Bal arıları, nektar ve polen kaynaklarına erişim konusunda adeta nokta tarif yaparlar. Petekler üzerinde çeşitli dans hareketleriyle kaynakların yerlerini koloni bireylerine anlatırlar.

Bal arıları, nektar ve polen kaynaklarına erişim konusunda adeta nokta tarif yaparlar. Petekler üzerinde çeşitli dans hareketleriyle kaynakların yerlerini koloni bireylerine anlatırlar.
Kovan içinde görev ve işbölümü adeta programlanmış gibidir. Topluluğun hemen bütün işleri eksiksiz olarak sürer gider. Kimin lider, kimin ekip üyesi olduğu bellidir. Her yaş gurubunun görevleri birbirinden farklıdır ve harfiyen yerine getirilir. Ego denen kavram yoktur. Aslında insanoğlunun arılardan, arı davranışlarından öğrenmesi gereken çok iş vardır.
Ortak çıkarları ve karşılıklı saygıları olan bireylerden oluşan bir koloni oluşturur arılar. Bunu yapmak kolay gözüküyor ama karşılıklı saygı kısmı insan için o kadar kolay görünmüyor. İnsan topluluğunda yanlış bir kelime diğer bir üyeyi rahatsız edebilir ve herhangi bir kötü duygu önüne geçilemez bir canavar yaratabiliyor.
Kovanda, her bir arının genetik başarısı tüm koloninin kaderine bağlı olduğundan ve tüm koloni hayatta kalmalıdır. Aksi takdirde kolonideki bireysel başarı toplumu hayatta bırakmaya yetmez.
Liderin grup düşüncesi üzerindeki etkisi en aza indirilmektedir. Aslında koloninin sahibi gibi görünür ama arılar karar vermede etkilidirler. Yoksa lider-ana arı odaklı olsa liderle birlikte koloni de çöker. Arılar kendi gelecekleri hakkında karar sahibi oldukları için ana arıyı da kendi gelecekleri için değiştirebilme yetkisine sahiptirler. Doğada arılar yeni yaşam alanlarını lidere söylemeden seçerler. Liderin etkisinde kalmazlar. Yeni yer seçimi konusunda arılar ikna olmazlarsa, temsilci gönderip tekrar inceleme yapabilirler. Bu konuda lider tarafsız davranır.
Potansiyel bir yuva yeri bulunduğunda, keşif arısı koloniye geri döner ve sallantı dansı ile keşfini rapor eder. Rapor beğenilirse koloni veya yeni oğul yeni yerlerine hareket eder. Seçim son derece demokratiktir.
Yuva bulmada demokrasi şöleni yaşanır. Çok sayıda koloni bireyinin bilgi ve görüşü alınır ve ortak karar alınır.
Arılar, zamandan tasarruf ederken aynı zamanda doğru bir fikir birliği kararı almanın akıllıca bir yolunu gösterir. Arılar seçilen bölgeye uçuş için hazırlık yaparken uçuş kaslarını ısıtırlar. Uzak mesafe de olsa ayrılmadan, izci arıların dans gösterileriyle tarif ettikleri yere giderler.
Çoğunluğun ulaştığı yerde koloninin bütün bireyleri toplanır. Bütün bireyler kendilerine düşen görevleri yerine getirmeye başlar. Burada azınlık duruşu neredeyse yoktur.
Arılar sosyal böceklerdir. Koloni halinde kendilerini sürdürürler. Polen ve nektar kaynaklarından, yeni yaşam alanları seçimine kadar hemen her konuda çok sayıda fikri tartışarak ortak karar alırlar. Doğru olanı toplumun bütün bireyleri görür ve kabul eder.
Şeffaflık en üst düzeydedir. Bütün bireyler fikrini söyler ama hiç birisi yanlış olan fikrinde ısrar etmez. Demokratik olarak alınan kararlara bütün bireyler istekle uyum gösterir. Aynı gemide olduklarını her işlerinde gösterirler.