Korona salgını hemen bütün dünyada gıda krizi yarattı.

Korona salgını hemen bütün dünyada gıda krizi yarattı. İnsanlar karantina dönemlerinde rafları boşalttı. Alınan ürünlerin önemli bir kısmı çöpe gitti. Oysa çöpe giden miktarda bir değişiklik yoktu. Dünyada üretilen gıdanın üçte biri eskiden beri çöpe gidiyor.
Küresel nüfus artmaya devam ederken, dünya gıda üretimi üzerinde gerçek bir baskı oluşturuyor. Beslenme konusunda yapılan çalışmalara göre 2050 yılına kadar gıda güvenliği için endüstrinin de %70 oranında büyümesi gerekiyor.
Gıda israfını azaltmak ve gıda güvenliğini tesis etmek için tarladan çatala hemen her adında yapılacak çok iş bulunuyor.
Bunların başında hassas tarım uygulamaları geliyor. Gıda üretiminde bilişim sistemlerinden daha fazla yararlanmak gerekiyor. Gıda üreticileriyle işbirliği yapmak, gıda tedarik zincirinin ilk aşamalarında teknolojik uygulamalara, genel altyapıya daha fazla yatırım yapılmasında yarar görünüyor.
Hastalık, zararlı ve yabancı otlarla daha etkili mücadele etmek gerekiyor. Aynı zamanda hasat tekniklerinin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi, kayıpları önemli ölçüde azaltacak gibi görünüyor.
Akıllı tarım uygulamaları, gıda israfının azaltılmasında, ilaç yükünün hafifletilmesinde, aynı zamanda gıdanın takibinde büyük önem taşıyor.
Gıda israfında tüketici davranışları da etkili oluyor. Tezgâhın önüne gelen insanlar ürün albenisine kanarak ihtiyacı olmayan ürünleri de alabiliyor. Bunun önüne geçmek için ihtiyaçtan fazlasının alınmasının ahlaki olmadığını tüketiciye anlatmak gerekiyor. Bazı marketlerde tezgâhlara asılan paran cebinde kalsın şeklindeki uyarı levhaları yararlı olabiliyor.
Gıda israfının önüne geçmede bir alternatif de atılan ürünlerin değerlendirilmesi olarak görünüyor. Kullanılmayacak durumda olan gıda atıkları biyogaz sistemleriyle enerjiye dönüştürülebilir. Bunun yanında daha etkili olan yöntem ise gıdaya veya yeme dönüştürmektir. Eskiden köylerde hiçbir gıda ürünü zayi olmuyordu. Kesilen kavun ve karpuzun kabukları ve çekirdekleri avludaki hayvanlara yem oluyordu. Küflenen ekmek dahi çöpe gitmiyordu. Günümüzde köylerde çöp tenekelerinin yanından geçilmiyor kokudan. Yemek artıkları bile çöpe gidiyor. Avludaki hayvanlar fenni yem ve mama ile besleniyor.
Ürünlerinde veya yemeklerinde atık yiyecekleri kullanan işletmelerin de kurulması gıda israfını önlemede etkili görünüyor. Örneğin domuz çiftlikleri lokanta ve kafeterya atıklarını ete dönüştürmede en etkili uygulamalar.
Elbette gıda israfında aşırı yemek ve mutfak atıkları gibi önemli iki faktörü zayıflatabilecek en önemli konu tüketici bilincini geliştirmek. İnsanın ihtiyacından fazlasını yememesi için özendirici tedbirler alınması, obezite ile mücadele edilmesi, israfı önlemede etkili görünüyor. Aynı zamanda yemek atıklarının önüne geçmek için de kişiye göre yemek tariflerinin geliştirilmesi, artan yemeğin yeniden kullanımı için tekniklerin geliştirilmesi gerekiyor.