.


Ak Parti Genel Başkanı ve milletvekillerinin bir süre önce meclise sundukları kanun teklifi 21 Kasım 2019 tarihinde MHP’li milletvekillerinin de destekleriyle, bazı termik santrallerinin bacalarına filtre takılması zorunluluğunun iki buçuk sene ertelenmesi kabul edilmişti. Mecliste çok ciddi tartışmalar yaşanmıştı. Muhalefet milletvekillerinden biri yasa meclisten geçtikten sonra yazıklar olsun serzenişinde bulunmuştu.
Yasal izlek gereği, kanunun yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması gerekiyordu. Haliyle kanun Cumhurbaşkanlığı makamının yüzlerce akçeli danışmanı tarafından incelendi ve bacasız termik santrallerinin insan sağlına zararı olduğu görüldü. 
Elektrik üretimi için yapılan termik santrallerin yaklaşık 15 tanesinde baca filtresinin değiştirilmediği ya da takılmadığı ortaya çıkmıştı.
Termik santrallerin yakınında yaşayan vatandaşların gündeme getirdiği olay sonrasında TBMM’ye getirilen bir kanun teklifi tartışmaları daha da alevlendirmişti. Kanun teklifinde göre, Türkiye’nin birçok bölgesine yayılmış durumdaki 15’e yakın termik santralin bacalarında kullanılması gereken filtrelerin takılmasının 2,5 yıl daha ertelenmesi ön görülüyordu.
Zaten iktidarda olan Ak Partinin Genel Başkanı istediği için, milletvekilleri, hatta ittifakın küçük ortağının da milletvekilleri firesiz bir şekilde kanun teklifine KABUL oyu vermişlerdi.
Netice itibariyle, filtre takılmasının iki buçuk sene ertelenmesini öngören kanunu, bazı termik santrallerinin bacalarında filtre olmadığı için veto edildi. Oysa kanun filtre olmayan santrallere masraf çıkartmayalım diyordu.
Eskiden veto edilen kanunlar meclise gönderilirdi. Meclis cumhurbaşkanı ile inatlaşır, kanunu aynı şekilde tekrar çıkarırdı veya yasal eksiklerini düzelterek yeniden sunardı. Bu sefer öyle olmayacağa benziyor. Neden öyle olmuyor bir demece bakalım:
Söz konusu tasarıyı daha önce savunan Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve termik santralden en çok zarar gören illerden biri olan Kahramanmaraş’ın milletvekili Mahir Ünal, Cumhurbaşkanına teşekkür ederek, Cumhurbaşkanımız önce sağlık, önce insan diyerek Afşin-Elbistan Termik Santrallerinin bacalarına filtre takılmasını erteleyen düzenlemeyi veto etti. Cumhurbaşkanımıza tüm Kahramanmaraşlılar adına şükranlarımızı sunuyorum ifadelerini kullandı. Evet, bu sözler son derece manidar. Alkışlanacak sözler. Peki, mecliste kanunu çıkarmak için verdikleri mücadele ne içindi? Önce insan, önce sağlık neredeydi? 
Yine aynı ilin milletvekili M. Cihat Sezal da, termik santrallerin çalışma süresinin uzatılması konusundaki maddeyi veto eden Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız sn Erdoğan’a Hemşerilerimiz adına teşekkür ederiz diyor. Hemşerileri adına teşekkür ediyor. Kanunu çıkarırken hemşerilerini düşünüyor muydu acaba?
Bunların siyasi ahlakla veya gelenekle açıklanacak tarafı yok. Bazı televizyon kanalları da termik santrallerin filtre takması esnasında üretime ara vereceklerini ve elektrik üretiminin sekteye uğrayacağını anlatıyordu.
Döndüler ama iyiye döndüler. Çok üstüne gitmemek lazım. Zaten öl de ölelim demiyorlar mıydı mitinglerde. Hadi Ak Partili vekiller, genel başkanlarına göbekten bağlılar. Millet umurlarında olmayabilir. MHP’li vekillere ne demeli?