Sanat camiasından yıldızlar kaymaya devam ediyor.

Sanat camiasından yıldızlar kaymaya devam ediyor. Ferhan Şensoy uzun süredir tedavi gördüğü hastalığına yenik düştü. Mekânı cennet olsun.
1951'de Çarşamba’da dünyaya gelen Ferhan Şensoy’un annesi öğretmen, babası ise o dönemde Çarşamba’nın belediye başkanıdır. Aynı zamanda ticaretle uğraşmaktadır.
Ferhan Şensoy sanat ve edebiyat hayatına çok erken yaşlarda başlamıştır. İlk öykü ve şiirleri Yeni Ufuklar ve Soyut dergilerinde daha 18 yaşındayken yayınlanmıştır. Yine yazdığı skeçler 1970 yılında Devekuşu Kabare’de oynanmıştır.
Galatasaray Lisesi'nde de bir süre okuyan Şensoy, 1970 yılında Çarşamba Lisesi’nden mezun olmuştur.
1971 yılında oyunculuğa başlamış, tiyatro eğitimi için 1972-1975 yılları arasında Fransa ve Kanada’ya gitmiştir, 1975 yılında Kanada’da ey iyi yabancı yazar ödülünü almıştır.
Türkiye'ye dönmesiyle birlikte 1976 yılında Ali Poyrazoğlu Tiyatrosunda yazarlığını da yaptığı Dur Konuşma Sus Söyleme adlı oyunda yer almıştır.
Ferhan Şensoy, Türk Yazarları Tiyatrosu’nda da oyunculuk ve yönetmenlik yapmıştır. 1976 yılında ilk defa televizyona çıkmış, aynı yıl televizyon skeçleri yazmaya başlamıştır.
Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosunda oyunculuk yapan Şensoy, yine 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosuna skeçler yazmıştır.
İlk kitabını 1978’de yayınlamış ve ilk filmini de aynı yıl çekmiştir. Kızını Dövmeyen Dizini Döver filminden sonra Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya tiyatrosunu kurmuştur. Tiyatroda hem yönetmenlik hem de oyunculuk yapmıştır.
Yine 1978'de, Bizim Sınıf dizisini TRT’ye yapmış ancak ikinci bölümden sonra öğretmenlerin şikayeti üzerine dizi yasaklanmıştır.
1979'da TRT'de, kendi yazdığı Sizin Dershane dizisinde oynamıştır. Başka kanal olmadığı için TRT’ye tekrar dizi yapmıştır.
1980 yılında Ortaoyuncular adıyla kendi tiyatrosunu kurmuştur. Yine aynı yıl Nöbetçi Tiyatro adıyla bir gençlik gurubu kurmuş ve genç tiyatrocuların yetişmesi için önemli adımlar atmıştır.
1983 yılında askerliğini yapmıştır. Askerde dahi mesleğini icra etmeye devam etmiştir.
1986'da yazıp yönettiği Muzır Müzikal adlı müzikal tepki çekmiştir. 77 gösteri yaptıktan sonra Grup Lokomotif, Derya Baykal, Bülent Kayabaş, Sevil Üstekin gibi sanatçıların oynadığı oyun yüzünden 21 gün hapis cezası yemiştir.
Ferhan Şensoy, neredeyse hiç uyumamış, dinlenmemiş, binlerce oyun oynamış, yüzlerce oyun, skeç, dizi üretmiştir. Biraz muzip, biraz alaycı, biraz komedi ama hep bir tarafları iğneleyen, dürten tarafıyla öne çıkmıştır. Elbette gelişmekte olan bir ülkede radikal olmak, aykırı işler yapmak kolay değildir.
Ferhan Şensoy, Derya Baykal’la hayatını birleştirmiş, bu evliliklerinden Müjgan Ferhan (1989) ve Neriman Derya (1990) adında iki kızları dünyaya gelmiştir. Allah kalanlarına sağlıklı uzun ömür versin.
Bir sanatçı için yılda onlarca farklı oyun üretmek kolay değildir. Büyük bir enerji, güçlü bir hafıza gerektirir. Her olguyu, kavramı oyunlaştırabilme yeteneğinde bir sanatçıydı Şensoy. İnsanı hem güldürdü hem düşündürdü. Allah rahmet eylesin.