Dünyada ve ülkemizde bir yıldır etkisini gösteren Kovid-19 Pandemi sürecinden toplumun birçok kesimi olumsuz etkilendi.

Dünyada ve ülkemizde bir yıldır etkisini gösteren Kovid-19 Pandemi sürecinden toplumun birçok kesimi olumsuz etkilendi.
65 yaş üstü yaşlılarımız evlere hapis oldu, 18 yaş altı, öğrenciler bilgisayar başında mumyaya dönüştü, sağlıkçılar tükendi, esnaf bitti.
Ama özellikle düzenli işi olmayan ve günü birlik işlerde çalışanlar da çok etkilendi. Bu süreçte en çok etkilenen meslek grupları müzisyenler, garsonlar ve sosyal güvencesi olmayan gruplar oldu.
Koronavirüs salgınına karşı uygulanan kısıtlamalar nedeniyle çok sayıda kişi işini kaybetti veya gelirlerinde büyük bir düşüş oldu. Gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere birçok ülkede işsizlik oranları arttı. IMF verilerine göre, ABD'de işsizlik oranı yüzde 10,4'e dayandı. Bu, dünyanın en büyük ekonomilerinden birinde onlarca yıldır süren istihdam artışının sonu oldu, ayrıca başta salgından en çok etkilenen turizm ve hizmetler sektöründe olmak üzere milyonlarca işçi, istihdam kaybını önlemek üzere hükümetlerin uyguladığı kısa çalışma ödeneği gibi uygulamalardan yararlandı.
Pandemi döneminde yeme-içme sektörüne getirilen sınırlama tedarikçi işletmelerde de iş kaybına neden oldu. Tarladaki üreticiden organizasyon firmasına, kuryesine kadar çok geniş bir alan etkilendi. Pandemi’nin en olumsuz etkilediği sektörlerin diğer bir grup da müzisyenler oldu.
Yaşanan süreçten etkilenen müzisyenler, aletlerini satmaya başladı, işlerini bırakıp başka alanlara yöneldi. Salgın nedeniyle müzik dünyası zor durumda. Yevmiye usulü, sigortasız çalışan birçok müzik emekçisi 1 yıla yakın sahnelerden uzak ve düzenli gelirleri olmadan hayatta kalmaya çalışıyor.
Bu arada teknolojiyi avantaja çevirenler ise para kazanmayı sürdürdü, Cuma Pazarı’nda konfeksiyon bölümünde hizmet veren esnaflardan biri bana, “Ürünlerimi sosyal medya aracılığı ile satmaya başladım, kazancım daha iyi, çok kişiye ulaşabiliyorum” dedi.
Belki de iş kollarının salgından kurtulmasının tek çaresi teknoloji olacak…
Sağlıklı, kazançlı ve umutlu günlerde buluşmak üzere…