.

İktidar sahipleri memleketin güzide kurumlarından olan Türk Hava Kurumunu muhalefetin batırdığını iddia ediyorlar. Son yirmi yılda, yönetimde söz sahibi olmayan ana muhalefet partisi bu kurumu nasıl batırdı anlamak mümkün değil. İnsan aklıyla dalga geçmek bu olsa gerek. Malum dolar yükselince de dış güçler yüzünden oluyordu.
Türk Hava Kurumu (THK), Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak; askerî, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925'te Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile kurulmuş bir dernektir. Atatürk'ün işareti ile kurulduğunda Cevat Abbas Gürer kurucu başkan olmuştur. O dönemlerde derneğin ismi Türk Tayyare Cemiyeti olup, 1935 yılında bugünkü ismini almıştır.
THK, aynı zamanda Türkiye'nin "Havacılık Federasyonu" yetkisini taşımaktadır. 5 Ağustos 1925 tarihinden itibaren 'kamu yararına çalışan dernek' statüsünde bulunmaktadır. Merkezi Ankara olarak belirtilmektedir. Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulu THK’nın manevi koruyucularındandır. Cumhurbaşkanı, Kuvvet Komutanları, Ankara Valisi doğal üyeleri arasında bulunmaktadır.
Kurum, üye aidatları; kurban derisi, fitre, zekât toplama faaliyetleri ile pul satışı, kurum etkinlikleri gibi kaynaklardan gelir sağlamaktadır.
Türk Hava Kurumu, 1954’ten bu yana kesintisiz olarak Uçan Türk adlı kurum dergisini iki ayda bir ücretsiz olarak çıkarmaktadır.
Türkkuşu öğretmenlerinden pilot Emrullah Ali Yıldız, 12 Haziran 1938 günü 14 saat 20 dakika süren bir planör uçuşuyla dünya rekorunu kırmıştır. Öğrencisi Ziya Aydoğan, THK İnönü Eğitim Merkezi'nden Kayseri’ye kadar, 466 kilometrelik yolu planörle uçmuştur.
THK'nin planör eğitimleri için gerekli olan planörler, kurumun Akköprü Atölyesinde üretilmiştir. Bu atölyede 1940 yılına kadar yüzlerce planör imal edilmiş, bakım ve onarımları yapılmıştır.
1939-1941 yılları arasında İkinci Dünya Savaşı öncesinde Genelkurmay Başkanlığının isteğiyle Etimesgut Uçak Fabrikası kurulmuştur. Fabrikada Magister uçakları ile planör, eğitim ve kargo uçakları üretilmiştir.
Türkiye’deki ilk motor fabrikası THK tarafından Gazi Orman Çiftliğinde kurulmuştur. Bu fabrikanın çalışmaları 1951 yılına kadar sürmüş ve MKE’ye devredilmiştir. 1952 yılında ise kapatılmıştır.
THK'nin yetiştirdiği havacı gençler, 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında, indirme harekâtına paraşütçü olarak katılmışlardır.
1980'li yıllardan sonra THK, sportif havacılık konusunda, 1990 yılından sonra da uluslararası ilişkilerinde büyük gelişmeler kaydetmiştir. Mevcut olan planör, paraşüt, uçuş okulu ve model uçak okuluna ilave olarak 1996 yılında bünyesinde balon, yamaç paraşütü ve yelkenkanat bulunan Hafif Hava Araçları Okulu kurulmuştur.
1995'te Dünya Paraşüt Şampiyonası, 1996'da 1. Dünya Hava Oyunları Test Yarışmaları, 1997'de 1 Dünya Hava Oyunları, Türk Hava Kurumu’nun ev sahipliğinde gerçekleşmiştir.
Haziran 2000'de 6 dalda 1. Türkiye Hava Oyunları, Temmuz 2002'de ise 2. Türkiye Hava Oyunları, Haziran 2004'te 3. Türkiye Hava Oyunları gerçekleştirilmiştir.
İhtiyaca binaen üniversite dahi kuran bu güzide kurum, ne yazık ki, cumhuriyetin değerlerinden olduğu için iktidar sahipleri tarafından köreltilmiştir. Köreltildiği de orman yangınlarında ortaya çıkıvermiştir.