Uzmanlar, insanlara yağlı yemek tüketiminin beyin fonksiyonlarını etkilediği konusunda sıklıkla uyarılarda bulunurlar.

Uzmanlar, insanlara yağlı yemek tüketiminin beyin fonksiyonlarını etkilediği konusunda sıklıkla uyarılarda bulunurlar. Özellikle yağlı yiyecekler, odaklanma konusunda çok fazla etkili olmaktadır.
Yapılan bir araştırmada, doymuş yağ içeriği yüksek yağla pişirilen yemek yiyen ve doymamış yağ asitleri yüksek ayçiçeği yağıyla pişirilen 51 kadının odaklanma konusundaki davranışları incelenmiştir.
Doymuş yağ asitlerince zengin yağla pişirilen yemekleri tüketen kadınların, yapılan testlerde sorulan sorulara fazla odaklanamadıkları ortaya çıkmıştır.
Araştırmacılar deneklerde ayrıca bağırsak fonksiyonlarını da incelemişlerdir. Bağırsak fonksiyonları doymuş yağ asitleri yüksek olan yağla pişirilen yemekler tüketildiğinde daha düşük bulunmuştur.
Aslında araştırmada her iki öğünde de yüksek miktarda yağ kullanılmıştır. Doymamış yağ asitleri içeriği yüksek olan ayçiçeği yağıyla pişirilen yemekleri tüketenlerde bilişsel becerilen yüksek olması önemli bulunmuştur.
Çalışmada, yüksek yağlı yemeklerin kanserden kurtulanlar arasında, yorgunluğu ve iltihabı artırıp artırmadığını değerlendiren ikincil değerlendirme gerçekleştirilmiştir.
60 gram yağ içeren yumurta, bisküvi, hindi sosis ve et suyu, doymuş yağda yüksek palmitik asit bazlı yağ veya düşük doymuş yağ asitleri içeren ayçiçeği yağı olmak üzere öğün başına 930 kalori enerji içeren bir diyete sokulan denekler, her gün 10 dakikalık teste tabi tutulmuşlar. Aslında çalışmanın bir başka boyutu da ayaküstü yiyeceklerle mutfakta pişen yemekleri karşılaştırmaktı. Beş saat sonra, kadınlar performans testine alınmışlar, bir süre sonra günlük diyetleri değiştirilerek tekrar teste tabi tutulmuşlardır.
Araştırmacılar ayrıca bağırsak bariyeri tehlikeye girdiğinde bağırsaklardan kaçan ve kan dolaşımına giren toksin olan endotoksemi varlığını gösteren bir enflamatuar molekül içerip içermediklerini belirlemek için katılımcıların açlık başlangıç kan örneklerini de analiz etmişlerdir.
Ayaküstü gıdalara benzer, doymuş yağ asitlerince zengin yağda pişirilen yemekler tüketildiğinde % 11 oranında daha yüksek dikkat eksikliği ortaya çıkmıştır. Bağırsak kaçaklarının da daha yüksek düzeylerde olduğu gözlenmiştir. Bu gurup beslenmede 10 dakikalık testte dahi deneklerin dikkatlerini toplayamadıkları tespit edilmiştir.
Çalışmada beyinde neler olup bittiği belirlenmese de, bu konuda yapılan araştırmalara göre doymuş yağ asitlerinin beyinde daha fazla iltihabi etkilere sahip olabileceği düşüncesi hasıl olmuştur.
Doymuş yağ asitlerinin bağırsaklar üzerinden beyni etkilemesi muhtemeldir. Özellikle bağırsak düzensizliklerine neden olmaları suretiyle insanın dikkatini dağıtmaları, odaklanmayı engellemeleri mümkündür.
Yeni yapılan bu çalışmalarda, uzmanlar korona salgınına da ilgi çekerek, doymuş yağ asitlerince zengin yağlarla pişirilen gıdalardan uzak durmakta yarar olduğunu dile getiriyorlar.
Hemen bütün uzmanların üzerinde hemfikir olduğu zeytinyağının sağlıkla ilgili ayrıcalığı da buradan köken alıyor demek ki. Zeytinyağında doymuş yağ asitleri çok düşük oranda bulunuyor. Özellikle bir asidin altındaki zeytinyağlarında.