.

Sokaklarda ne çok köpek dolaşıyor. Özellikle yaz sonlarında sahil kentlerinde adım atacak yer kalmıyor. Hepsi de iyi cins köpekler. Neden terk edildikleri belli. Çocuklar istiyor. Anne babalar alıyor. Dönüş başlayınca terkediliyorlar.
İnsanoğlunun ilk evcilleştirdiği hayvanlardan biri olan köpek, 15.000 yıldır insanın olduğu her yerde vardır. Her yerde yoldaş olmuş ve insan duygularını en iyi tanıyan canlıdır.
Yapılan bir araştırmada başıboş gezen sokak köpeklerinin de insanı tanımada çok yetenekli oldukları ortaya konmuş. Bu çalışmada, insanın her duygusuna tepki verebilen sokak köpeklerinin oranı oldukça yüksek çıkıyor. Oysa sokak köpekleri insanlarla yaşamıyor.
İstatistiklere göre dünyada 300 milyon civarında sokak köpeği bulunuyor. Bunun 30 mlyonu Hindistan’da. Sokak köpekleri genellikle insanlara saldırdıkları ve kuduz mikrobu taşıyabilecekleri şüphesiyle pek haz edilmiyor. Hindistan’da hastalık yaydıkları için 20 milyona yakın insanın ölümünden sorumlu tutuluyor sokak köpekleri.
Bu, sokak köpeklerinin yönetimi birçok yerel idarenin başını ağrıtıyor. Bazıları vahşice sokak köpeklerini katlediyor.
Hindistan Bilim Eğitim ve Araştırma Enstitüsünde görevli hayvan davranışları uzmanı, sokak köpekleriyle yaptığı araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıyor.
On yıldır hayvanları inceleyen Bhadra, sokak köpekleri ve davranışları hakkında daha fazla bilgi edinmenin insanlarla ilgili sorunların çözümü için çok önemli olduğunu söylüyor.
Son deneylerde, başıboş köpeklerin çoğunun, bir insanın bir nesneyi işaret ettiğinde nereye bakacağını bildiğini ve insanları okuma yeteneklerinin doğuştan olduğunu ortaya koyuyor.
Çalışmada, 160 yalnız sokak köpeği kullanılmış. Denemede, bir denek insan birinde çiğ tavuk, diğerinde yiyecek kokusu bulunan boş kâseyi yere koyar. Kâselerin içinde ne olduğunu bilmeyen ikinci bir denek insan da çalışmada köpeklere kâse tarifi yapmaktadır.
Araştırmada köpeklerin yaklaşık yarısı denemede görev yapan insanlara yaklaşmamıştır. Bu köpeklerin insanlarla ilgili kötü hatıraları vardır. Endişeli bir davranış sergilemişlerdir. Diğer yarısı ise tavuğun hangi kâsede olduğunu denek olarak görev yapan insanların davranışlarından bulmuşlardır.
Bhadra, ev hayvanlarından daha zorlu bir yaşam sürmelerine rağmen, değişen koşullara uyum sağladıklarını, kendilerini sürdürmede mahir olduklarını ifade etmektedir.
Bu adaptasyon ve esnekliğin yanı sıra psikolojik gelişmişlik, serbest dolaşan köpeklerin diğer köpeklerden çok farklı olmadığını da göstermektedir.
Tatil beldelerinde yoğunlaşan sokak köpekleri bazen insanları rahatsız edebiliyor. Bazen köpeklerin saldırısına uğrayan insanların şikâyeti gündeme gelebiliyor.
Hayvan davranışları uzmanlarına göre, sokak köpeği de olsa, insanlarla kötü hatıra biriktirmemesi gerekiyor hayvanların. Dövülmüş veya eziyet edilmiş sokak köpekleri, insana yaklaşmıyor veya kendini savunacak şekilde yaklaşıyor. Ters bir harekette saldırabiliyor.
İnsanın içindekini okuma yeteneği, sokak köpeklerinde de olduğu gibi duruyor. Dolayısıyla onları itip kakmak, hor görmek sokak köpeklerini saldırgan yapabiliyor.