.

Balmumu emdirilmiş örtü bezi kullanımı çağdaş dünyada her geçen gün artıyor. Yeniden kullanılabilir olduklarından, naylondan yapılmış tek kullanımlıklara göre daha çevreci ve sağlıklı olarak kabul ediliyor.
Balmumu filmi gıda ürünlerinin korunması için geliştirilmiştir. Aynı zamanda naylon malzemelerin çevre ve insan sağlığına verdiği zararları önlemek için üretilmektedir. Aynı zamanda plastik örtülere göre gıda maddelerini daha taze ve daha temiz tutmaktadır. Örtü bezi eskidiğinde kısa sürede çürür ve çevre baskısı yoktur.
Balmumlu bez, kase ve kapların üzerine kolayca giydirilir. Elin sıcaklığıyla kolayca şekil alır. Balmumu sargıları her türlü yiyeceği saklamak için ideal değildir. Çiğ et, çiğ balık ve kavun gibi nemli gıdaları sarmada uygun değildir. Bu tür gıdaları kap içine koyup balmumu beziyle örtmek daha uygundur.
Balmumu sargısının kullanılabilir ömrü, ne sıklıkta kullanıldığına, yıkanmasına ve bakımına bağlıdır. Balmumu sargısı her kullanımdan sonra soğuk suyla durulanır ve kurutulur. Sıcak uygun değildir. Mumu eritir. İyi bir temizlik için soğuk suyla sabunlanabilir. Zaman içinde elastikiyetini kaybettiğinde saç kurutma makinesiyle hafif ısıtılarak yeniden kalıplanır.
Balmumu sargısı işlevini kaybettiğinde, ateş tutuşturmak için kullanılabilir. Kolay çözünen bir madde olduğu için kompost yapılabilir.
Balmumu sargısı, pamuğu reçine, doğal balmumu ve hindistancevizi yağı kullanılarak yapılır. Balmumu kaplaması, kumaşın nefes almasını sağladığı gibi, su almasını önler.
Pamuklu kumaş istenen ebatlarda kesilir, balmumu, hindistancevizi ve reçine karışımı ısıtılarak sıvı kıvama getirilir, bezin iki tarafına sürülerek emmesi sağlanır. Kaplanmış pamuklu kumaş daha sonra kağıt yardımıyla ütülenir ve düzlenir. Ardından güneşte kurutulur.
Balmumlu bezin ticari üretimi pek yoktur. Genellikle evde yapılır.
Plastik sargı ürünleri genellikle tek kullanımlık olarak üretilmekte ve doğada yüzlerce yıl çözünmeden kalmaktadır. Okyanuslarda plastik adaları oluşmaya başlamıştır. Deniz canlılarının yarıya yakınında plastik malzemelere rastlanmakta ve tam bir doğal felakete neden olmaktadır. Bu nedenle balmumu sargıları her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır.
Yirmi birinci yüzyılın başından bu yana, sürdürülebilirlik eğilimi, tek kullanımlık plastiğin ve diğer sürdürülebilir olmayan uygulamaların çevreye verdiği zarar konusunda farkındalığın artmasına yol açmıştır.
Balmumu sargısının ana kullanımı, evde yiyeceklerin korunmasıdır. Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda israf edilmektedir. Balmumu sargısı gıda maddelerini daha uzun süre korumakta ve taze tutmaktadır. Anti-mikrobik özellikleriyle daha sağlıklı kalmalarını sağlamaktadır.
Dünyada üretilen gıdanın dörtte biri mikroorganizma faaliyetleriyle yok olmaktadır. Buradan hareketle balmumu bezi, gıda kayıplarını önleyecek potansiyele sahiptir.
Yapılan araştırmalarda balmumu sargısı yaparken propolis ilavesi gıda ürünlerinin korunma süresini uzatmaktadır. Balmumu sargısı bakteri, mantar ve virüslere karşı anti-mikrobik etkilere sahiptir ve diğer örtü malzemelerine göre gıdalarda küf gelişimini daha fazla yavaşlatmaktadır.
Çarşıda pazarda bulmak imkânsız ama evde yapmak kolay. Doğayı korumak varsa insanın içinde zor gelmez.