İklim değişikliğini yavaşlatmak ve küresel ısınmanın önüne geçmenin iki yolu olduğunu söylüyor uzmanlar.

İklim değişikliğini yavaşlatmak ve küresel ısınmanın önüne geçmenin iki yolu olduğunu söylüyor uzmanlar. Enerjiyi daha verimli kullanmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapmak. Başka türlü karbon salınımını azaltmanın yolu yok.
Son 150 yıl için, insanlar gibi karbondioksit ve diğer sera gazlarını önemli ölçüde arttırdı. Sera gazları artışı atmosferde depolanan ısıyı artırdı ve küresel ısınma sorunu ortaya çıktı.
Enerji verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji geliştirme arasında küresel ısınmayla mücadele ekseninde bir fark bulunmuyor. Yenilenebilir enerji yatırımları az da olsa önde gidiyor.
Yapılan çalışmalara göre enerji verimliliğini artırma çabaları, küresel ısınmada çok etkili görünmüyor. Elektrikle çalışan ekipmanın iş verimliliğini artırmayla karbon salınımı teorik olarak azalıyor gibi görünse de, neticede elektrik üretiminde ağırlıklı olarak kömür ve doğal gaz kullanılıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımlar da karbon salınımına neden oluyor.
Hibrit arabalar karbon salınımı açısından daha masum görünüyor. Ancak çoğu insan daha az benzin masrafı olduğu için daha fazla araba kullanıyor.
İnsanlar çevre için doğru olanı yaptıklarını düşündüklerinde, çevreye zarar vermenin diğer yollarını gözden kaçırmaya başlıyorlar. Ayrıca biraz daha fazla tüketmeyi de haklı görebiliyorlar. Daha fazla enerji tüketimi, daha fazla elektrik üretimini, haliyle daha fazla fosil yakıt tüketimini gerektiriyor. Kişi başına tüketilen enerji miktarı arttıkça, toplamda yakılan kömür ve doğalgaz miktarı da artıyor.
Dünyada yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım sürekli artıyor. Hemen her yerde güneş tarlalarını görmek mümkün. Rüzgâr gülleri sürekli temiz enerji üretiyor. Jeotermal kaynaklardan elektrik üretimi artıyor. Biyogaz tesisleri, katı yakıt sistemleri, enerji bitkileri yetiştiriciliği elektrik üretiminde mümkün olduğunca kullanılmaya çalışılıyor.
Hâlihazırda dünya enerji üretiminin dörtte üçü fosil yakıtlarla gerçekleştiriliyor. Kömür, doğalgaz ve petrol insanın ana enerji kaynağını oluşturuyor. Her ne kadar rüzgâr ve güneş enerjisine yapılan yatırımlar artsa da, fosil yakıt tüketimi azalmıyor. Kömür ve doğalgaz çevrim santralleri bulundukları bölgeleri kirletmeye devam ediyor.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam enerji üretimindeki paylarının yarı yarıya gelinceye kadar çok zaman gerekiyor. Hem ciddi ekonomik güç, hem de zamana ihtiyaç bulunuyor. Bu nedenle geçecek zaman zarfında insanın enerji kullanımı konusunda eğitilmesi gerekiyor.
Günlük yaşamda kullandığı aydınlanma araçlarından ulaşım araçlarına kadar enerji tasarrufu yapılabilecek yöntem ve uygulamalar konusunda eğitim, karbon salınımının azaltılmasında en etkili yol olarak görünüyor.