Memleketin bilişim istatistikleri dünya rekoru kırmaya devam ediyor.

Memleketin bilişim istatistikleri dünya rekoru kırmaya devam ediyor. Cep telefonuyla en çok konuşan ülke rekoruna soyal medya rekorları eklenmeye başladı.

We Are Social 2020 raporuna göre Türkiye internet, sosyal medya ve mobil kullanıcı istatistiklerinde adeta başa güreşiyor.
Türkiye’de 62 milyon internet kullanıcısı bulunuyor ve bu rakam nüfusun %74’ünü oluşturuyor. İnternet kullanıcılarının %64’ünün sosyal medya adresi bulunuyor. Mobil telefon kullanıcı sayısı ise toplam nüfusa yakın. Tam 77 milyon.
İnternet kullanıcıları, günde ortalama olarak 7,5 saat internette vakit geçiriyor. Yine anılan rapora göre Türkiye’de Google en çok kullanılan site. Dünyada olduğu gibi atık her şey Google’a soruluyor. Google’ı Youtube izliyor. Facebook ise ziyaret edilen siteler arasında dördüncü sırada bulunuyor.
İnternet kullanıcılarının %93’ü internette online olarak video izliyor. Bunların yarıya yakını vlog yayınlarını takip ediyor. Diğer bir deyişle, milletin yarısı, günlük olarak birbirlerinin çektiği hikayeleri izliyor.
Yine internet kullanıcılarının %72’si internet üzerinden müzik dinliyor. Bu kullanıcıların %42’si canlı radyo dinliyor.
Türkiye’de internet kullanıcıları internette 7.5 saat geçirirken 3 saat de sosyal medya ve televizyon karşısında zaman harcıyor. Müzik dinleme süresinin 1.5 saat, oyun oynama süresinin de 1 saat olduğu dikkate alınırsa, milletin günün yarısından fazlasını bilişim araçlarının başında geçirdiği söylenebilir. Bu demek ki Türk insanına ulaşma aracı olarak artık cebindeki telefon olduğu söylenebilir.
Türkiye’de mobil kullanıcı sayısı 60 milyona yaklaşıyor. Nüfusun %94’ü mobil cihazlar üzerinden internet kullanıyor. Mobil cihazlar üzerinden internette gezinme süresi günde 4 saat civarında bulunuyor.
Türkiye’de internet kullanıcılarının %88’i herhangi bir cihaz üzerinden oyun oynuyor. Akıllı telefon üzerinden oyun oynama yüzdesi %80, bilgisayar üzerinden oyun oynama yüzdesi ise %46 civarında bulunuyor. Oyun konsolları üzerinden oyun oynanma yüzdesi ise %23 civarında. Nüfusun %64’ü sosyal medya kullanıcısı. Youtube birinci sırada, dünyadan farklı olarak instagram ikinci sırada yer alıyor. Memlekette sosyal medya kullanımı çığ gibi büyüdü. Kullanıcıların tamamına yakını sosyal medya üzerinden mesajlaşıyor, birbirinden haberdar oluyor. Kullanıcılar günde ortalama 3 saate yakın sosyal medyada zaman geçiriyor. Kullanıcı başına 9 adet sosyal medya hesabı bulunuyor. Demek ki bir iki tane yetmiyor. Sahte hesaplardan da sosyal medya kullanılıyor.
Türkiye’de Facebook kullanıcı sayısı 37 milyon civarında ve kullanıcıların üçte ikisi erkek. Geçen yıllara göre kadın kullanıcı sayısında bir azalma gözleniyor. Yine de bu alanda kullanıcı sayıları önemli bir reklam kitlesi bulunduğunu gösteriyor.
İnstagram reklam kitlesi, Türkiye’de dünyanın aksine daha büyük görünüyor. Halen 38 milyon kullanıcısı olduğu görünüyor. Bu sosyal medya hesabında da erkeklerin fazlalığı dikkati çekiyor.
Twitter kullanıcı sayısı 12 milyon civarında. Facebook ve instagramda olduğu gibi kullanıcıların çoğunluğu erkek.
Linkedin kullanıcı sayısı ise 8.5 milyon civarında bulunuyor.
Yurdum insanı, artık günün yarısını sanal alemde geçiriyor. Nomofobi hastalığı her geçen gün artıyor. Yeni meslekler, yeni iş alanları ortaya çıkarabilecek potansiyeller sürekli artıyor.