Dünkü köşede memleketin bilişim istatistiklerini paylaşmıştık.

Dünkü köşede memleketin bilişim istatistiklerini paylaşmıştık. Agu diyen çocuğun cep telefonundan çizgi film izlediği hesap edilirse, internette alışverişin de hızla attığını, bazı alanlarda internetten alışverişin çok önde olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Türkiye’de internet kullanıcılarının; %81’i online ürün araması yapıyor. Yine internet kullanıcılarının % 84'ü internette mağaza dolaşıyor. Neredeyse her 10 kişiden 6’sı sanal alışveriş yapıyor.
Türkiye’de kategorilere göre en çok E-Ticaret harcamalarına bakıldığında; seyahat kategorisinde toplam harcama 12,9 milyar dolar civarında. Otobüs, uçak ve tren biletleri neredeyse internetten alınıyor artık.
İnternetten elektronik cihazlar için toplam harcama 2,8 milyar dolar. Cep telefonu ve televizyon başta olmak üzere, çok sayıda ev gereçleri internetten alınıyor. Mağazaların bu alanda müşterileri ve satışları azalıyor.
Güzellik ve moda kategorisinde toplam harcama 1,66 milyar dolar civarında bulunuyor. Kadınlar öteden beri alışverişi severler. Mağazada bir elbise için en aza üç elbise denerler, mağazaları dolaşırlar, emek sarf ederler ama dokunmadıkları elbiseyi internette kolayca alabiliyorlar. İadesi ve değiştirme imkânı olduğu için bu alışverişi cazip yapıyor.
Geçen sene mobilya kategorisinde toplam harcama tutarı 1,43 milyar dolar. Hobi ve oyuncak kategorisinde toplam harcama ise 1,37 milyar dolar civarında.
Gıda alışverişlerinde, pazar ve marketler gücünü elinde tutuyor. Bununla birlikte korona salgını evden gıda alışverişini epey arttırdı. Gıda ve kişisel harcama kategorisinde sanal alışverişte harcanan para 795 milyon dolar tutuyor. Büyük marketlerin eve teslim hareketini başlatması, bu alanda da sanal alışverişin gücünü artıracaktır mutlaka.
Sanal alışverişlerde oyunlara harcana para 363 milyon dolar, müzik kategorisinde harcana para ise 60 milyon dolar civarında bulunuyor.
Seyahat giderleri dışında online tüketim malları alışverişi yapan kişi sayısı 51 milyon civarında. Online tüketim malları harcamaları toplam 8.5 milyar dolar. Kişi başına harcama ise yaklaşık 160 dolar.
Türkiye’de internet kullanıcıları E-Ticaret harcamalarında çoğunlukla kredi kartı kullanıyor. Bunun oranı %70 civarında. Geri kalanını nakit ve kapıda ödeme oluşturuyor.
Google’da kullanıcıların en çok arama yaptığı alışveriş ürünü ayakkabı. Marka aramalarında ise öne çıkan isim Samsung.
Nüfusa yakın sayıda sosyal medya hesabı bulunan memlekette, Google, facebook, instagram, twitter gibi alanlara verilen reklamlar da az değil. Bu alanlarda toplam reklam harcamaları 2.2 milyar dolar tutuyor.
Alanlar itibariyle, arama reklamlarında toplam harcama 855 milyon dolar, banner reklamlarında toplam harcama 486 milyon dolar, sosyal medya reklamlarında toplam harcama 424 milyon dolar, video reklamlarında toplam harcama 280 milyon dolar, konumlandırma reklamlarında toplam harcama 230 milyon doları buluyor.
İnternette herhangi bir ürün aramaya görün. Artık her girdiğinizde o ürüne ait reklamların gelmesi kaçınılmaz. Hatta bir ürünün lafını edin, cep telefonunuzu açtığınızda reklamı koşar gelir. Zannedersiniz ki telefon sizi dinliyor. Sanal dünya büyüdükçe alışverişi de büyüyecek artık.