Çanakkale için Sardalya zamanı başladı.

Çanakkale için Sardalya zamanı başladı.
Bildiğiniz gibi Çanakkale Boğazı'nda ve Saros Körfezi'nde avlanan Sardalya, tezgahları ve sofralarımızı süslemeye başladı. Çanakkaleliler bilir, Çanakkale’nin yerlisi Sardalya çıktı mı, başka balıklara bakmaz.
Yağlandığı zaman lezzetli olan Sardalya Mevsim itibariyle şu an kıvamına geldi. Gerçi fiyatlar biraz uçuk, 20-25 lira arasında değişiyor, balıkçıların da söylediğine göre pek balık da yok. Ama yine de almaya değer.
Mevsim itibariyle istenilen yağ oranına kavuştuğu için Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarının vazgeçilmez lezzeti olan Sardalya, yoğun talep görüyor. Çanakkale yöresinde hiç temizlenmeden ve pulları gitmesin diye tatlı su değdirilmeden balık tezgahından alındığı gibi mangalda ızgara yapılan Sardalya, yaz mevsiminde sofraların vazgeçilmezi.
Buranın balıkçıları Sardalyayı bölgedeki balıkçı esnafının kuru fasulyesi olarak nitelendirir. Ağır metal de içermeyen bu balık oldukça lezzetli, sağlıklı ve faydalı.
Balık zahmetli iş gerçi ama, yine de herkese doğal gıda olarak nitelendirilen Sardalya balığını en az haftada bir kez tüketmelerini tavsiye ediyorum. Izgara, buğulama ya da haşlama da olabilir. Yanında da mis gibi salata gider.
Bilmeyenler için de Asma Yaprağında Sardalya’nın tarifini bırakıyorum.
Malzemeler: 1 kg. sardalye, balıklara yetecek kadar asma yaprağı,1/2 su bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, limon suyu (isteğe bağlı).
Hazırlanışı: Asma yapraklarının her iki taraf yağlanır. Balıklar tuzlanır ya da arzu edilirse limon suyu ile tuz birlikte kullanılabilir. Sardalyeler birer asma yaprağına yerleştirilip, balıkları örtecek şekilde rulo yapılır. Beş dakika kadar ızgarada pişirilir ve servis yapılır.
Herkese afiyet olsun…