Son açıklanan verilere göre Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı enflasyonun da etkisiyle 3.513 olarak açıklandı.

Son açıklanan verilere göre Türkiye’de dört kişilik bir ailenin açlık sınırı enflasyonun da etkisiyle 3.513 olarak açıklandı. Açlık sınırı bu yılın ilk 7 ayında böylelikle 367 lira, yoksulluk sınırı ise 1000 lira arttı.
Açlık sınırının 3500 TL olduğu bir ortamda asgari ücretin normatif bir anlamı varsa eğer, nasıl 2400 TL olabileceği ise tartışılmaya başlandı.
Özellikle gıda fiyatlarında ve genel olarak temel mal ve hizmet ürünlerindeki fiyat artışı çalışanları, dar ve sabit gelirli kesimleri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Gelir artışının sınırlı, elde edilen gelirin de temel ihtiyaçları karşılamaktan uzak olması sonucu yaşam şartları ne yazık ki emekçi kesim için daha da ağırlaşıyor. Herkes çıkış noktası bulmaya çalışıyor.
Para olmayınca çareler tükeniyor, bu da alışkanlıklarımızı değiştirmemize neden oluyor. Bu yüzden de millet kredi kartlarına ve kredilere saldırmaya başladı.
Kredi başvuruları arttı, kredi kartları patladı, millet hala kartla hayatı çevirmeye çalışıyor. 
Özellikle gıda dışı maliyetlerdeki yüksek artışın gıda fiyatlarını olumsuz etkilediğine işaret ediliyor. Üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki yüksek oranlı fark da dikkate alındığında, özellikle gıda fiyatlarındaki artışın bir süre daha devam edeceği ortaya çıkıyor. 
TÜRK-İŞ Araştırmasının Haziran 2021 ayı sonucuna göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.864,82 TL,  
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9.331,67 TL,
Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.473,37 TL oldu.  Bu durumda yoksulluk olgusu ile savaş vermek gerçekten oldukça güç zira yoksulluk insan yaşamını her yönüyle etkileyen bir kavram. Fakirlik ile eş-anlamlı olarak kullanılan yoksulluk kavramı en yalın haliyle “günlük ihtiyaçların tamamını veya büyük bir kısmını karşılamak için yeterli gelire sahip olmama durumu” şeklinde tanımlanıyor. Öte yandan yoksulluğun pek çok farklı tanımlarının da olduğu bilinmektedir: Mutlak ve göreli yoksulluk; objektif ve sübjektif yoksulluk, kırsal ve kentsel yoksulluk; kronik yoksulluk ve geçici yoksulluk, insani yoksulluk gibi.
Bizimki bir nevi kronik yoksulluğa dönüşmek üzere…
Allah yardımcımız olsun!!!