Mısır üreticilerinin korkulu rüyalarından biri olan mısır rastığının kullanım alanları da bulunuyor.

Mısır üreticilerinin korkulu rüyalarından biri olan mısır rastığının kullanım alanları da bulunuyor. Rastık, mısırın bütün toprak üstü aksamında görülen hastalık türüdür. Özellikle genç, aktif gelişme dönemindeki bitkilerde çok şiddetlidir. Enfeksiyondan sonra parlak gri-beyaz ya da gümüşi renkte galler (urlar) oluşur. Yapraklar hariç, bitkinin diğer kısımlarında meydana gelen urların içleri, koyu kahverengi-siyah sporlarla dolar. Bu nedenle rastık tohumluk üretiminde en önemli sorunların başında gelir.
Rastık urlarının çapları 15-20 cm’yi bulabilir. Koçanda, tepe püskülünde ve boğumlarda çok şiddetli enfeksiyon yapar. Hastalıklı koçanlardaki taneler, çürüklük etmenlerine karşı daha duyarlı hale gelir. Koçan öncesi enfeksiyonlar koçan çıkışını ve tane tutumunu önleyebilir.
Dünyanın birçok bölgesinde mısır rastığı önemli bir hastalık olarak tanımlanır ve mücadelesinde tonlarca mantar ilacı kullanılır. Oysa çok eski zamanlardan beri Meksika'da bir gıda kaynağı olarak kullanılmaktadır. Aslında urun ilk gelişme döneminde mantar gri tonlarda beyazdır, naziktir ve hoş aromatik bir tada sahiptir.
Dünyada yaklaşık 14 bin mantar türü bulunmaktadır. Bunun 70 kadarı gıda kaynağı olarak kullanılmaktadır. Yine 10 tanesi ticari olarak üretilmekte ve pazarlanmaktadır.
Mısır rastığının üretilmesinde genellikle koçan yaprakları alınmakta ve rastık sporlarının bulaşması kolaylaştırılmaktadır. Tane tutum döneminde yapılan bu uygulamada, tanelerin bulunduğu yerlerde urlar gelişmekte ve kahverengiye dönmeden hasat edilmektedir.
Bu mantarın şüphesiz en dikkat çekici kısmı, mantar ve mısır tanesinin karışımı olan ve yenen kısmı olan koçan üzerinde büyüyen urlarıdır.
Antik çağlardan beri rastık urları, çiftçilerin ve yerli halkın hayatta kalmasına yardımcı olan bir yiyecek olarak bilinmektedir. Maya ve Aztek uygarlıklarına ait arkeolojik buluntularda rastık tüketimine rastlanmaktadır.
İspanyolların Amerika’ya göçlerinden önce mısır rastığı en önemli gıda kaynağı olarak bilinmiştir.
Günümüzde Meksika'nın orta kesimlerinde mısır rastığı çok değerli bir besin olarak bilinmekte ve özel sofralarda yerini almaktadır. Temmuz ve Eylül ayları arasında çarşı ve pazarlarda yaygın olarak bulunmaktadır. Mısırın çerez olarak satıldığı tezgâhlarda da mısır rastığı satılmaktadır.
Meksika’nın mısır yetiştiriciliği yapılan köylerinde bostanlık olarak kullanılan, kabak, fasulye, çekirdek kabak, biber gibi ürünlerin yetiştirildiği alanlarda mısır, rastık uru elde etmek için ekilmektedir.
Restoran menülerinde çeşitli çorbalar, krepler, lazanyalar, soslar, kremalar veya makarna gibi ürünlerde rastık kullanılmaktadır. Hatta rastığın tatlısı bile yapılmaktadır.
Mısır rastığını gıda kaynağı olarak kullanımı, çiftçiler için alternatif gelir kaynağı olabilecek potansiyele sahiptir. Biraz emek istemekle birlikte yüksek gelir elde etme imkânları bulunmaktadır. Nasıl olsa silaj üretimi için mısır ekilmektedir. Kenar sıraların koçan kavuzlarını tıraşlayıp rastık uru üretmek, mantar çorbasından, tatlısına kadar üretmek zor olmasa gerek.