Sardunya çiçeği güzelliği ve estetik görünümü kadar, insan sağlığı için de yararlı.

Sardunya çiçeği güzelliği ve estetik görünümü kadar, insan sağlığı için de yararlı.
 
Sardunya çiçekleri uykuyu düzenliyor. Eğer uyku bozukluğu çekiyorsanız akşam yatmadan önce yanınıza bir tane Sardunya alın.
 
Başucunuza  bir metre mesafede bir Sardunya koyun, bakın nasıl uyuyacaksınız? Bebekler gibi mışıl mışıl. Çünkü Sardunya'nın özel kokusu uykuyu düzenleme özelliğine sahip.
 
Sadece uykuda değil, aynı zamanda sinekleri ve sivrisinekleri kovucu özelliği var. Özellikle pencerenizin önünü, balkonunuzu bol bol Sardunya'yla donatırsanız 2 tane özellik kazandıracaksınız.
 
Gerçekten camınızın önü çok şenlenecek. Eviniz daha az toz olacak. Çünkü Sardunya'nın tozları emebilen özel yaprakları var. Bu yapraklar tozu, toprağı daha evin içine girmeden çekiyor.
 
Fesleğen’in de sayısız faydası var.
Diğer İsimleri : Fesliyen, peslan, reyhanotu, ırıhan, rahan, Ocimum basilicum
Botanik Bilgi : Ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Ocimum cinsini oluşturan tek yıllık ve genellikle ılıman bölgelerde yetişen bir bitkidir. Yetişkin fesleğenlerin boyları genellikle 20 ile 60 cm arasında değişir. Anayurdu Güney Asya'dır. Ancak, Akdeniz havzası ülkeleri ile Türkiye'de Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde sıkça yetiştirilmektedir. Kare kesitli, boydan boya kabarık çizgili ve yeşil renkli gövdesi, bitki tabanına inildikçe kırmızılaşır. Oval biçimli yaprakları kenarları dişli, sivri uçlu ve koyu yeşil renkli olur. Yaz sonunda açan çiçekleri beyaz, pembe ya da sarımsı beyaz renklidir. Küçük tohumları koyu kahverengi ve gözyaşı biçimlidir. Hem taze, hem de kurutularak kullanılan fesleğen, pişirilerek ya da çiğ yenilen yemeklerde yaygın olarak kullanılır.

Fesleğen sakinleştirici özelliği ile vücudu rahatlatan, enerji verici, iştah açan. hazımsızlığı giderici. Öksürüğü ve baş dönmesini keser. Ağız içindeki yaralara karşı faydalı. Arı sokmasında zehrin etkisini azaltıcı. Fesleğen çayı yapılıp içilirse bağırsak gazlarını giderici. Cildi rahatlatır. Fesleğen ile hazırlanan losyonlarla saç derisine masaj yapılırsa saç köklerini güçlendirir. Fesleğen yağının selülit şikayetlerini azaltıcı özelliği vardır.

Yaprağının Faydaları : Şişkinlik, mide krampı, kolikler ve sindirim problemlerini giderir. Balgam, gaz ve idrar söktürücüdür. Uyarıcı ve spazm çözücüdür. Baş ağrısını giderir. Kullanım Şekli : 25-30 gram taze fesleğen yaprağı alınıp üzerine dört bardak kaynar su dökülerek ve 10-15 dakika süreyle demlendirilerek hazırlanan çay, günde iki-üç bardak içilir.

Tohumunun Faydaları : Fesleğen ayrıca öksürüğü keser. Sinirleri teskin edici etkisi sayesinde sinirlilik, depresyon, gerginlik ve uykusuzluk durumlarında yardımcı olur.