.

Millet, çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, ülkü, duygu, gelenek ve görenek birliği olan insanların oluşturduğu topluluk olarak tanımlanır.
Genel olarak bir toprak, vatan üzerinde yaşayan homojen insan topluluğunu kastetmek için de kullanılan Millet kavramı değişen dünya düzenine bağlı olarak da değişebilmektedir. Fransız ihtilaliyle yükselen ulus mantığı, millet kavramını bünyesine katmıştır. Millet kavramı Arapça, ulus Türkçedir. Millet kavramı ile ilgili olarak milliyetçi yorum kadar dini yorumlar da bulunmaktadır. Fransız İhtilali ile beraber daha çok etnik temelli bir millet kavramı (ulus) ortaya çıkmıştır.
Bir topluluğun ulus olarak adlandırılabilmesi için, toplulukta ortak bir dilin konuşulması, topluluğun tarihsel geçmişe sahip olması, gelecek için bir arada yaşama inancında olması, bireylerin birlik ve beraberlik içinde, ortak duyguları paylaşması ve kültürel ortaklık bulunması gerekmektedir.
Millet olgusunu geliştiren önemli faktörler vardır. Milli bayramlar, dini bayramlar millet duygusunu geliştiren en önemli günlerdir. Doğal felaketler, vatana karşı yapılan saldırılar, salgınlar millet olma, birlik ve beraberlik içinde olma duygularını geliştirir. Ortak paydaları güçlendirir.
Bütün dünya bir virüs salgınıyla başa çıkmak için seferber olmuş durumda. Uzun süre ülkemize uğramadı diye sevinirken, memleketin de kapısını çalıverdi.
Salgına karşı alınan önlemler, millet olarak yeterli düzeyde sayılabilir. Bu tedbirlerle salgın vakasının yaşanmaması gerekir. Salgını hafif atlatmak en iyisi olur. Vakalar hızlı artmakla birlikte, virüsün yayılma ortamı da yavaş yavaş kayboluyor. Havaların ısınmasıyla azalacağı bekleniyor.
Virüsün ortaya çıkmasıyla millet olma özelliklerimizin kaybolmaya yüz tuttuğu ortaya çıkıverdi. Avrupa ülkeleri kadar olmasa da marketlerde bazı ürünlere ulaşmak zorlaştı. Bu tür salgınlarda sokağa çıkma yasağı uygulanan bir yöntemdir. Ancak insanların açlıktan kırılmasına izin verilmez.
Marketler yağmalanmadı ama insanımızın çoğunluğunun ihtiyacından fazla gıda ve temizlik maddesi aldığı ortaya çıktı. Çölyak hastaları için özel hazırlanmış unlar raflarda kalmadı. İnsanlar bu unları alırken, çölyak hastalarını düşünmediler. Glüten alerjisi olan bu insanların normal un kullanmaları imkânsız. Kendini düşünen, egosu güçlü insanlar milletin bir ferdi olamazlar.
Millet olmanın zayıfladığı yerlerden biri de eczanelerden toplanan maskelerdi. Normal zamanlarda maskenin adını bilmeyen insanlar tomarıyla alıp götürünce, kemoterapi gören hastalar maske bulmakta güçlük çekmeye başladı. Millet yine sınıfta kaldı.
Elbette esnaf da sınıfta kaldı. Fahiş zamlar hemen haberlere yansıdı. Artan fiyatları bağırarak anlatan medya insanlarda infiale neden oldu. Her şeyin zamlandığını gören insanlar bir daha hücum etti, kalan malları da topladı gitti. Bir şeyler almak için aybaşını bekleyenler dona kaldı.
Bugün 18 Mart. Türkün dünyaya meydan okuduğu, tarihin akışını değiştirdiği gün. Yediden yetmişe herkesin vatanı için, milleti için, neslinin geleceği için tereddüt etmeden canını ortaya koyduğu gün. Millet olunduğu gün. Kutlu olsun.