Dünyada enerji tüketimi sürekli artıyor.

Dünyada enerji tüketimi sürekli artıyor. Artan enerji talebini karşılamak amacıyla kömür ve petrol tüketimi artıyor. Hal böyle olunca atmosferde biriken karbondioksit, küresel ısınma ve kuraklığı sürekli körüklüyor. Bu nedenle, yenilebilir ve sürdürülebilir yeşil enerji kaynaklarından yararlanmanın önemi de artıyor.
Rüzgar, güneş, hidroelektrik enerji santralleri, jeotermal ve biyokütle dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları arayışı, iklim değişikliği ile mücadeledeki muazzam potansiyelleri nedeniyle havadaki su buharından enerji elde etme bilim adamlarını heyecanlandırıyor.
İsrail’de Tel Aviv Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma, atmosferdeki su buharının gelecekte yenilenebilir bir enerji kaynağı olabileceğini ortaya koyuyor.
Araştırmacılar, su buharından enerji elde etmeyle ilgili olarak daha önce yapılmış araştırmalar da bulunuyor. Özellikle havadaki su buharını kullanarak düşük voltajlı pil üretimine yönelik ciddi çalışmalar bulunuyor. 19. yüzyılda İngiliz fizikçi Michael Faraday, su damlacıklarının ikisi arasındaki sürtünme nedeniyle metal yüzeyleri şarj edebileceğini keşfetmiştir. Çok daha yakın tarihli bir çalışmalarda da, bazı metallerin neme maruz kaldığında kendiliğinden bir elektrik yükü oluşturduğu gösterilmiştir.
Bilim adamları, yüksek bir bağıl neme maruz kalan iki farklı metal arasındaki voltajı belirlemek için bir laboratuvar deneyi gerçekleştirmişlerdir. Hava kuruduğunda aralarında voltaj olmadığı ortaya çıkmıştır. Ancak bağıl nem %60'ın üzerine çıktığında, izole edilmiş iki metal yüzey arasında bir voltaj oluşmaya başlamıştır. Nem seviyesi %60'ın altına düştüğünde voltaj kaybolmuştur. Doğal koşullarda yapılan denemelerde de benzer voltaj oluşumu görülmüştür.
Su çok özel bir moleküldür. Moleküller çarpışmalar sırasında bir molekülden diğerine elektrik yükü aktarabilmektedir. Sürtünme yoluyla bir tür statik elektrik oluşabilmektedir.
Araştırmacılara göre, bu çalışmada hava neminin enerji kaynağı olarak potansiyeli hakkında kalıplaşmış kaynak düşüncelerini değiştirmektedir.
İnsanlar kuru havanın statik elektriğe yol açtığını biliyorlar ve metal bir kapı koluna dokunduklarında bazen elektrik çarpmasına benzer bir şokla karşılaşabiliyorlar.
Su normalde iyi bir elektrik iletkeni olarak düşünülmektedir.
Araştırmacılar, nemli havanın, yüzeyleri yaklaşık bir voltluk voltajlara yükleme kaynağı olabileceğini de göstermiştir. Gelecekte havadaki su buharından şarj edilebilecek piller geliştirme yolları bulunmak üzere görünüyor.
Nemli havalarda arabadan inişlerde, koltuktan kalkışlarda meydana gelen elektriklenmeleri hemen herkes bilmektedir. Oransal nemin %60’ın üzerinde olduğu günlerde, iki iletken arasındaki havanın iletkenlik yeteneğini geliştirmek ve pili şarj etmek pratikleri keşfedilmek üzere.