Türkiye’de ne yazık ki gerçeklerden uzak ecek, acakla biten o kadar haber çıkıyor ki, bir süre sonra unutuluyor.

Türkiye’de ne yazık ki gerçeklerden uzak ecek, acakla biten o kadar haber çıkıyor ki, bir süre sonra unutuluyor. Neticede o gün inananlar inanmaya devam ediyor. Garip ama gerçek. Yandaş medya biraz da süsleyip verince haberi, Marstan maden getiren füzelerimiz var deseniz ona da inananlar çıkacaktır mutlaka. Algı yönetimi veya algıyı yönlendirme mi denir ne denir bilinmez ama sonuçta Türk insanının aklıyla dalga geçilmeye devam ediliyor. Sloganı yerli ve milli olan ama kaportası dışında çoğu kritik parçası yabancı olan yerli ve milli elektrikli traktör hikayesini bir gözden geçirmekte yarar var. Hani mazot pahalı demeye yüzü kalmayacak çiftçinin. 8 liralık elektrikle akşama kadar 100 dekar tarla sürecek olan traktör yapılıyordu.
26 Temmuz 2019 AA’nın haberine göre Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) 69. Geleneksel Hasat Bayramı kapsamında buğday hasadı yaptı, yerli olarak geliştirilen elektrikli traktörün deneme sürüşünü gerçekleştirdi.
Yukarıdaki haberden yaklaşık 4 ay sonra, 5 Kasım 2020 tarihli TRT Haberin haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, "Ülkemizin ilk yerli ve milli tarla sınıfı diye anılan 105 beygir gücünde milli elektrikli traktör prototipi üretilmiş ve 20 adet için üretime geçilmiştir." dedi.
Bu demeçten tam iki ay sonra, 18 Ocak 2021 tarihli Tarım ve Orman Bakanlığının sitesinde yer alan habere göre, Bakan Pakdemirli, salgından dolayı geciken elektrikli traktörün 3 ay içinde banttan ineceğini açıkladı. Bakan Pakdemirli, büyük tasarruf sağlayacak olan elektrikli traktörle ilgili, "Dünyada Türkiye'den başka seri üretime hazır bir elektrikli traktör platformu yok" dedi.
Bu demeçten yaklaşık bir buçuk ay sonra 8 Mart 2021 tarihli TRT Haberin haberinde, Yerli elektrikli traktörün haziran ayında seri üretimine geçileceği. 20 dakikada şarj olan ve 5 saat çalışabilen traktörler için ön siparişler de alındığı belirtiliyor. ZY Elektrikli Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Önder Yol, en büyük boy elektrikli traktörün bütün çalışmalarının bittiğini ve haziranda seri üretime girmeyi planladıklarını belirterek, "Şu an hattımızda 25 traktörümüz hazır bekliyor. Haziranda üreteceğimiz traktörlerle ilgili ön siparişlerimizi aldık, ciddi satışlar yapıldı." dedi.
Ağustos bitti. Yerli ve milli elektrikle ilgili bir haber yok. Malum yakında güz çiftleri başlayacak. Yaklaşık 120 milyon dekar tarla sürülecek. Hani 8 liralık elektrikle 100 dekar tarla sürmek var.
Aşının hikâyesi de öyle oldu. Şimdi uzayla ilgili de güzel hayaller pazarlanıyor. Nasıl olacak bu iş diye sorarsanız cevap kolay. Uygun teknolojilerle gereği yapılacak. Teknolojisini bilen yok nasıl olsa.
Elektrikli traktör ucuz olsaydı, Türkiye’deki markalardan biri yapardı değil mi?