Malum bugünlerde Paris İklim Antlaşması gündemde bulunuyor.

Malum bugünlerde Paris İklim Antlaşması gündemde bulunuyor. Altı sene geçti üzerinden ama artık kabul edilecek sanki. Isı pompaları elektrik pahalı olmasa en çevreci ısınma araçlarından sayılıyor. Küresel ısınmayla mücadelede etkili oldukları belirtiliyor. Bazı ülkelerde destekleme kapsamına alınıyor.
Isı pompaları, elektrik kullanarak merkezi bir ısıtma ve sıcak su sisteminde kullanılıyor. Yeni bir teknoloji sayılır. Doğal gazdan çok daha temiz kabul ediliyor. Bununla birlikte ısı pompalarına geçiş elektrik sistemlerinde yenileme gerektiriyor. Daha fazla enerji çekiyor.
Bazı ülkelerde doğalgazla ısınma konusu ciddi bir şekilde gözden geçiriliyor. Bazı ülkeler kömürle ısınmayı çoktan yasakladı. Hava kirliliğinin önüne geçmek için alınan bu tedbirler küresel ısınma ve iklim değişimiyle mücadelede de etkili oluyor. Kömüre göre daha masum sayılan doğalgazın da ısınmada kullanımının azaltılmasına çalışılıyor. Türkiye doğalgazla ilgili yatırımlarına devam ediyor ama küresel ısınmayla mücadele kapsamında bazı ülkeler doğalgazı yasaklamayı planlıyor. İngiltere halen 23 milyon civarında olan doğal gaz abonesini azaltmayı programına almış bile. Doğalgazla ısınma yerine ısı pompalarını ikame ediyor. Bunun için de elektrik şebekelerini yeniliyor. İskandinav ülkeleri mazotlu araç kullanımını kısıtlıyor. Almanya benzer şekilde bazı illere mazotlu araç girişini yasakladı. Burada hava kirliliğinin önüne geçmek kadar karbon salınımını azaltmanın da hesapları yapılıyor.
Isı pompası kullanımı ilave elektrik şebekesi yatırımları gerektiriyor. Akşam saatlerinde bütün evlerde ışıklar yakılıyor, elektrikli aletler daha fazla kullanılıyor. Kış günlerinde ısı pompasının bu yüke ilave edilmesi, mevcut sistemlerin yetersiz kalması nedeniyle elektrik arızalarına neden olabileceği düşünülüyor.
Isı pompaları özellikle ısınmada doğal gaz ve kömür gibi araçlara göre çok daha çevreci. Ancak enerji kaynağı olarak rüzgâr ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji üretim sistemlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor.
Uzmanlar, temiz ve çevreci ısınma araçlarının verimini artırmada izolasyonun önemine dikkat çekiyor. Yazın klima verimi, kışın da ısı pompalarının verimi evlerin yalıtımlarına bağlı bulunuyor.
Isı pompaları üzerinde çalışmalar devam ediyor. Paradan ve enerjiden tasarruf etmek için akıllı termostatlarla optimize ediliyor. Sensörler ve yapay zekâ ile günlük rutinlerine ve ısıtma ihtiyaçlarına göre otomatik sıcaklık ayarları oluşturuluyor.
Isı pompaları, karbon salınımında net sıfıra geçişte önemli bir adım olarak görülüyor. Ancak gerekli enerjini beyaz enerji kaynaklarından sağlanması ve elektrik sistemlerinin güçlendirilmesi gerekiyor.