.

Fransızcadan alıp kullanmışız. Fondan şeker aslında şeker hamuru anlamına geliyor. Düğün pastalarının üzerini kaplamak veya dolgu malzemesi olarak kullanmak üzere, genellikle sadece su ve şekerden yapılmış hamurdur.
Şeker ve su karışımı yaklaşık 112-115 dereceye ısıtılır, bir miktar soğuduktan sonra çırpma ya da hızlı karıştırma yoluyla mat renkli bir hamur meydana getirilir. Bu aşamada dolgu veya kaplama yapılacak şeker hamuru hazırdır. Bu hamura tat vermek amacıyla limon suyu, diğer tatlandırıcılar veya renklendiriciler eklenebilir. Bir miktar akışkan olan bu hamur, İngilizcede akışkan şeker hamuru olarak tanımlanır.
Profesyonel olarak kullanılan "kaplama şeker hamuru" için bu akışkan hamurun içerisine jelatin, gıda tipi gliserin veya farklı katkılar eklenerek elastikiyet sağlanır ve oklava yardımıyla açılarak pastaların üzeri kaplanır.
Günümüzde pasta veya kurabiye süsleme işi yapan kişilerin çoğu bu hazır şeker hamuru ürünlerini kullanmaktadır. Doğum günü pastalarının süslenmesi, özel günler için yapılan kurabiyelerin veya keklerin süslenmesinde fondan şekerden yararlanılır.
Pasta ve kurabiyelerin kaplanmasında ve süslenmesinde sıklıkla kullanılan bu şeker hamurunu arıcılar yakından tanımaktadır.
Sonbahar ve ilkbahar mevsimlerinde arı beslemede en fazla kullanılan ürünlerden biridir fondan şeker. Kek, şerbet ve özel şuruplar da kullanılmakla birlikte şeker hamuru, diğerlerinde oldukça farklı etkilere sahiptir.
Keklere göre biraz pahalı olan fondan şeker arılar tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Hemen tamamı tüketilmektedir. Şekerin 5 lira civarında olduğu hesap edilirse, hamuru da 8 lira civarındadır. Arıcılar bu hamuru kendileri de yapabilirler. Önce toz şekeri pudraya çevirip, biraz su ilavesiyle bu işlem gerçekleştirilebilir ve daha ucuza mal edilebilir.
Bundan 10 yıl önce Torku ile ortak olarak yürüttüğümüz denemelerde, fondan şekerin arı tarafından daha fazla tüketildiği, şeker şerbetine ve hazır renkli şuruba göre koloniyi daha hızlı geliştirdiğini tespit ettik.
Fondan şeker, elde hazırlanırken içine polen veya arının tercih edebileceği bazı ek besleme ürünleri de ilave edilebilir. Polen ilavesi ana arının yumurtlama performansını daha da artırabilir.
Bahar nerdeyse geldi sayılır. Arılar birinci nesil yavruyu çıkarmak üzereler. Havalar ılıman gidiyor. Arıların iyi havalarda açılıp kontrol edilmesinde fayda var. Bal stok durumuna göre fondan şeker verilmesi, arının gelişimini hızlandıracaktır. Bununla birlikte, hızlı gelişim ileriki günlerde meydana gelecek soğuklara karşı yavru çürüğü ihtimalini artırabilir.
Dışarıdan bal gelmesi durumunda renkli şurupları arı depolamaktadır. Eğer bu renkli şurup tüketilmez ise, bahar balı veya ayçiçeği balı hasadında balın rengini değiştirmektedir.
Gerek şurup, gerekse diğer besleme ürünleri fazla verildiğinde arı stoklama yoluna gitmektedir. Sonuçta hasat edilen bal, şurup balı olmaktadır ki, prolin içeriği düşmekte, arısız ballara benzemektedir.
Beslemede fondan şeker diğer ürünlere göre daha iyi görünmektedir. Fondan şeker arı tarafından daha hızlı tüketilmekte ve nüfusu artırmakta, kovanın bahara daha güçlü girmesini sağlamaktadır.