarak bala giderek daha fazla yöneliyor. 2013 yılında Hollanda merkezli Gisou hattını kuran Negin Mirsalehi, arıların, kim olduğumuzun ve ne yaptığımızın merkezinde yer aldığını belirtiyor. Gisou firması çok çeşitli güzellik maddeleri ve balla yapılmış güzellik kremi formülleri geliştirmiş durumda. Bugün dünya genelinde 87 dolara satışını yaptığı ballı saç yağı müşteriler tarafından beğeniliyor. Acı badem yağı, Hindistan cevizi yağı ile balın karışımından oluşan ballı saç yağı, deri ve sağ sağlığında sentetik rakiplerinden daha iyi görünüyor.