Malum havalar çok değişkenlik gösteriyor. Bütün özellikleriyle normal sınırları zorluyor. Haliyle insan psikolojisini de etkiliyor.

Malum havalar çok değişkenlik gösteriyor. Bütün özellikleriyle normal sınırları zorluyor. Haliyle insan psikolojisini de etkiliyor.
Havaların soğuması ve günlerin kısalmasıyla birlikte, bazı insanlar daha az enerjiye sahip olduklarını ve genellikle olumsuz duygular beslediklerini fark ediyorlar. Bu duygular bazıları için geçici olsa da, yaklaşık üç kişiden biri sonbahar ve kış aylarını üzgün geçiriyor. Bir tür depresyonla boğuşuyor.
Bu depresyon şekilleri, düşük ruh hali, zevk aldığı şeylere karşı ilgisizlik, uykuda azalma, daha fazla yemek yeme ve değersiz hissetmek gibi duygu durumlarıyla ortaya çıkıyor. Uzmanlar bu konularda beynin işleyişiyle ilgili değişik görüşler ortaya koyuyorlar. Cinsiyete göre farklılık gösterdiğini savunanlar dahi olabiliyor.
Bazı insanlar, mevsimler değişmeye başladığında ve bahar yaklaştığında duygu bulanıklığı belirtilerinin azaldığını fark ediyor. Bununla birlikte sonbahar ve kış mevsimlerinde psikolojik destek alan insan sayısında bir artış gözleniyor.
Depresyon belirtileri üzerine destek talep eden insanlara genellikle konuşma terapisi alması ve bazı antidepresan ilaçlar öneriliyor. Bu konuda araştırma yapan uzmanlar üzüntüye odaklanma yerine ona meydan okumanın daha etkili olacağını dile getiriyor.
Bir çalışmada, araştırmacılar, davranışları değiştirme, hareketli etkinliklere katılma gibi eylemlerin depresyonu gidermede ilaca göre daha etkili olduğunu ifade ediyorlar.
İnsanların günlerini planlamaları, anlamlı ve zevkli etkinliklere zaman ayırmaları halinde depresyon tamamen ortadan kaldırılabiliyor. Çalışma hayatında dahi olsa, mesai aralarında veya sonlarında gerçekleştirilecek sinema ve tiyatro izlemek gibi sosyal ve yürüyüş, koşu, yüzme gibi fiziksel etkinlikler kişinin ruh halini olumlu tutuyor, karamsar duyguları ortadan kaldırıyor, moral değerlerini yükseltiyor.
Bazı uzmanlar ışık tedavisinin de depresyonla mücadelede etkili olduğunu belirtiyor. Antidepresan ilaçlarla birlikte ışık tedavisinin ruh halini iyileştirdiğine dair araştırmalar da bulunuyor.
Profesyonel yardım aramanın yanı sıra, insanların gün içinde üzüntü ile başa çıkmalarına yardımcı olmak için yapabilecekleri birkaç uygulama daha bulunuyor. Kapalı ortamların dışına çıkmak, hava almak depresyonu azaltıyor. Günlük yürüyüşler ışık tedavisine göre depresyonla mücadelede daha etkili görünüyor.
Spor salonlarına abone olmak, haftanın belirli günlerinde aletli spor yapmak üzüntü hallerini ortadan kaldırıyor.
İnsanların kış aylarında depresyon hallerini yönetmek için yapabilecekleri pek çok etkinlik olsa da, özellikle üzüntü hali geçmiyorsa, karamsar duygular galip geliyorsa yine de bir uzmana gitmekte yarar görünüyor. En azından buluttan nem kapmak yerine bir uzman desteğinde karamsar duygulardan kurtulmanın daha verimli olacağı kabul ediliyor.