.

Geçtiğimiz sonbaharda başlayan kuraklık bütün azametiyle devam ediyor. Batı bölgelerinde baraj ve göletler en düşük seviyelerinde görünüyor. Köylülerin deyimiyle kara su neredeyse kaynamadı. Yer altı su rezervleri de pek dolmadı. Normalde mayıs sonuna kadar akan dereler geçen günlerde yağan yağmurlarda bile akmadı. İçme ve kullanma suyu sıkıntısı çekilmese bile sulamada sıkıntı çekilecek gibi görünüyor. Mısır ve çeltik ekimlerinde kısıntıya gidilebilir. En azından meyveleri kurtarmak gerekir.
Aslında kuraklığın farklı bir boyutunu hiç görmüyoruz. Meralarda ot çok zayıf görünüyor. Oysa şimdiye kadar çayır çimen olması gerekirdi. Kuraklık meralarda ot gelişimini olumsuz etkilediği gibi, meraya dayalı hayvancılık yapan üreticileri ciddi sıkıntıya soktu.
2019 yılı Ekim ayı başlarında görülen kısmi yağışların ardından yaşanan uzun kuraklık dönemi ekin ekilen alanlarda da belirgin gelişme zayıflığına neden olurken, mera ve nadas alanlarında ot gelişimi arzu edilen seviyeye gelmedi. Kuraklık yanında sonbahar başında yaşanan peş peşe don olayları meralarda neredeyse ot gelişimini durdurdu. Halen havaların ılıman gitmesine rağmen, geçen yıllara göre mera bitkilerinin zayıf bir şekilde gelişmesi, koyun ve keçi yetiştiricilerini üzmektedir. Yazın sulanan alanlarda diz boyu hardallar varken, sapsarı çiçeğe bürünmüş iken, meralarda otun yüksekliği dört parmağı bulmadı. İlkbaharda da yağacak yağışların mera bitkilerinde çok fazla faydası olmadığını bütün çobanlarımız bilir. Sonbahar ne kadar güçlü olursa ilkbahar da o kadar güçlü olur.
Normal sezonlarda sonbahar yağışları meraların yeşermesi için yeterli olmaktadır. Bu yıl ise yaşanan güz kuraklığı otun gelişmesine izin vermemiştir. Şu günlerde, kışın ortasında, havaların ılıman gitmesi nedeniyle mera bitkileri yeni yeni yeşermeye başlamaktadır. Geçen yıla göre, önümüzdeki yılda meraya dayalı hayvancılık yapan üreticilerimiz bu sene iki kata yakın ot ve yem yedirmek zorunda kalacaklardır. Dolayısıyla hayvan besleme maliyetleri 2010, 2014 yıllarında olduğu gibi yine artacaktır. Zaten kaba ve kesif yem fiyatları oldukça yüksek düzeylerde seyrediyor.
Sonbahar ve ilkbaharda meraların yeterince gelişmemesi sonucu artan besleme maliyetleri inşallah önümüzdeki dönemde hayvan kesim fiyatlarıyla telafi edilir. En cefakâr üreticilerimizin zarar etmemesi gerekir. Salgın nedeniyle mal ve hizmet tedarikinde de yavaşlama ve sorunlar yaşanmaktadır.
Meralardan yeterince yararlanamamanın yanında, süt verimlerinde de ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Yeterince beslenemeyen hayvanların süt verimini artırmak için ek yemlemeye ihtiyaç duyulacaktır. Özellikle koyuncularımız buna dikkat etmelidir.
Kuraklık afet sayılabilecek düzeydedir. Kışlık ekimlerin yanında meralarda da ciddi sıkıntılar vardır. Bazı yazlık ürünlerin ekilişinde kısıtlamalara gidilebilir.
Bu sene yeşil otun gelişmesi, yeşilliğin artması baharın sonunu bulacaktır. Meraya dayalı hayvancılık yapan üreticilerimizde sütün arttığı dönemde meralarda ot kalmayabilir. Ot ve silaj yedirmeye daha erken başlanabilir.