Bir ülkede hükümetten bir bakan istifa ettiğinde hükümette bir problem varsayılır, siyasi kriz olur ve piyasalar sallanır.

Bir ülkede hükümetten bir bakan istifa ettiğinde hükümette bir problem varsayılır, siyasi kriz olur ve piyasalar sallanır.
Döviz, altın yükselir.
Siyasi ortam gerginleşir.
.
Daha yeni yaşadığımız bir istifa sonrası tam tersi oldu.
Piyasalarda döviz ve altın düştü.
Dünya piyasalarında lira değer kazandı.
.
Şimdi bu istifanın önünü ve arkasını sizlere fazla yorum yapmadan, gazetelerde çıkan haberleri ve yorumları yazarak sunmaya çalışacağım.
.
Şöyle bir olay yaşanmış, ancak istifadan sonra ortaya çıktı.
Haber şöyle:
“MHP kulislerinde konuşulanlara göre, Bülent Arınç, Berat Albayrak’ın görevine devam etmesi halinde yaklaşık 30-40 milletvekilinin istifa ederek Deva Partisine gideceğini Cumhurbaşkanına bildirdi.”
.
Haber doğru mu?
Hemen akabindeki gelişmeye bakın, siz karar verin.
.
Tarih: 4 Kasım Çarşamba.
Haber şu:
“Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, AKP milletvekillerine, ekonomi konusunda brifing verdiği iddia edildi. Albayrak’ın vekillere ‘Olağanüstü bir durum, gelişme olmadıkça dövize müdahale edilmeyeceği’ mesajı verdiği belirtildi.”
.
5 senedir yapılmayan bu brifing durup dururken neden yapıldı?
“Git vekilleri ikna et” emri miydi acaba?
.
Sonra ne oldu?
Birden bire şu haber düştü ajanslara:
“Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı.”
Haydaaa…!
Meral Akşener, Berat Albayrak’a seslenerek:
“Merkez Bankası Başkanı’na çaycın gibi davranmaktan vazgeç” dememiş miydi?
Laf mı ağır geldi acaba?
.
Anlayamadık tabi.
.
Derken Murat Uysal’ın yerine Merkez Bankası Başkanlığına Maliye eski bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı “Naci Ağbal’ın atanması kararı” Resmi Gazete’de yayınlandı.
.
Bu gelişme üzerine şimdi burada yazamayacağım bir dolu yorum yapıldı.
Misal: Bu görevden alınmanın ve yeni atamanın “Berat Albayrak’a haber verilmeden yapıldığı” söylendi.
Bu duruma kızan Albayrak istifasını sosyal medyadan duyurdu.
Hükümetin en önemli bir bakanının sosyal medya kanalı ile istifasını duyurması hoş olmadı aslında.
.
Birçok gazetede veya sanal ortamda okudunuz belki ama ben hatırlatmak için tekrar yayınlamak istedim. (İmla hatalarını düzeltmedim)
Berat Albayrak istifasında şöyle yazdı:
“Kamuoyunun dikkatine
Yaklaşık beş yıldır sürdürdüğüm bakanlık görevime sağlık sorunlarım nedeniyle artık devam edememe kararı aldım.
Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ötürü ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım.
.
Çok büyük hedeflerle çıktığımız bu yolculukta gerçekleşecek olan bayrak değişimiyle yeni gelen arkadaşlarımız Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Büyük ve Güçlü Türkiye hedefine her zamankinden daha kararlı ve emin adımlarla devam edeceklerdir.
.
Enerji'de olduğu gibi Ekonomi'de de ektiğimiz tohumlar çokta uzak olmayan bir gelecekte koca koca çınarlara dönüşecek ve ülkemizi tam bağımsızlık hedefine ulaştırdığına şahit olacağız inşaallah. Bundan en ufak bir şüphem yoktur.
.
Bu 5 yıllık süre zarfında benimle bu zor ama kutsal yükü yüklenen tüm yakın mesai arkadaşalarıma teşekkür ediyorum. Çokça hakkım geçmiştir haklarını helal etsinler. At izinin iti izine karıştığı, Hak ve batılı ayırt etmenin zorlaştığı böyle çetin bir zamanda bizlerin samimiyetine inanarak dua eden her bir vatandaşımızdan Rabbim razı olsun.
.
Türkiye tarihindeki belkide en kritik dönemlerden sayılacak olan bu 5 yıllık süre zarfında ülkeme ve ümmete hizmet etmeyi bana nasip eden Rabbime sonsuz hamdolsun.
.
Gaybı, kalpleri ve hakiki niyetleri bilen mutlak güç sahibi Cenab-ı Allah bizleri Sırat-i Müstakim'den ayırmasın.
.
Sonumuzu hayreylesin...
Berat Albayrak”
.
Murat Yetkin, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, Instagram hesabından yayınladığı metinle istifasını duyurmasının perde arkasını şöyle yazdı:
“Albayrak istifasıyla bundan sonra ekonomide olacaklardan kendisinin sorumlu olmadığını ‘Allah sonumuzu hayreylesin’ diye biten istifasıyla beyan etti. Yakın çevresine ‘keşke Enerji bakanlığında kalsaydım, bu işe hiç girmeseydim’ diye yakındığı konuşuluyor Ankara kulislerinde” ifadelerini kullandı.
.
AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Mehmet Muş ise bu istifa duyurusundan sonra Cumhurbaşkanı’nın istifayı kabul etmemesi temennisinde bulundu…
.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın Instagram hesabından istifa paylaşımı yapması bir dizi olaylar zincirinin başlangıcı oldu. Resmi makamlar 27 saat sonra açıklama yaparak istifanın kabul edildiğini duyurdu.
.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'nın twitter hesabından yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanımızca yapılan değerlendirme sonunda Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın görevden af talebi kabul edilmiştir” denildi.
.
Herkes “Peki yerine kim gelecek?” diye merak ederken o isim de belli oldu.
Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklama şöyle oldu:
“Görevden affını isteyen ve görevden af talebi kabul edilen Berat Albayrak’tan boşalan Hazine ve Maliye Bakanlığı’na Lütfi Elvan Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 104’üncü ve 106’ncı maddesi gereğince atanmıştır.”
.
Bundan sonra vatandaş olarak, önümüzdeki maçlara bakacağız.
.
Bakan değişince,
Merkez Bankası Başkanı değişince,
“Ekonomi düzelecekse” mesele yok.
.
Ama yorumcular şöyle diyor:
“Sistem değişmedikçe her şey aynı olacaktır…”