COVID-19 ile ilgili kaygılarınızla mücadele ederken, kendinizi motive veya üretken hissedemeyebilirsiniz.

COVID-19 ile ilgili kaygılarınızla mücadele ederken, kendinizi motive veya üretken hissedemeyebilirsiniz. Evden eğitim alma ve odaklanmayı sürdürmek sizi zorlayabilir. Endişeye kapılmayın.
Sizin için derlediğim önerilere bir bakın. Evden sınıfa ya da kütüphaneye gidiyormuş gibi bir çalışma düzeni oluşturmaya gayret edin. Gününüzü planlayın. Uyanmak, kahvaltı etmek ve giyinmek için bir zaman belirleyin. Yerleşik bir rutin kurmak, zamanınızı yapılandırmaya ve çalışmaya geçmenize yardımcı olabilir. Programınızı her seferinde az sayıdaki belli şeylere odaklanabileceğiniz şekilde ayarlayın.
Çalışma alanınız ile dinlenme alanınız arasında fiziksel bir sınır oluşturmak, evden eğitim alırken odaklanmanıza yardımcı olabilir. Evdeki çalışma ortamının size uygun olarak düzenlenmesinde aile üyelerinizden destek alabilirsiniz. Benzer desteği, ders çalışması gereken başka aile üyeleriniz varsa, siz de onlara sağlamaya çalışın.
Dersleri, canlı ders saatlerinde, düzenli olarak aktif katılımla takip etmeye özen gösterin. Böylelikle, canlı ders sırasında anlamadığınız yerleri sorup netleştirme, anlık geribildirim alabilme ve konuyla ilgili sınıf içi tartışmaları takip edebilme fırsatınız da olacaktır. . Ayrıca, düşüncelerinizi ve sorularınızı sanal ortamda söz isteyerek ya da yazarak ifade etmek, sınıf ortamında yüz yüze paylaşmaktan daha rahat gelebilir.
Dersleri canlı takip etmek, zamanı yapılandırmanıza da yardımcı olacaktır. Araştırmalar, uzaktan eğitimin takip konusunda sanal bir özgürlük hissi sağlayarak, dersleri tamamlama oranın düşük olduğunda, önemli bir dezavantaj oluşturduğunu göstermektedir. Bu noktada siz öğrencilerimizin motivasyonlarını yüksek tutması ve öz disiplin sahibi olarak motivasyon göstermesi çok değerlidir. Bu durumu, yetişkin yaşamının gerektirdiği sorumluluk sergileyebilmenin bir ‘demosu’ olarak da düşünülebiliriz.
Canlı ders saatlerinde dikkatinizin dağılmasını en aza indirmek için telefonunuzu bir kenara bırakmak, mesajlardan ve sosyal medyadan gelen bildirimleri ve alakasız web sayfalarını kapatmak önemlidir. Canlı dersler sırasında not almak, dikkatinizi sınıf içeriğine yönlendirmenize yardımcı olabilir.
Çalışmanız gereken dersleri ya da bitirmeniz gereken ödevleri, projeleri, her gün tamamlayabilecek şekilde küçük görevlere bölebilirsiniz. Büyük bir görevi daha küçük parçalara bölmek, işleri daha kolay baş edebilecek hale getirebilir ve onları bitirmek için daha motive olmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi işlerin tamamlanmasından sorumlu tutmak için çalışma planınızı arkadaşlarınızla veya aile üyeleriyle de paylaşabilirsiniz.
Şu anki eğitim sürecinde ders sürelerinin, örgün eğitimde yapılan ders sürelerinden oldukça kısa olması, ders sonrasında ilgili konuyu yeteri kadar tekrarlamanız için size ek bir fırsat sağlayacaktır. Gerekli tekrarları yaparak ve ayrıca ek kaynakları takip ederek,  derslerinize, okuldakine benzer sürelere yakın şekilde zaman ayırabilmek, sizi zaman yönetimi konusunda da geliştirecektir.
Gün içinde sosyalleşme için zaman belirlemek, çalışmaya odaklanmanızı arttırabilir. Gün içerisinde daha az üretken olduğunuzu fark ettiğiniz saatleri, aile üyeleriyle zaman geçirmek, dinlenmek, telefonla ya da görüntülü sohbet yoluyla arkadaşlarınızla görüşmek için ayarlayabilirsiniz. Kendinizi iyi hissedeceğiniz faaliyetlere de sosyal izolasyonu ihmal etmeyecek şekilde zaman ayırın.
Dersler için gerekli ve üzerinden geçilen materyaller, sisteme de eklendiğinden bunları, ne kadar sürede veya kaç kez tekrarlayacağınız sizin kişisel tercihlerinize ve zaman yönetiminize bağlıdır. Öncelikle kendinizi, sevdiklerinizi ve başkalarını korumaya özen göstererek, yeni öğrenme ortamını eğlenceli bir formada da çevirerek, uzaktan eğitimden en yüksek fayda sağlamaya yönelik bir motivasyon sergilebilirsiniz.