Koordinatörlüğünü Adıyaman Halk Eğitim Merkezi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin yürüttüğü ‘Basic Skills and Family Learning’-‘Yetişkin Eğitimi’ konulu AB projesinin son toplantısına katılmak

Koordinatörlüğünü Adıyaman Halk Eğitim Merkezi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinin yürüttüğü ‘Basic Skills and Family Learning’-‘Yetişkin Eğitimi’ konulu AB projesinin son toplantısına katılmak üzere Prof.Dr. Kemal Çelik ile birlikte İspanya’nın Santander kentine geldik. Projede Romanya, Polonya, İspanya ve Slovenya’dan üniversite ve araştırma kuruluşlarından uzmanlar da görev yapıyor.
Santander İspanya’nın kuzey kıyılarında bulunan Cantabria özerk toplumunun ve tarihi bölgesinin başkentidir. Bibao’nun batısında bulunan şehir nüfusu 2017 sayımlarına göre 172.000 civarındadır.
Atlas okyanusu kıyısında olan Santander kenti, ilk yerleşenler tarafından hakim rüzgar ve fırtınalar dikkate alınarak kurulmuştur. Milattan Önce 29 yıllarında kurulan şehir, turizmin de etkisiyle çok gelişmiştir. Orta Çağ boyunca gelişen istikrarlı bir yerleşim için ideal bir yer haline gelmiştir. Arkasının yamaç oluşu da karadan gelecek saldırılara karşı emniyetli bir yerdir.
Şehir, varlığını Santander Körfezinin mükemmel limanına borçludur. Santander, Orta Çağda, yeni dünya ile ticaret için ideal bir liman halindedir. Batıya göçlerin hızlandığı dönemlerde nüfusu hızla artmış ve 1755 yılında resmen şehir olmuştur.
Santander, 1941 yılında büyük bir yangın geçirmiştir. Güçlü güney rüzgârıyla büyüyen yangın hemen bütün şehri yakmıştır. Yangın Cádiz Caddesi'nde limanın, Katedral'in ve ortaçağ mahallesinin yanında başlamış bütün şehri tahrip etmiştir.
Yangında sadece bir itfaiye eri hayatını kaybetmiş ama şehir kül olmuştur. Binlerce aile evsiz kalmıştır.
Santander kenti, ortalama aylık sıcaklıkların 10 ° C'de seyrettiği okyanus iklimine sahiptir.
Güneşli saatler, diğer anakara ve güney İspanya ile karşılaştırıldığında çok düşük düzeylerdedir. Yaklaşık 1650 saat güneş ışığı alan Santander, daha kuzeyde olan Londra ve Paris kadar güneşli günlere sahiptir.
Santander Katedrali, dünyaca ünlü bir tarihi eser olup, alt tapınaktan oluşmakta ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
Santander akıllı şehir olarak pilot proje uygulanan kentlerden biridir. Yaklaşık 12 bin adet sensör tarafından izlenmektedir.
Kültür, eğlence ve turizm ile ilgili faaliyetler kent ekonomisinin önemli bir parçasıdır ve bölge ve belediye yetkilileri yaz mevsiminde çok sayıda kongreler, konferanslar, kültürel festivaller ve geziler dahil olmak üzere onlarca etkinlik gerçekleştirmektedir.
İspanya'nın en büyük bankası ve şirketi olan Banco Santander’in merkezi bu ilde bulunmaktadır.
İspanyollar turizmin uzmanı sayılırlar. İnsanı çekebilmek için hemen bütün yolları deniyorlar. Madrid havaalanı dört farklı terminalden oluşuyor. Yurtdışından yüzlerce uçak geliyor. Bağlantılı iç seferler bütün şehirlere yapılıyor. Terminaller arasında bedava otobüsler var. Tarihi yerleri epeyce fazla Anadolu kadar güçlü olmasa da. Ancak tanıtım işince çok iyiler. Geriye hizmet kalıyor. Onu da beceriyorlar. Yoksa Türkiye’den farkları yok.