Salgın hastalıkla mücadele epey geriden gidiyor. Tedbirler alınırken akıllıca hesaplar yapılmıyor. Alınan kararların bazen çok önceden alınması gerekiyor.


 

Salgın hastalıkla mücadele epey geriden gidiyor. Tedbirler alınırken akıllıca hesaplar yapılmıyor. Alınan kararların bazen çok önceden alınması gerekiyor.
Bazı alanlarda maske takma zorunluluğu getirilirken maske fiyatları uçtu gitti. İnsanımız pahalı da olsa maske edinmeye çalıştı.
Maske fiyatlarını yüksek bulanlar, evinde pamuklu beşlerden maske yaptılar. İnsanlar fırsatçılıkta sınır tanımaz oldu. Baktılar insanlar kendi maskesini yapıyor. Yassı lastik fiyatları uçuverdi. Pes demekten başka çare kalmadı.
Peki eczaneler maske fiyatlarına yaptılar ama yine satın alan vardı. Hiç olmazsa vatandaş pahalı da olsa, pazara markete gideceği için mecburen maske alıyordu.
Devlet pttavm aracılığıyla bedava maske dağıtmaya karar verdi. Cumhurbaşkanı büyük bir keyifle maskeleri bedava dağıtacağız derken maske satışlarını da yasaklayıverdi.
Geçtiğimiz hafta içinde maskenin başına gelmeyen kalmadı. Eczanelerde pahalı da olsa maske bulunuyordu. Hani evinde dikiş makinesi olmayan mecburen alıyordu. Yasak gelince pttavm’ye milyonlarca insanımız sipariş verdi. Maskelerden pek bir haber yok. Bugünlerde gelmesi gerekiyordu. Memleketin en yavaş kargosu iki günde yetiştiriyor malları.
Geçtiğimiz hafta maskesiz bir haftaydı.
Maskeler hastanelerden, belediyelerden bir şekilde tedarik ediliyor. Ücretsiz maske verilmeye çalışılıyor. Ancak satışı yasak olduğu için hemen herkesin tedarik etme şansı bulunmuyor.
Maske iş yılan hikayesine döndü. Aslında herkesin hemen her yerde maske takması gerekiyor. Bulaşmayı önlemenin en önemli unsurlarından bir tanesi maske takmak.
Şeytanın işi yok. İnsanın aklına geliyor. En kritik haftalar bu haftalar derken, iyi köyü maske alabilen insanımızın maske tedarik etme şansı neden elinden alındı? Devleti yönetenler hastalığın daha fazla kişiye bulaşmasını istemezler herhalde.
Hastanelere hasta gelişinin yavaş seyretmesinde yarar var. Bu nedenle bulaşmanın kesinlikle durdurulması veya yavaşlatılması gerekiyor. Bu nedenle maske takmak önemli bir uygulama.
İstanbul’da iki adet büyük hastane inşaatına karar verilmesi, yakın gelecekte mevcut hastane kapasitesinin yetmeyeceğini göstermektedir. İleriye doğru da salgının etkisinin devam etme ihtimali bulunmaktadır.
Korona salgını adeta geriden izleniyor. Devlet bedava maske dağıtacak ama hala maske ortalıklarda yok. Hastane kapasiteleri vaka sayısına yetmeyecek gibi görünüyor. Yandaş medya Avrupa’dan iki kat daha iyi olduğumuzu söyleyerek algı yaratmaya çalışıyor ama bu salgınla mücadelenin başında bulaşmayı önlemek geliyor.
Maske sorununun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Maske üretmek veya tedarik etmek çok zor değil. Pamuklu bez ve lastik. İğne iplik. Vatandaş haklı olarak merak ediyor. Acaba devletin dağıtacağı maskeler daha mı bir koruyor. Yoksa şimdiye kadar herkes yapardı.